
به گزارش چیلان ، معاون اول رئیس جمهور در آیین افتتاح شرکت خیام سپهر فولاد نیشابور ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع مردم و نخبگان نیشابور، ابراز امیدواری کرد که سال جاری، سالی پرنشاط و توام با موفقیت برای کارگزاران نظام، به ویژه در زمینه مسائل اقتصادی و معیشتی باشد. وی با اشاره به اهمیت این پروژه در حوزه تولید، بر لزوم ارتقای سهم استان خراسان رضوی در تولید ناخالص داخلی و توسعه روابط با کشورهای همسایه تاکید کرد.
عارف با اشاره به نامگذاری سال جاری، چالش نیروی انسانی را یکی از مسائل مهم کشور دانست و از خام فروشی انتقاد کرد. وی گفت: “متاسفانه با نگاه کوتاه مدت فقط به دنبال تولید کالایی برای رفع نیازهای کوتاه مدت بودهایم.” وی افزود که در پیام سال، منع خام فروشی مورد توجه ویژه دولت قرار گرفته است و معادن کشور میتوانند جایگزین نفت شوند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به جایگاه دهم ایران در تولید فولاد دنیا، نقش این صنعت در توسعه کشور را بینظیر دانست و تاکید کرد که تولید محصولات فولادی خاص از راهبردهای دولت است. وی ابراز امیدواری کرد که با تلاشهای انجام شده، ایران در این زمینه از واردات بینیاز شده و سهم بیشتری در رونق اقتصادی از طریق صادرات صنایع فولادی داشته باشد.
عارف همچنین بر لزوم توجه به معادن دست نخورده و طرحهای نیمهتمام در بخش صنعت تاکید کرد و گفت که معادن یکی از عوامل موثر در بخش تولید هستند. وی اظهار امیدواری کرد که با تلاشهای استاندار خراسان رضوی، ظرفیت بالای این استان در زمینههای زیارتی، گردشگری و تولیدی محقق شود و شاخصهای توسعه بهبود یابد.
وی در پایان با اشاره به مشکل ناترازی برق در سال گذشته، ابراز امیدواری کرد که این مسئله در سال جاری به حداقل برسد.
ناترازی انرژی راندمان تولید فولاد کشور را به ۶۱ درصد رساند
وزیر صمت در این مراسم با اشاره به جایگاه دهم ایران در صنعت فولاد جهان، اظهار داشت: “خوشبختانه فولاد ایران در جایگاه دهم جهان قرار دارد. در حالی که در سالهای گذشته، ظرفیت تولید ایران بیش از ۲ میلیون تن نبود، امروز با بیش از ۴۸ میلیون تن ظرفیت در جایگاه دهم دنیا ایستادهایم.”
وی خراسان رضوی را یکی از قطبهای بزرگ صنعتی تولید فولاد کشور دانست و این امر را نقطه اتکایی برای صنعتگران استان در راستای توسعه صنایع پاییندستی برشمرد.
اتابک با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» گفت: “تولید، یکی از مولفههای اصلی و ارکان اساسی اقتصاد است و مکمل شعار سال گذشته. تولید از هر لحاظ، یکی از مولفههای رشد اقتصادی در کشور است و به همین دلیل است که در این سالهای متوالی، تأکید مقام معظم رهبری بر تولید اینقدر زیاد بوده است.”
وزیر صمت رفع موانع و ایجاد امنیت برای سرمایهگذاری را از ضروریات عملیاتی کردن این شعار دانست و ابراز امیدواری کرد سرمایهگذارانی که این کارخانه را ایجاد کردهاند، بتوانند به راحتی در سایر رشته فعالیتهای کشور به فعالیت خود ادامه دهند.
اتابک تامین زیرساختهای لازم را از مهمترین اقدامات برای بخش تولید دانست و گفت: “متاسفانه پارسال در صنعت فولاد دچار خسران و عدم النفع بسیار زیادی شدیم. امیدواریم امسال شاهد این باشیم که دوستان و همکاران ما در وزارت نیرو و بخشهایی که متولی انرژی کشور هستند، این نکته را در نظر داشته باشند که صنعت فولاد سه هزار مگاوات برق را در داخل شبکه آورده، لذا آن وزارتخانه هم به تعهداتشان عمل کنند.”
وی با بیان اینکه راندمان تولید صنعت فولاد ایران در سال گذشته به ۶۱ درصد رسید، از معاون اول رئیس جمهور درخواست کرد که به برق صنعت فولاد توجه ویژه شود تا بتوان این صنعت را از این شرایط خارج کرد.
اتابک در پایان با اشاره به ظرفیت بالای خراسان رضوی برای صادرات، گفت: “خراسان رضوی میتواند بیش از ۲ میلیارد دلار صادرات داشته باشد. همجواری استان با دو کشور مهم مثل ترکمنستان و افغانستان، پتانسیل صادراتی رو به رشدی به استان میدهد.” وی ابراز امیدواری کرد که با افزایش راندمان تولید و مدیریت مناسب ناترازی انرژی، سهم خراسان رضوی از صادرات کل کشور افزایش یابد و رتبه استان در ارزش افزوده ارتقا یابد.
مطالعات پنجمین منطقه ویژه اقتصادی استان به پایان رسیده است
استاندار خراسان رضوی گفت: هم اینک چهار منطقه ویژه اقتصادی در این استان فعال و نیمه فعال است و مطالعات شهرک صنعتی عطار نیشابور نیز به عنوان پنجمین منطقه ویژه به پایان رسیده است.
غلامحسین مظفری افزود: همه ظرفیت مدیریتی و توانمندی خراسان رضوی را برای تحقق شعار سال و حمایت از سرمایهگذاری به کار گرفتهایم.
وی ادامه داد: باید تسهیلگر و کمک کننده سرمایهگذاران باشیم و سیستم اداری در کنار تولید و سرمایهگذار باشد.
وی ضمن تاکید بر لزوم حمایت قاطع از سرمایهگذاران گفت: حمایت از پروژههای کلان صنعتی، نهتنها به رونق اقتصادی کمک میکند، بلکه میتواند الگوی موفقی از همکاری میان دولت و بخش خصوصی در استان باشد.
وی با اشاره به دیدار اخیر خود با دکتر عارف در جمع فعالان اقتصادی استان، گفت: دیروز بهصورت شفاف و روشن اعلام کردم که همه ظرفیت مدیریتی و توانمندیهای استان در خدمت سرمایهگذاران خواهد بود. باید با تمام توان در مسیر توسعه اقتصادی استان گام برداریم.
در دوران احداث این شرکت ۲ دوره تحریمها را پشت سر گذاشتیم
حمد حسینآبادی مدیرعامل شرکت فولاد سپهر خیام نیشابور در این مراسم گفت: این شرکت با رعایت اصول ایمنی بدون هیچگونه خسارت و آسیب جانی به بهرهبرداری رسیده است.
وی افزود: استفاده از اراضی کویری و آب شور با EC بالا و قرار گرفتن در مجاورت جاده اصلی ترانزیتی و خط ریلی از ویژگیهای این سرمایهگذاری ملی است.
وی اظهار کرد: مسئولیت ملی در کار و تولید ایجاب میکند که تمام مولفههای آن از جمله آثار مثبت اجتماعی در کسب و کار و سازگاری با محیط زیست و دیگر ابعاد آن به خوبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به آن عمل شود.
وی در ادامه با اشاره به ویژگیهای دیگر شرکت فولاد سپهر خیام نیشابور گفت: استفاده از تکنولوژی روز اروپا در این شرکت باعث کاهش مصرف آب، برق و گاز شده است و صیانت از محیط زیست با کاهش مصرف آب و کنترل پیشرفته کوره پیشگرم از دیگر موارد قابل توجه در این پروژه است.
وی خاطرنشان کرد: اشتغالزایی در سطح استان و شهرستان و خط نورد پیوسته مقاطع ساختمانی با ظرفیت اسمی ۵۰۰ هزار تن در سال از دیگر شاخصههای این پروژه است. خوراک ورودی این خط شمش با ابعاد ۱۵۰ در ۱۵۰ و همچنین ۲۰۰ در ۲۰۰از نوع پلی استیل است و محصولات تولیدی شامل تیرآهن I با سایز ۲۴ و تیرآهن H با سایز ۱۴ و ناودانی با سایز۲۴ و نبشی است.
وی گفت: این پروژه با سرمایهگذاری بالغ بر ۴۵ میلیون و ۲۱۰ هزار یورو از منابع صندوق ذخیره ملی احداث شده و هزینههای ریالی بالغ بر سه و نیم همت در خط تولید و یک و نیم همت برای تأسیسات جانبی هزینه شده است.
وی افزود: این شرکت در زمینی به مساحت ۹۵ هکتار قرار دارد که از این میزان ۵۵ هکتار برای احداث خط ذوب در نظر گرفته شده است و تاکنون برای احداث این پروژه حدود ۴۸ هزار مترمربع شمعکوبی و ۳۷ هزار مترمکعب بتنریزی شده و چهار هزار و ۵۰۰ تن سوله صنعتی با متراژ ۲۶ هزار متر مربع احداث شده و ۶ هزار و ۳۰۰ تن ماشین و تجهیزات خط تولید و واحدهای جانبی و ۶ هزار متر ساختمانهای غیرصنعتی در اینجا ساخته و مستقر شده و بالغ بر ۱۳ونیم هکتار فضای سبز ایجاد شده که این میزان بیشتر از میزانی بوده که براساس قانون مکلف بودهایم.
وی اظهار کرد: در دوره ساخت این شرکت میزان اشتغالزایی بالغ بر هشت هزار نفر ماه و به عبارتی ۲۴۰ هزار نفر روز با همکاری پیمانکاران مختلف بوده و میزان اشتغالزایی این شرکت به صورت مستقیم بالغ بر ۳۰۰ نفر و به صورت غیرمستقیم حدود سه هزار نفر میباشد.
وی گفت: در طی احداث این پروژه ۲ مرحله از تحریمها را پشت سر گذاشتیم یکی تحریم اولیه که با برجام گشایشی ایجاد شد و دور بعد تحریمها که باعث قطع همکاری شرکتهای اروپایی شد. مسئله دیگر شیوع کرونا بود که تاثیر مستقیم بر این پروژه شد و باعث شد پس از کرونا با حجم عظیمی از تقاضاهای انجام نشده مواجه باشیم که زمانبر بود.
وی اظهار کرد: این پروژه با این حجم از سرمایهگذاری عظیم برای رسیدن به توجیه اقتصادی الزاما باید صنایع بالادستی را به سرانجام برسانیم که در این مسیر ایجاد خط ذوب برای تولید شمش که ماده اولیه است در اولویت قرار دارد و مورد بعدی ناترازی انرژی است که باعث شده به سمت ایجاد نیروگاه برویم البته در حال حاضر ۲۵ مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی در مجاورت سالن تولید این شرکت احداث شده است و یک نیروگاه خورشیدی هم با ظرفیت پنج مگاوات داریم و یک نیروگاه خورشیدی دیگر با ظرفیت هفت مگاوات در حال احداث است که تا سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری کامل خواهد رسید.
وی گفت: تولید با همه سختیها و مصائبش اما شیرین است و جوانان تحصیلکرده و فرهیخته و مهندسان توانمند شالودهای را تشکیل دادهاند که با پویایی چرخ اقتصاد ثمرهاش تولید است و از همه مسئولان شهرستان نیشابور و استان و همچنین مسئولان در سطح کشور که در همه مراحل با ما همکاری داشتند صمیمانه تشکر میکنم.
شایان ذکر است این مجتمع فولادی با سرمایهگذاری بالغ بر ۴۵ میلیون و ۲۰۰ هزار یورو اعتبار ارزی و حدود ۵ همت برای ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد کرده است. این شرکت ظرفیت تولید ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن انواع مقاطع فولادی را دارد.
در پایان این مراسم عملیات بزرگترین گلخانه شیشهای هیدروپونیک شرق کشو با حضور غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی در شهر نیشابور آغاز شد. این طرح در زمینی به وسعت ۱۲۰ هکتار احداث میشود و محصول اصلی آن گوجهفرنگی صادراتی با کیفیت ممتاز خواهد بود. ظرفیت تولید سالانه این گلخانه ۶۰ هزار تن خواهد بود و عمده بازارهای هدف این محصول کشورهای حوزه خلیج فارس، روسیه و کشورهای عضو CIS هستند.

مهندس طهمورث جوانبخت
مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان

عطاالله معروفخانی
مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان

اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)

اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)

سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران

مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان