تامین مالی شرکت های فولادی و گواهی سپرده کالایی در حوزه فلزات آهنی
به گزارش خبرنگار چیلان ، حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالا ایران، در نشست خبری با اصحاب رسانه که به منظور ارائه گزارش پیشرفت و توسعه بورس کالای ایران در شش ماهه نخست امسال و برنامه های این شرکت برای نیمه دوم سال برگزار شد، با بیان این مطلب که سیاست بورس کالای ایران حرکت در جهت گسترش ابزارهای مالی نظیر اوراق بهادارسازی معاملات کالایی یعنی معاملات مبنتی بر اوراق بهادر و نیز گواهی سپرده کالایی است، گفت: درصدد هستیم گواهی سپرده کالایی که بر روی طلا عملیاتی شده را به دیگر محصولات توسعه و گسترش دهیم.
به گزارش چیلان ، سلطانی در این نشست خبری افزود: کالای جدید در حوزه صنعتی شامل محصولات آهنی است که باید به بازار مصرف نزدیک باشد.
مدیرعامل بورس کالا اظهار داشت: در حوزه تامین مالی شرکت های فولادی از طریق اوراق سلف موازی بورس کالای ایران به جز ذوب آهن اصفهان که پیش از این یک مرحله تامین مالی برای آن انجام شده، چند شرکت درخواست داده اند و مدارک آنها در مرحله پذیرش است. همچنین ذوب آهن اصفهان طی ماه های آینده دومین تامین مالی خود به میزان ۱۰۰ میلیارد تومان از طریق بورس کالا را انجام خواهد داد.
وی درخواست گواهی سپرده کالایی در حوزه فلزات آهنی را نیز این گونه تشریح کرد: در این زمینه نیز یکی از شرکت های تولیدکننده محصولات فلزی یعنی ذوب آهن پیش قدم شده و به دنبال پذیرش انبارهای این تولیدکننده هستیم.
تنظیم بازار محصولات فولادی و نحوه قیمت گذاری در بورس کالا
مدیرعامل بورس کالای ایران در پاسخ به خبرنگار چیلان ، تنظیم بازار محصولات فولادی را منوط به افزایش تعداد بازیگران بازار دانست و ادامه داد: هر چه بازیگران این بازار بیش تر شوند این بازار بیشتر به خود تنظیمی نزدیک شده و کشف قیمت بهتری صورت خواهد گرفت. توافقی که اخیرا با اتحادیه آهن صورت گرفته و براساس آن تجار خرد هم قادر به حضور و خرید از طریق بورس کالا خواهند شد نیز حضور بازیگران بازار فلزات را افزایش می دهد.
سلطانی نژاد اظهار داشت: امکان تامین مالی از طریق قراردادهای سلف و اوراق سلف موازی برای فولادسازان از طریق بورس کالا وجود دارد و حتی اوراق خرید دین هم اخیرا توسط بورس کالا معرفی شده است.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به موضوع اعتراضات به نحوه قیمت گذاری یکی از شرکت های فولادی در بورس کالا نیز پرداخت و گفت: آنچه که در بورس کالا عرضه می شود بر مبنای سیستم مزایده و عرضه و تقاضا آن هم در چارچوب رقابت است. بورس کالا نه در سمت عرضه و نه در تقاضا به دنبال انحصار نبوده و نیست. اما در مجموع چنان چه از ابزارهای موجود در بورس کالا استفاده شود به راحتی می توان تعادل را در بازارها ایجاد کرده و شفاف سازی در قیمت ها صورت گرفته است.
عملکرد بورس کالای ایران در شش ماهه نخست امسال بهتر از سایر بازارهای سرمایه
مدیرعامل بورس کالای ایران عملکرد این شرکت را در ۶ ماهه نخست سال جاری مثبت ارزیابی کرد.
بررسی گزارش های ارائه شده نشان می دهد، بورس کالای ایران در ۶ ماهه نخست امسال درمقایسه با سایر بازارهای سرمایه ای جایگاه بهتری داشته است.از مجموع ۸۸.۴ هزار میلیارد تومان ارزش معاملات بازار سرمایه ۳۵.۳ هزار میلیارد تومان یعنی چیزی حدود ۴۰ درصد متعلق به بورس کالای ایران بوده است. بورس کالا حتی از بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران فراتر رفته است و عملکرد مناسب تری را از خود نشان داده است.
ارزش معاملات بازار ابزارهای مالی از بازار فیزیکی پیشی گرفت
ارزش معاملات در بازار ابزارهای مالی شامل قراردادهای آتی، اوراق سلف موازی استاندارد و گواهی سپرده کالایی از ارزش معاملات بازار فیزیکی پیشی گرفته است. ارزش معاملات بازار فیزیکی شامل تالار محصولات صنعتی و معدنی، محصولات پتروشیمی، فرآورده های نفتی، محصولات کشاورزی و تالار فرعی ۱۶۸ هزار میلیارد ریال برآورد شده درحالی که ارزش معاملات بازار ابزارهای مالی ۱۸۵ هزار میلیارد دلار بود. در مجموع هم می توان گفت، بورس کالا در ۶ ماهه ابتدایی امسال شاهد رشد ۳۱ درصدی در حجم معاملات و ۶۲ درصدی در ارزش معاملات بود.
در بازار فیزیکی عمده قراردادها (حدود ۵۴ درصد) به صورت نقدی انجام شده و ۴۶ درصد سلف بوده تا بخشی از تامین مالی تولیدکنندگان از این طریق صورت گیرد.
از میان محصولات عرضه شده در این بورس نیز اگر به وضعیت محصولات معدنی و صنعتی در بازار فیزیکی نگاه کنیم خواهیم دید در این مدت ۱۲ میلیون و ۴۶۵ هزار تن انواع محصولات معدنی و صنعتی در تالارهای صنعتی و معدنی عرضه و مورد معامله قرار گرفت که ارزش آن بالغ بر ۷۰ هزار و ۹۲ میلیارد ریال بوده است. افت ۹ درصدی حجم معاملات اگرچه در این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل اتفاق افتاد اما رشد ۲۳ درصدی ارزش معاملات به معنای روند رو به رشد قیمت ها در این بازه زمانی بود.
گروه صنعتی و معدنی بیش ترین تامین مالی را از بورس کالا داشتند
آمارهای عملکرد بورس کالا همچنین نشان می دهد محصولات معدنی و صنعتی بیش ترین تامین مالی را از طریق ابزارهای مالی بورس کالا داشتند.
از مجموع ۱۰۶ هزار و ۳۷۰ میلیارد ریال تامین مالی صورت گرفته از طریق بورس کالای ایران ۴۹ درصد از مربوط به گروه کالایی صنعتی و معدنی بوده که ارزش این تامین مالی به ۵۲ هزار و ۵۶۴ میلیارد ریال بالغ گردید.
برجسته ترین اقدامات بورس کالا در سال جاری چه بوده است؟
رای نهایی شورای رقابت مبنی بر حضور همه جانبه معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران، اخذ مصوبه دستورالعمل بازارگردانی و مصوبه دستورالعمل پذیرش صندوق های کالایی از سازمان بورس و اوراق بهادار، ارائه پیش نویس دستورالعمل تابلوی مناقصه جهت تصویب در سازمان بورس و اوراق بهادار، پیشی گرفتن ارزش معاملات بورس کالای ایران از سایر بورس های کشور، پیش افتادن ارزش معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا از ارزش معاملات کالای فیزیکی برای نخستین بار، جهش میزان تامین مالی در قالب اوراق سلف موازی استاندارد، جهش در معاملات گواهی سپرده کالایی، تعامل با سازمان مالیاتی در راستای بر طرف کردن ابهامات مالیاتی گواهی سپرده کالایی، رشد ۱۵۶ درصدی صدور کد مشتری، صدور ۱۳۹ مجوز جدید فعالیت به شرکت های کارگزاری، پذیرش ۱۴ انبار جدید و افزایش انبارهای پذیرش شده بورس کالا به ۵۰ انبار، راه اندازی معاملات آنلاین گواهی سپرده کالایی ازجمله برخی اقداماتی است که بورس کالای ایران از ابتدای سال تاکنون توانسته انجام دهد و موفقیت هایی را در این زمینه کسب کند.
همچنین تعامل با فعالان بازار آهن و زمینه سازی برای حضور آنها در معاملات بورس، زمینه سازی برای حضور بنکدداران در معاملات بورس، برنامه ریزی برای استفاده از ظرفیت انبارهای موجود در مناطق آزاد به منظور تسهیل صادرات، عضویت در فدراسیون جهانی بورس (WFE)، مذاکره با کشورهای همسایه جهت عرضه بدون واسطه کالاهای صادراتی توسط تولیدکنندگان ایرانی از طریق بورس و در نهایت افزایش سرماهی شرکت به ۹۰۰ میلیارد ریال از دیگر اقدامات مثبتی است که بورس کالای ایران ظرف مدت ۶ ماه توانسته به آنها دست یابد.
برنامه های بورس کالا تا پایان امسال
معامله گواهی سپرده کالایی محصولات صنعتی و پتروشیمی، راه اندازی تابلو مناقصات با توجه به اینکه تا این لحظه تمامی معاملات درقالب مزایده در بورس کالا عرضه می شده، معاملات زنجیره ای سلف، زمینه سازی برای راه اندازی معاملات تهاتری، پیگیری راه اندازی معاملات اوراق مجوز کالایی، طراحی مدل کسب و کار برای بازار فیزیکی و مشتقه به تفکیک گروه های کالایی، طراحی و اجرای سیستم مدیریت ریسک یکپارچه، طراحی و اجرای سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت، یکپارچه سازی سامانه های معاملاتی و عمومی سازی و توسعه سرویس های انتشار اطلاعات برخی برنامه هایی است که از سوی مدیرعامل بورس کالای ایران برای ۶ ماهه دوم سال اعلام شده است.
- شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید
- مدیر مجتمع صنعتی چادرملو تغییر کرد/ دکتر ضیایی معارفه شد
- کتاب سال فولاد ایران (ویژه ۱۴۰۳) شامل چه مطالبی است؟
- ضرورت توجه به معدنکاری هوشمند
- بازدهی بیش از ۷۷ هزار درصدی نماد «فولاد» در بورس اوراق بهادار
- ثبت رکورد جدید واحد توزین و بارگیری جادهای اپال پارسیان سنگان در پایان مالی ۱۴۰۲
- شماره آذر ماه نشریه «چیلان» منتشر شد/ «فولاد هوشمند»
- مشاهده کنید: «بومیسازی ۴ محصول استراتژیک در صنعت فولاد»
- مشاهده کنید/ کارنامه ۶ ماهه «نگاهی به عملکرد شرکتهای فولادی و معدنی در نیمه نخست ۱۴۰۲»
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران