
به گزارش چیلان ، نشست خبری انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با تمرکز بر چالش قطعی برق فولادسازان امروز برگزار شد. در این نشست بهرام سبحانی، رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد آماری از تولید و صادرات فولاد کشور ارائه کرد و گفت: گزارش های آماری سالانه از تولید و صادرات فولاد ایران که توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران منتشر شده گویای این است که در سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به طور مستمر شاهد کاهش تولید فولاد در کشور بوده ایم.
براساس آمار انجمن، تولید فولاد میانی در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، ۵.۷ درصد افت داشت. این کاهش برآمده از آن بود که صنعت در سال ۱۴۰۳ کمبود برق و گاز را توامان تجربه کرد.
سبحانی افزود: تولید گندله در سال ۱۴۰۳ تنها نیم درصد و در تولید کنسانتره در این سال تنها ۶.۷ درصد بیشتر از سال ۱۴۰۳ بود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ظرفیت تولید کشور را بالاتر از ۵۰ میلیون تن در سال عنوان و تصریح کرد: به دلیل کاهش برق و گاز تولید سالانه حدود ۳۰ میلیون است و بخش قابل توجهی از تولید از بین رفته است.
سبحانی در ادامه نگاهی به صادرات فولاد ایران داشت و گفت: ارزش صادرات محصولات طویل در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، ۹ درصد رشد داشت در حالی که ارزش صادرات محصولات میانی ۲۶ درصد افت کرد. همچنین در حالی که واحدهای فولادی اکنون نیاز به کنسانتره دارند اما صادرات آن در فروردین ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۴ افزایش داشته است.
وی از تاثیر منفی سیاست های ارزی بر کاهش صادرات گفت و اظهار کرد: در سال گذشته فاصله بین ارز نیمایی و آزاد توجیه اقتصادی نداشت و این امر به کاهش صادرات انجامید هر چند در اواخر سال این اشکال اصلاح شد.
سبحانی در ادامه به واردات فولاد پرداخت و اظهار کرد: بخش اصلی واردات فولادی شامل ورق ها می شود و این در حالی است که فولاد مبارکه تامین کننده انواع ورق در کشور است.
رئیس انجمن ولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه خاطرنشان کرد: در صادرات فولاد ارقام مربوط به آمار گمرک بیشتر از آمار شرکت ها ست زیرا برخی بازرگانان محصولات فولادی را از بازار می خرند و با کارت های یک بار مصرف صادر می کنند در حالی که معلوم نیست ارز حاصل از صادرات را به کشور برگردانند چون این بازرگانان گمنام هستند و اگر ارز را بازگردانند یا در قالب کالای وارداتی است که آن را با قیمت ارزان تر از محصول مشابه داخل در بازار می فروشند و یا ارز حاصل از صادرات را با نرخ بازار آزاد ارز را عرضه می کند.
وی یادآور شد: اکنون در عراق و افغانستان تعرفه ها بر واردات میلگرد ایران افزایش یافته زیرا این کشورها با ارزان فروشی ایرانی ها مواجه شده و این اتفاق توسط همان بازرگانان گمنام صورت می گیرد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد همچنین از اعتراض صنعت به افزایش ۱۲ درصدی واردات انواع ورق در ماه نخست سال جاری نسبت به فروردین سال گذشته خبر داد.
سبحانی تاکید کرد: گمرکات باید به جد از صادرکننده ارز حاصل از صادرات را مطالبه کند و شخصیت حقیقی یا حقوقی صادرکننده را شناسایی کند نه کسی که از اسم او استفاده شده بلکه کسی که به واقع در امر صادرات دست دارد و سود می برد؛ محصول فولادی مانند میلگرد چیزی نیست که پیله ور خارج کند مشخص است که از گمرک ترخیص شده و گمرک باید سختگیرانه رفتار کند.
وی در ادامه از ضرر وارد به صنعت فولاد در سال گذشته گفت و اظهار کرد: در سال گذشته در کل زنجیره ۵.۵ میلیارد دلار ارزش کالای از دست رفته بوده که این رقم از عدم تولید با وجود پتانسیل تولید به وجود آمد، جمع چهار سال گذشته این رقم به ۱۴ میلیارد دلار رسید.
سبحانی در ادامه به آغاز زودهنگام خاموشی ها در سال جاری اشاره کرد و گفت: امسال برای نخستین بار محدودیت برق از ۱۵ فروردین آغاز شد در حالی که پیش از این از ۱۵خرداد آغاز شده بود. در صنعت فولاد کاهش ۹۰ درصدی برق یعنی تعطیلی تولید و در این شرایط در بهترین حالت تنها می توان جلوی آسیب به تولید را گرفت. قطعی برق نه تنها توقف تولید را در پی دارد بلکه سبب در زایل شدن مواد در جریان و آسیب دیدن تجهیزات می شود و این در حالی است که کارخانه دار باید حتی با توقف تولید، حقوق و دستمزد کارگران،اقساط بانکی، بیمه، هزینه انرژی را پرداخت کند.
وی ادامه داد: در حالی که نگاه رییسجمهور محترم این است که تولید در اولویت قطعی برق نباشد اما از حدود ۱۰ روز پیش وزارت نیرو به شرکت ها اعلام کرد که برق واحدهای فولادی به ۱۰ درصد کاهش یابد، در این شرایط وزارتخانه های صمت و نیرو توافق کردند از ۱۸۰۰۰ مگاوات برق مصرفی فولاد نهایتا تا ۱۵ درصد کاهش یابد تا تولید متوقف نشود. کمبود برق به این دلیل است که در زیرساخت ها با سرعتی که صنعت پیش رفت سرمایه گذاری نشد اما اکنون با علت کاری نداریم با ناترازی مواجه هستیم و تاکید داریم در محدودیت ها باید عدالت در میان صنایع برقرار شود.امیدواریم در آینده در مورد گاز به این مشکلات مشابه برنخوریم.
سبحانیان گفت: این بدترین سیاست است که صنعت باید برق تولید کند و با کمبود برق مواخذه شود و یا به فناوری به کار گرفته شده در فولادسازی ها ایراد وارد شود در حالی که این حرف ها ریشه صنعتی و اقتصادی ندارد، همچنین مقامات مسئول ما می گویند مصرف گاز در ایران بیشتر از مصرف آلمان است اما نمی گویند آنها بسیاری از مصارف گاز را با برق پوشش می دهند و همین موضوع در مورد فولاد صادق است در حالی که ۷۰ درصد تولید فولاد دنیا از کوره بلند و سوخت آن زغال سنگ است اما در ایران تولید فولاد مبتنی بر گاز است و تولید با زغال سنگ علاوه بر اینکه آلاینده است در ایران اقتصادی نیست ضمن اینکه کشور ما از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز دنیاست و حتی چین هم اکنون ۳۰ درصد از تولید خود را به سمت کوره قوس الکتریکی پیش می برد.
بزرگ ترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان هستیم
سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این نشست گفت: تصور غالب این است که اگر در محدودیت انرژی با یک بخش (فولاد) برخورد شود تبعات کمتری دارد در حالی که ۳۰ میلیارد دلار ارزش جایگزینی صنعت فولاد کشور است، در این شرایط جریانی علیه صنعت فولاد با تاکید بر ضعیف بودن فناوری و بالا بودن مصرف حامل های انرژی در افکار عمومی علیه فولاد شکل می گیرد در حالی که کشور ما در اهن سازی مزیت مطلق فناورانه دارد.
وی افزود: ما بزرگ ترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان هستیم و در حالی که تولید دی اکسید کربن از آهن اسفنجی بسیار کمتر از کوره بلند است، این ثروت ملی ماست اما دولتی ها دقت نظر ندارند و اقدام به تخریب صنعت فولاد می کنند، پتروشیمی و معدن و صنایع معدنی صنایع پیشرو هستند و نباید مورد بی اعتنایی قرار گیرند.
حرفهای پوپولیستی در خصوص صنعت زیانبار است
احسان دشتیانه، عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در سخنان خود در این نشست گفت: سفره ای که نان ندارد چراغ نیاز ندارد. ما به عنوان نمایندگان کارگران می گوییم که صدها هزار کارگر صنعت فولاد در معرض بیکاری هستند و سیاستگذار باید بداند که اگر صنعت فولاد تعطیل شود دیگر مالیاتی هم نیست که پرداخت شود و دولت با کسری بودجه رو به رو می شود، ما در جلسه اخیر با وزیر صمت متوجه نگرانی شدید ایشان در این زمینه شدیم. اوضاع خیلی بحرانی است در این شرایط آسان ترین کار قطعی برق کارخانه ها است در حالی که ۲میلیون نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم صنعت فولاد است.
وی افزود: این حرفها را برای ثبت در تاریخ میگوییم؛ اگر کارخانهها تعطیل شوند دیگر روشن نمیشوند. اگر صنایع تعطیل شوند؛ خانهها هم برق نخواهند داشت. اگر دولت به داد صنعت فولاد نرسند؛ اگر صنایع تولید نکنند؛ امکان مالیاتگیری نیست. اگر صنایع تولید نکنند، امکان ارزآوری نیست.
صنعت فولاد به مرحله شکننده خود رسیده است
احرامیان عضو دیگر هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این رویداد اظهار کرد: به صنایع فولاد و سیمان در نیمه اردیبهشت ابلاغ شد که تا اطلاع ثانوی برق ندارند در حالی که اگر قرار است قطعی باشد همه صنایع با هم باید محدودیت را متحمل شوند در این شرایط فولادسازان معترض شدند که چه کسی با چه دیدی که این محدودیت تبعیض آمیز را به صنعت تحمیل می کند.
وی تصریح کرد: صنعت فولاد در موقعیت شکننده تری نسبت به دیگر صنایع قرار دارد. آمار فولاد نشان می دهد که ظرفیت نصب شده سال به سال اضافه شده و ما دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد هستیم و حدود ۵۰ میلیون تن ظرفیت نصب شده داریم در این شرایط ایران باید سالانه ۴۰ میلیون تن فولاد تولید می کرد و از جایگاه ششم برخوردار می بود و جایگاه کنونی آلمان را در اختیار می داشت.
احرامیان خاطرنشان کرد: سال گذشته درصد پوشش ظرفیت تولید فولاد ایران زیر ۶۰ درصد بود که رقمی بی سابقه است. نباید تصور اشتباه از تاب آوری صنعت پیش بیاید در حالی که شرکت های کوچک و متوسط شرایط سختی را سپری می کنند، این درست نیست که به طور مستمر تاکید می شود که صنعت فولاد از گاز و برق ارزان استفاده می کند زیرا صنعت فولاد پیش از اینکه انرژی بر باشد سرمایه بر است.
تولید نکن! آنچه در واقعیت به تولیدکننده گفته میشود
جهاندار شکری، عضوی دیگر از هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در جمع خبرنگاران گفت: فولادسازان بیش از اینکه دغدغه سرمایه خود را داشته باشند دغدغه کسانی را دارند که در کارخانه های فولاد کار و درآمدزایی می کنند در حالی که در واحدهای فولادی ایران بیش از نُرم جهانی نیروی انسانی کار می کنند. امروز جنگ، جنگ اقتصادی است اما در این جنگ برق نیست. اگر کارگر بیکار شود اما خانه او برق نداشته باشد این برق به چه کار او می آید؟ کارخانه های فولادی برای این مملکت است این اما اگر کسی تصمیم به تعطیلی آنها گرفته فرمان خوبی پیش گرفته و دارد بزرگ ترین خیانت به کشور صورت می گیرد.
فولادسازان کوچک و متوسط بنیه مالی ضعیفی دارند
محسن خراسانی، عضو دیگر هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این نشست گفت: وقتی فولادسازان از سودآوری می گویند از آنها مطالبه سود می شود در حالی که همه فولادسازان ما فولاد مبارکه نیستند و شرکت های کوچک و متوسط فعال در بخش خصوصی بنیه مالی ضعیفی دارند که تولید را با سرمایه شخصی پیش می برند.
- بازتاب رسانهای حضور شرکتهای ایرانی در متال اکسپو استانبول / کدام فولادسازان شرکت کردند؟
- ایجاد نهاد رگولاتور برق برای حل مشکل صنایع
- مهم/ نامه هشدارآمیز معاون وزیر صمت در خصوص مشکلات برق صنایع در ۱۴۰۳ / پیشنهاد وزارت صمت برای تعدیل تبعات منفی ناترازی انرژی چیست؟
- جزئیات تحریمهای جدید فولاد خوزستان توسط آمریکا/ صادرات فولادی گرفتار تحریم خارجی و خودتحریمی داخلی
- فوری: فولاد خوزستان در فهرست تحریمهای جدید امریکا قرار میگیرد / مانعتراشی آمریکا برای رشد صادرات فولاد ایران
- سناتورهای امریکایی خطاب به بایدن: صادرات فولاد ایران را تحریم کنید / کشورهایی که خواهان تعامل اقتصادی با ایران هستند تحریم شوند
- صادرات فولاد ایران به سطح سال ۱۴۰۰ رسید/ جزئیات کامل صادرات و واردات فولاد، محصولات فولادی و آهن اسفنجی+ جدول
- صادرات از مجاری غیررسمی ضربهای شدید بر پیکر صادرات فولاد ایران است
- چالش بزرگ فولادسازان روس برای صادرات فولاد ایران

محمدکاظم صباغی هرندی
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه

مهندس طهمورث جوانبخت
مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان

عطاالله معروفخانی
مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان

اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)

اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)

سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران

مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان