خوشبختانه امسال تولید فولاد کشور به ۲۷ میلیون تن خواهد رسید و این درحالی است که ظرفیت اسمی تولید فولاد کشور ۳۵ میلیون تن است. به عبارت دیگر حدود ۲۳ درصد ظرفیت کارخانجات فولادی کشور خالی است که نشان دهنده کمبود مواد اولیه و مشکلات مربوط به توازن زنجیره فولاد است.
متأسفانه تکمیل زنجیره فولاد هنوز به نحو مناسبی صورت نگرفته و بازاریابی و ایجاد مشتریان جدید به همراه کمبود مواد اولیه عاملی شده تا ما نتوانیم از ظرفیت اسمی خود استفاده کامل داشته باشیم. مسائل مربوط به قیمت گذاری دستوری و دخالت دولت در مکانیسم عرضه و تقاضای بازار و مشروط و محدود کردن صادرات فولاد هم باعث شده تا روابط تعریف شده قبلی بین حلقه های مختلف زنجیره فولاد به هم بریزد.
به طور مثال، در حال حاضر نرخ تامین آهن اسفنجی و قراضه برای واحدهای ذوب فولاد به حدی بالاست که این واحدها در نقطه سر به سر مالی یا در بهترین شرایط با حاسیه سود زیر ۵ درصد فعالیت می کنند که به هیچ عنوان جوابگوی هزینه های مالی آنان از جمله اقساط وام های بانکی نیست. از سوی دیگر به دلیل فشار شدید دولت برای سرکوب قیمت فولاد و همچنین تعدد واحدهای نوردی و رقابت منفی آنان، فاصله قیمتی مناسب بین شمش و میلگرد نیز برهم خورده و نوردکاران نیز تحت فشار مالی قرار گرفته اند. در حلقه بالادست فولاد یعنی در آهن اسفنجی نیز به دلیل افزایش قیمت گندله از سوی دولت، نسبت های قیمتی قبلی به هم خورده و واحدهای احیاء مستقیم نیز با افزایش بهای تمام شده روبرو شده اند.
یکی از ریشه های اصلی این مشکلات در زنجیره فولاد، کنترل نابجای دولت بر قیمت شمش فولادی و قطع کردن رابطه آن با نرخ های جهانی است. در حال حاضر قیمت شمش تعیین شده از سوی وزارت صمت، کاملا نامعقول است و باعث شده نسبت های قیمتی برقرار شده در زنجیره فولاد که قبلا کارشناسی و حسابرسی شده بود، فاقد توجیه شود. به عبارت دیگر درحال حاضر قیمت شمش زیر قیمت بازارهای جهانی است و همین موضوع عاملی شده تا کارخانجات فولاد نتوانند سنگ آهن را با قیمت معقولی خریداری کنند و شرکت های معدنی هم به سمت صادرات بروند و دولت هم مجبور به عوارض صادراتی برای مقابله با خام فروشی شود. در صورتی که اگر مسئله ریشه ای اصلی یعنی تناسب قیمت شمش داخلی با قیمت های جهانی حل شود و قیمت شمش مورد بازبینی قرار گیرد و از حالت دستوری خارج شود، به طور حتم قیمت سنگ آهن نیز رقم مناسبی شده و معادن در فروش آن به کارخانجات فولادی ضرر نمیکنند.
- صنعت فولاد در آستانه بحران
- تولید آهن اسفنجی هند به ۵۱.۵ میلیون رسید / ۷۱درصد تولید در شرکتهای کوچک و متوسط انجام میشود / تولید ۲۷۷ میلیون تن سنگ آهن در سال
- تامین برق صنعت با بهرهبرداری از نیروگاههای جدید تا پایان ۱۴۰۴/ صنایع، نیروگاههای۱۰ هزار مگاواتی احداث میکنند/ تکلیف زیان قطعی برق چه می شود؟
- بندهایی که به دست و پای صنعت فولاد بسته اند؛ از ناترازی انرژی تا وضع عوارض صادراتی
- اتمام موفقیت آمیز پروژه افزایش ظرفیت واحد احیا مستقیم شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان
- سقف سهمیه بهین یاب برای خرید آهن اسفنجی حذف شد
- شروع پرقدرت فولاد غدیر نی ریز در سال ۱۴۰۳
- کاهش عطش تقاضا برای آهن اسفنجی/ نتیجه معاملات آهن اسفنجی در بورس کالا
- نرخ تورم یکساله فولاد، صفر درصد!/ قیمت شمش فولادی در سطح فروردین ۱۴۰۲
شماره 117 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ مداخله منفی گازی برای فولادساز ..شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازان اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران