معاملات عجیب فولادی در بورس کالا، یک پیام و چند ابهام!
امروز را باید یک روز عجیب در رفتار معاملاتی فولاد در بورس کالا دانست. در حالی که با توجه به مولفه های موثر بر عرضه و تقاضا که به تعدادی از آن ها در پست های پیشین اشاره شد، انتظار می رفت عرضه های شمش و آهن اسفنجی با رقابتی 4 تا 5 درصدی روبرو شود، رفتار غیرقابل پیش بینی خریداران معادلات کارشناسان و تحلیل گران را به هم ریخت!

به گزارش  چیلان ، آمار معاملات امروز ۲۳ اردیبهشت ۹۷ بورس کالا حکایت از موارد متناقضی دارد که لازم است با تامل و دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرند. نخست فروش شمش فولاد کاوه جنوب تقریبا به قیمت پایه! این اتفاق در حالی روی داد که تمامی شرایط برای یک رقابت حداقل ۵ درصدی مهیا بود؛ از کف ۵۰۰ تنی خرید گرفته که در دقایق پایانی به ۱۰۰ تن هم کاهش یافت تا قیمت پایه که بیش از ۷ درصد ارزان تر از قیمت معامله شمش فولاد خوزستان اعلام شده بود. اما مهم تر از اینها یک سوال و ابهام اساسی وجود دارد و آن هم به میزان تقاضا مربوط است. در عرضه ۱۹ اردیبهشت ماه شمش فولاد خوزستان حدود ۸۵ هزار تن تقاضا ثبت شد که ۳۰ هزار تن از آن پوشش داده شد اما در عرضه امروز فقط ۶۵۰۰ تن تقاضا به تابلو بورس رسید. آیا بیش از ۵۰ هزارتن تقاضای شمش مورد نیاز نوردکاران طی ۴ روز اخیر فروکش کرده است؟ آیا با میانگین قیمتی کنونی میلگرد در سطح ۲۸۰۰ تومان(با احتساب مالیات بر ارزش افزوده) شمش پایه ۲۲۴۰ تومانی هم برای نوردکاران جذابیت لازم را ندارد که آنان را به صحنه رقابت بکشاند؟

علاوه بر رفتار پرابهام تقاضا در عرضه شمش فولاد کاوه جنوب، امروز شاهد یک رفتار شگفت انگیز دیگر هم در بورس کالا بودیم؛ این بار ذوبی ها برای خرید آهن اسفنجی و ثبت سقف رقابت ۱۰ درصدی! قیمت پایه آهن اسفنجی جهان فولاد سیرجان همان طور که در پست های قبلی هم به ان اشاره کردیم، قیمتی منصفانه و بر پایه مصوبات وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص فرمول ۵۰ درصدی قیمت آهن اسفنجی بر مبنای شمش فولاد خوزستان تعیین شده بود اما این بار ذوبی ها بودند که با ثبت ۱۸ هزار تن تقاضا برای ۵ هزار تن عرضه، آهن اسفنجی مورد نیاز خود را ۱۱۵ تومان گران کردند! آیا کسری عرضه در آهن اسفنجی به قدری افزایش یافته که تولیدکنندگان شمش را مجبور به این رقابت منفی کرده است؟ یا اگر از زاویه دیگر به موضوع بنگریم باید پرسید آیا فاصله قیمتی بین خرید آهن اسفنجی و فروش شمش آنقدر جذاب است که آهن اسفنجی ۵۳ درصدی را توجیه پذیر می کند؟

رفتار سوال برانگیز دیگر امروز در بورس کالا به عرضه میلگرد فولاد کرمان برمی گردد، عرضه ای بدون تقاضا! امروز ۳۳۰ تن میلگرد سایز ۱۰ فولاد کرمان با قیمت پایه ۲۵۴۰ تومان در بورس کالا عرضه شد که مورد معامله قرار نگرفت.

میلگرد بدون تقاضا، شمش بدون رقابت و آهن اسفنجی با سقف رقابت! اتفاقات عجیب معاملات امروز بورس کالا در عین حال که ابهاماتی را با خود به همراه داشت، اما حاوی یک پیام مهم به سیاستگذاران و فعالان فولاد بود: هنوز انتهای زنجیره فولاد در رکود است و هنوز بالادست این زنجیره کمبود دارد.

2

تاریخ انتشار : ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۱۷
شناسه مطلب : 17941
ارسال
برچسب ها
ارسال دیدگاه
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی