به گزارش چیلان ، دلیلی مدیر واحد فولادسازی، با بیان اینکه هزینه ساخت این تجهیز یکدهم نمونه خارجی است، گفت: «این دستگاه در کنترل دقیق فرآیند ذوب، پایش کیفیت، زمانبندی مناسب تخلیه مذاب و مدیریت مصرف انرژی کاربرد دارد و با امکانات جدیدی که به آن افزوده شده، قابلیت رقابت با نمونههای خارجی را دارد.»
از جمله قابلیتهای فنی این تجهیز میتوان به کالیبراسیون دیجیتال، ارسال اطلاعات از طریق WiFi، ارتباط با نمایشگرهای بیسیم، و مقاومت بالا در برابر نویز اشاره کرد.
ملازاده، طراح این دستگاه، درباره انگیزه این اقدام گفت:«کمبود قطعات یدکی، فرسودگی دستگاه قبلی و نیاز فوری به تجهیز جایگزین، ما را بر آن داشت تا نمونهای بومی، دقیق و توسعهپذیر طراحی کنیم.»
دستگاه جدید اکنون با موفقیت در کوره قوس واحد فولادسازی فاز دو نصب و راهاندازی شده و بهعنوان نمونهای موفق از بومیسازی تجهیزات پیشرفته صنعتی در حال بهرهبرداری است. این دستگاه با قابلیت نمونهبرداری ۲۰ بار در ثانیه و دقت ۱۶ بیت، دادهها را در شرایط سخت صنعتی با پایداری بالا ثبت و ذخیره میکند.
در پایان، محمدآبادی رئیس نت فولادسازی نیز با تحسین این اقدام ابتکاری، از حمایت همهجانبه از ایدهپردازیهای مشابه در بخشهای فنی خبر داد و آن را الگویی برای مقابله با محدودیتهای تأمین خارجی تجهیزات عنوان کرد.

محمدکاظم صباغی هرندی
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه

مهندس طهمورث جوانبخت
مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان

عطاالله معروفخانی
مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان

اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)

اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)

سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران

مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان