خبر خوب هفته
خبر خوب هفته گذشته، افتتاح طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک و پایانه صادراتی مکران با حضور ویدئوکنفرانسی رئیس جمهور در تاریخ ۳۱ تیر بود. چیزی که احداث این خط لوله استراتژیکِ ۱۰۰۰ کیلومتری و رویای ایران در دور زدن تنگه هرمز را محقق ساخت، همکاری سه شرکت زنجیره فولاد، یعنی فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسین خوزستان و لولهسازی اهواز برای ساخت تختال، ورق فولادی و لوله مقاوم به نفت و گاز ترش بود که بدون ساخت داخل این محصولات، اجرای این پروژه در دوره تحریم غیرممکن بود.
خط انتقال نفت خام از گوره به جاسک برای اولین بار در تاریخ، صادرات نفت ایران را بدون نیاز به عبور از تنگه هرمز مقدور میسازد و در فاز نخست ظرفیت انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت را دارد. برای احداث این خط لوله با توجه به اعمال تحریمها، برای اولین بار هزار کیلومتر لوله مقاوم در برابر خوردگی توسط شرکتهای زنجیره فولاد ساخته شده است. برای احداث این خط لوله تاکنون حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در آن هزینه شده است.
وزیر نفت در آیین بهرهبرداری از این خط لوله استراتژیک گفت: در همه بخشهای خط لوله گوره به جاسک و همه تاسیسات مرتبط، تمامی الزامات و استانداردهای ملی و بینالمللی از جمله استاندارد IPS و API رعایت شده است. در این راستا یک کار یک ساله مشترک بین شرکت ملی نفت ایران، شرکت فولاد مبارکه و شرکت فولاد اکسین تعریف شد تا بتوانند به استاندارد تولید تختال مقاوم به نفت و گاز ترش توسط فولاد مبارکه و استاندارد تولید ورق توسط فولاد اکسین برسند و پس از آن استانداردها در اختیار شرکتهای لولهساز قرار گرفت. بخش اصلی ورق مورد نیاز این طرح که یک ورق مقاوم به نفت و گاز ترش است برای اولین بار در ایران ساخته شد.
با تولید ۴۰۰ هزار تن تختال API در فولاد مبارکه برای انتقال ۱۰۰۰ کیلومتری نفت کشور، پروژه مهم و استراتژیک انتقال نفت خام گوره به جاسک عملیاتی شد و علاوه بر صرفهجویی ارزی ۵۰۰ میلیون یورویی، برای ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم و ۳۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی شد.
همچنین اجرای پروژه انتقال نفت گوره به جاسک حاصل توانمندی فولاد اکسین خوزستان در تولید ورقهای API محیط ترش مورد نیاز این پروژه بود که با تلاش و توان متخصصان این شرکت تولید شد. به گفته امین آسیابان سرپرست فولاد اکسین، این شرکت از تکنولوژی روز دنیا جهت تولید ورقهای API و آلیاژی خاص برخوردار است که تا پیش از این مورد توجه صنایع زیرساختی کشور قرار نگرفته بود و امروز به کانون توجه پروژههای ملی در تولید ورقهای با ارزش افزوده بالا تبدیل شده است.
خبر بد هفته
در پی قطع برق شرکتهای فولادی و توقف یا کاهش شدید تولید شرکتهای زنجیره فولاد، التهاب در بازار محصولات فولادی به بالاترین حد رسید. برق شرکتهای فولادی از روز ۱۵ تیرماه قطع شد و پس از آن، تولید این شرکتها یا متوقف است یا صرفاً در برخی از روزها با حداقل ظرفیت و صرفاً در یک شیفت شبانه فعالیت تولیدی دارند.
با اینکه از اواسط هفته گذشته، توانیر اعلام کرده بود که محدودیتهای مصرف برق توسط صنایع فولاد و سیمان را کاهش میدهد اما شنیدههای چیلان از برخی از شرکتهای فولادی حاکی از این است که شرکت توانیر با توجه به وضعیت بحرانی شبکه برق اعلام کرده که از ساعت ۲۴ اول مرداد ماه سال ۱۴۰۰، کلیه صنایع سیمان و فولاد تا اطلاع ثانوی، در کلیه ساعات شبانه روز (به صورت ۲۴ ساعته) تنها مجاز به مصرف برق تا سقف ۱۰ درصد دیماند مصرفی خود هستند. با این محدودیت، عملاً امکان فعالیت تولیدی توسط شرکتهای فولادی وجود ندارد.
از زمان قطع برق شرکتهای فولادی تاکنون قیمت محصولات فولادی در بازار حدود ۱۰ درصد افزایش یافته است. قطع برق شرکتهای فولادی، علاوه بر افزایش هزینههای تولید و متضرر ساختن شرکتها، به مصرفکنندگان محصولات فولادی که عامه مردم هستند نیز فشار زیادی وارد کرده است.
عرضههای فولادی بورس کالا در هفتهای که گذشت
در هفتهای که گذشت تنها ۸۴۵ تن تیرآهن و میلگرد کلاف در بورس کالا مورد معامله قرار گرفت و قطعی برق باعث شد تا یکی از عجیبترین هفتهها برای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا رقم بخورد. قطعی برق شرکتهای فولادی باعث شد تا در هفته گذشته شمش، اسلب، ورق و مقاطع طویل فولادی در بورس کالا عرضه نشود و البته از روز سهشنبه ۲۹ تیرماه نیز بورس کالا همگام با بانکها و ادارات استانهای تهران و البرز تعطیل شد.
ارزش کل معاملات فولاد در بورس کالا در هفته گذشته ۱۳.۸ میلیارد تومان بود! تنها شرکتی که در هفته گذشته بهصورت بسیار محدود برخی محصولات خاص آن در بورس کالا معامله شد، ذوب آهن اصفهان بود. البته در هفته گذشته ۳۵۰۰ تن آهن اسفنجی نیز در بورس کالا معامله شد.
- تامین برق صنعت با بهرهبرداری از نیروگاههای جدید تا پایان ۱۴۰۴/ صنایع، نیروگاههای۱۰ هزار مگاواتی احداث میکنند/ تکلیف زیان قطعی برق چه می شود؟
- معامله ۳۵۰ تُن ورق سرد امیرکبیرکاشان در بورس کالا
- صدور مجوز انتشار اوراق سلف ارزی در بازار سرمایه/ امکان تامین مالی شرکت های صادرات محور از بورس کالا فراهم شد/ تسویه در سررسید با طلا
- سقف سهمیه بهین یاب برای خرید آهن اسفنجی حذف شد
- “ترنج” بر محصولات لبنی کاله اوراق سلف موازی منتشر کرد
- هزینه انرژی صنایع فولادی به نرخهای جهانی رسیده است/ سهم صنعت فولاد از مصرف برق کشور تنها ۶ درصد است
- پیشروی صنعت فولاد از بومیسازی به توسعه فناوری/ فولاد ایران سبز است
- صنعت فولاد با بومیسازی قوام یافت / افراد تحصیلکرده و مستعد کشور را باور کنیم
- پیشبینی امریکایی از بازار فولاد در سال ۲۰۲۴: هند اصلیترین بازار رو به رشد فولاد است!
شماره 117 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ مداخله منفی گازی برای فولادساز ..شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازان اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران