- نتیجه معاملات امروز مقاطع طویل فولادی در بورس کالا/ ضعف تقاضا همچنان مشهود است + جدول
- جلسه کمیته روابط عمومی زنجیره فولاد برگزار شد + جزئیات کامل و تصاویر
- نتیجه معاملات فولاد در بورس کالا/ معامله بیش از ۱۰۲ هزار تن شمش بلوم با قیمت میانگین ۱۰۳۰۳ تومان به ازای هر کیلو (به همراه جدول)
- بهرهبرداری از طرح قائم ذوب آهن اصفهان آغاز شد
- تصویب اهداف و اقدامات استراتژیک فولاد هرمزگان در افق ۱۴۰۲
- فولاد مبارکه یک قرارداد جدید با وزارت نفت امضاء میکند/ ۳۰۰ هزار تن عدم تولید در فولاد مبارکه بخاطر قطعی برق و گاز
- نصب لنس سوپرسونیک بر روی کوره یک کارخانه فولادسازی شرکت فولاد آلیاژی ایران با اتکاء به توان داخلی
- مرکز نوآوری، تحقیق و توسعه چادرملو راهاندازی شد
- تولید کنسانتره شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از مرز ۱۰ میلیون و ۵۶۹ هزار تن عبور کرد
- تکمیل زنجیره ورقهای آلیاژی در فنورد/ مشارکت در تأسیس یک کنسرسیوم معدنی و صنعتی/ هدف فنورد برای تبدیل شدن به لیدر بازار قراضه در استان تهران

برخی از تحریمهایی که در حال حاضر کشور ما را تهدید میکنند، حوزه نفت و گاز و صنعت فولاد را نشانه گرفتهاند. ما ناچار هستیم برای اینکه بتوانیم هزینههای تولید را مدیریت کنیم در صنایع کشور نوسازی و بازسازی انجام دهیم. بخشی از این مسئله شامل ماشین آلات و تجهیزات صنعت فولاد میشود که تا پیش از این از خارج وارد میشدند.
با توجه به وابستگی که به این وسایل وجود داشت: زمانی که تحریمها روی دادند و نوسانات ارزی هم پیش آمدند، شرکتهای خارجی خدمات پس از فروش و نگهداری به شرکتهای ایرانی ندادند. این باعث شده که در برخی از شرکتها پیامدهای ناگواری ایجاد شود و حتی خطوط تولید هم از کار بیفتند. اما از سوی دیگر از دهه ۷۰ و ۸۰ ورود بخش خصوصی به صنعت فولاد کشور افزایش یافته و همین امر زمینه را برای بومیسازی فراهم کرد. بومیسازی نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای همسایه مانند ترکیه هم پیگیری میشود. صنعت فولاد در ایران پیشینه بیشتری از ترکیه دارد. با این وجود ما چند سالی از رقبا عقب افتاده ایم ولی تحولاتی که در سالهای اخیر روی دادند باعث شدند که صنعت فولاد کشور ما شکوفا شود.
برنامههای بومیسازی یکی از شاخصترین راهبردها بودند که در این زمینه پیگیری شد. در صنعت فولاد حدود ۷۵ درصد از ماشین آلات و تجهیزاتی که در کارخانهها به کار میروند، قابلیت بازسازی طراحی مجدد و نوآوری دارند. برای نمونه در زمینه مقاطع طویل، تخت و یا فولادسازی در تهران و شهرستانها ماشینسازان خوبی داریم که با استفاده از تکنولوژی بومی، شرکتهای دانش بنیان و سوابق و تجربیاتی که مهندسان ما در این سالها به دست آورده اند توانستهاند ماشین الات جدیدی خلق کنند. این ماشین آلات جدید علاوه بر اینکه از هزینههای تولید کاستهاند، باعث افزایش تولید شدهاند.
در حال حاضر صنعت فولاد ایران رقابتی شده است؛ هم به لحاظ قیمتی و هم به لحاظ کیفی، امروز در صنعت نورد چیزی نداریم که منتظر باشیم آن را از شرکتهای خارجی بخریم یا به تکنولوژی ساخت آن دسترسی نداشته باشیم. در بهینهسازی مصرف آب، برق و گاز در صنایع برنامههای خوبی بیگیری شده است. اکثر شرکتها از آبهای فصلی و آبهای جاری استفاده میکنند. با تجهیزات نوین و کارهایی که در داخل میتوان انجام داد مصرف برق ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است و در صنعت فولاد، واحدهای پرمصرف ما توانستند از هزینهها به میزان زیادی بکاهند. بنابراین منشا همه این موفقیتها ورود بخش خصوصی به عرصه فولاد است که باید میدان بیشتری به آن داد و این بخش نوپا را حمایت کرد تا شاهد تداوم رشد سالهای اخیر در صنعت فولاد باشیم.
- شیوهنامه دستوری دولت، تعطیلی شرکتهای خصوصی صنعت فولاد را به همراه خواهد داشت/ بورس با قیمتگذاری دستوری منافات دارد
- پایداری در صنعت فولاد در گرو صادرات محصولات نهایی است/ صنعت فولاد در بومیسازی رکورد زده است
- باید شاهد بهبود روابط بانک مرکزی و بخش خصوصی باشیم
- دخالت دولت در شرکت های معدنی و فولادی یک مانع است
- هدایت سود به طرح های توسعه
- بقای صنعت فولاد وابسته به چیست؟

دکتر بهرام سبحانی
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران

جمشید ملارحمان
مدیرعامل جدید شرکت گلگهر

حسام ادیب
رئیس هیئت مدیره گروه دانش بنیان پاترون

محمدکشانی
مدیرعامل پارس فولاد سبزوار و عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران