معاون بازرگانی گل گهر گفت: با توجه به کسری سنگ آهن خام، اگر برنامه ریزی و سرمایه گذاری لازم در بخش اکتشاف معادن جدید و استخراج آن انجام نشود، در آیندهای نزدیک مشکل تامین سنگ حادتر خواهد شد.
معاون بازرگانی شرکت گلگهر گفت: گلگهر یک شرکت توسعه محور است و نگاه توسعهای مدیران و سهامداران آن طی دو دهه اخیر رشد قابل توجه این شرکت و افزایش جایگاه آن در بازار سرمایه را بدنبال داشته است و با مطالعه و رصد زنجیره تامین فولاد و تحلیل بازار، برنامه ریزی لازم جهت توسعه شرکت تدوین و در دست اجرا است. امضاء تفاهمنامه سرمایهگذاری پنج میلیارد دلاری فیمابین وزارت صمت و شرکت گلگهر که در اوایل سال جاری منعقد شد، گواه این ادعاء است.
شاهمرادی در ادامه افزود: این تفاهمنامه شامل ۳۶ طرح برزگ اقتصادی با محورهای تکمیل زنجیره ارزشی فولاد، ورود به بازارهای جدید، تنوع جغرافیایی، توسعه زیر ساخت، توسعه اکتشافات و … است. قطعا اجرای چنین طرحهایی موجب پیشرفت و آبادانی کشور، ایجاد اشتغال پایدار و توسعه زیر ساخت های کشور میشود. علاوه بر این ورود گلگهر به سرمایهگذاری در استان سیستان و بلوچستان که با دید جهادی مدیران شرکت عملی شده است، کمک شایانی به ایجاد اشتغال پایدار و توسعه این استان کم برخوردار خواهد کرد.
معاون بازرگانی شرکت گلگهر تاکید کرد: خط مشی شرکت در حوزه فروش و توزیع محصولات تولیدی، در مرحله اول تامین خوراک کارخانجات فولادی داخل کشور است که بسیار به آن پایبند است. این روش ضمن کمک به ایجاد ارزش افزوده بالاتر، در مسیر چشم انداز تولید ۵۵ میلیون تن فولاد کشور است.
شاهمرادی تصریح کرد: بر مبنای این خط مشی و با هدف رفع نیاز داخل کشور، گلگهر در سال جاری تقریبا تمام گندله و کنسانتره فروش رفته خود را مطابق با سهمیه بندی وزارت صمت در اختیار شرکتهای فولادی قرار داده است. هر چند بدلیل وجود مازاد گندله در کشور، کاهش تولید کارخانجات فولادی ناشی از قطع برق و همچنین ذخیره گندله توسط برخی شرکتها ، تقاضا برای این محصول در کشور کاهش یافته است.
وی خاطرنشان ساخت: شرکت گلگهر در شش ماهه ابتدای سال جاری، موفق به فروش ۶،۶۲۰،۰۰۰ تن انواع محصولات شامل ۵،۱۳۵،۰۰۰ تن گندله، ۱،۴۸۰،۰۰۰ تن کنسانتره و مقداری اندکی نرمه گندله شده است. مبلغ ریالی فروش شرکت در این شش ماه به حدود ۲۳۰ هزار میلیارد رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بالای ۵۰ درصدی را داشته است. محصولات این شرکت بخش عمده ای از خوراک حداقل ۱۶ کارخانه فولادی داخل کشور را تامین میکند.
به گفته شاهمرادی، حدود ۳۳ درصد از کل کنسانتره و ۲۵ درصد از کل گندله کشور در کارخانجات فرآوری و گندله سازی شرکت معدنی و صنعتی گلگهر تولید میشود. البته سهم گروه گلگهر از تولید کشور در بخش کنسانتره ۴۳ و گندله ۳۳ درصد است. لذا این شرکت بخش عمدهای از نیاز کنسانتره و گندله کارخانجات فولادی کشور را تامین میکند و نقش بی بدیلی در تامین زنجیره فولاد کشور ایفا می کند.
چالش تامین سنگ آهن خام
حسین شاهمرادی ضمن اشاره به اینکه حدود ۳۳ درصد از کنسانتره تولیدی داخل کشور توسط گلگهر تولید میشود،گفت: این حجم از تولید مستلزم تامین حداقل ۲۸ میلیون تن سنگ آهن خام است که در حال حاضر فقط ۹ میلیون تن آن، از معدن شماره یک گلگهر که بهره برداری آن توسط ایمیدرو به گلگهر واگذار شده، تامین میشود و ما مجبور هستیم حدود ۷۰ درصد مابقی نیاز خود را از بازار آزاد تامین کنیم. ذخایر باقیمانده منطقه معدنی گلگهر، حدود ۷۸۰ میلیون تن است که از این مقدار بر اساس قراردادهای موجود با ایمیدرو کمتر از ۲۰۰ میلیون تن بطور مستقیم و غیر مستقیم در اختیار گلگهر قرار میگیرد. به نظر می رسد توزیع ذخایر سنگ آهن گلگهر متناسب با میزان سرمایه گذاری، تولید و نیاز کارخانجات فرآوری این منطقه انجام نپذیرفته و این مسئله گلگهر را مجبور کرده تا بخشی از سنگ آهن خام مورد نیاز خود را از خارج از منطقه و حتی استان کرمان تامین کند که این موضوع قیمت تمام شده محصولات شرکت را بشدت افزایش و میزان تولید این شرکت را تحت تاثیر قرار میدهد.
معاون بازرگانی گلگهر معتقد است که اکتشاف و استخراج سنگ آهن مستلزم سرمایه گذاری کلان و زمان بر بوده و متاسفانه در سالهای اخیر این حوزه مورد کم توجهی قرار گرفته است. ضمن اینکه ذخایر سنگ آهن و پهنه های معدنی در اختیار دولت و یا اشخاصی بوده که توان سرمایه گذاری در این حوزه را نداشته و لذا توسعه این بخش به عنوان اولین حلقه از زنجیره فولاد ، متناسب با حلقه های پایین دست خود صورت نگرفته است.
بر اساس پیش بینیهای صورت گرفته در موازنه زنجیره تامین ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴، با کسری سنگ آهن خام مواجه هستیم و اگر برنامه ریزی و سرمایه گذاری لازم در بخش اکتشاف معادن جدید و استخراج آن انجام نشود، در آینده ای نزدیک مشکل تامین سنگ حادتر و مجبور به واردات آن خواهیم شد.
وی در پایان اظهار داشت: شرکت گلگهر در زمینه اکتشافات، در سالهای اخیر فعالیتهای قابل قبولی انجام داده و اخیرا نیز در جهت تامین تجهیزات و نوسازی و توسعه ناوگان حفاری که یکی از مشکلات اساسی این حوزه است، اقداماتی را آغاز و امیدوار است با سرمایهگذاری در این بخش و ورود دانش و تکنولوژی جدید به شناسایی و اکتشاف ذخایر جدید و رشد این حوزه کمک کند.
- ذخیره ۴۰ میلیون تنی سنگ آهن در اختیار چادرملو قرار گرفت
- رصد موجودی هفتگی سنگ آهن بنادر چین + جزییات
- حضور چند جانبه «ومعادن» در زنجیره فولاد
- کارشناسان کمیسیون توسعه و اصلاحات چین افزایش نظارت بر قیمتهای سنگ آهن را پیشنهاد کردند
- ضرورت ایجاد انسجام و سرعتبخشیدن به اکتشافات به دلیل کاهش عیار معادن سنگآهن کشور
- پیشبینی تولید کنسانتره سنگ آهن چین در نیمه اول سال ۲۰۲۳
- همزمان با دهه مبارک فجر/ اولین محموله سنگ آهن معدن ققنوس وارد ذوب آهن شد
- آئین رونمایی از خط تولید انبوه دامپتراک ۶۰ تنی ایرانی در چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران
- سرمایهگذاری «ومعادن» در ۶۰ پروژه به ارزش ۳۰۰ هزار میلیارد تومان/ تولید سنگ آهن کشور باید به سالانه ۲۰۰ میلیون تن برسد
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران