تصور غالب این است که اگر در محدودیت انرژی با یک بخش (مثل فولاد) برخورد شود، تبعات اجتماعی کمتری دارد اما فولاد کشور به دلایل مختلف مستحق این برخورد نیست. فولاد پس از پتروشیمی بزرگترین صنعت کشور است و ۳۰ میلیارد دلار ارزش جایگزینی صنعت فولاد کشور است؛ در این شرایط جریانی علیه صنعت با تاکید بر ضعیف بودن فناوری و بالا بودن مصرف حاملهای انرژی در افکار عمومی علیه فولاد شکل گرفته و گفته میشود صنعت فولاد ایران نسبت به جهان پسرفت فناورانه دارد و یا اینکه مصارف آن بالاست، در صورتی که این طور نیست و بیشتر نوعی فرافکنی است.
مزیت تکنولوژیکی صنعت فولاد در انرژی
کشور ما تا مرحله آهنسازی مزیت مطلق فناورانه دارد. ما بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان هستیم و بیش از ۷۰ درصد آهن تولیدی کشور از طریق آهن اسفنجی تامین میشود. این در حالی است که به ازای هر تن تولید فولاد از طریق آهن اسفنجی ۱.۲ تن دی اکسید کربن تولید میشود اما تولید از طریق کوره بلند برای تولید هر تن فولاد ۲.۵ تن دی اکسید کربن تولید میشود. بنابراین صنعت فولاد ایران باید جایزه جهانی فولاد سبز بگیرد. به نظر من، این مسائل به خوبی به دولت و افکار عمومی منتقل نشد است.
صنعت فولاد حدود ۵ درصد مصرف برق و ۷ درصد مصرف گاز کشور را به خود اختصاص داده است؛ عددی که قابل توجه نیست، اما در مقابل، مزیتهای فراوانی برای کشور ایجاد میکند که باید به صورت شفاف تبیین شود. مزایای صنعتی، اجتماعی، تکنولوژیک، صادراتی و ارزآوری، اشتغالزایی و نقش پیشرانهای که صنعت فولاد در اقتصاد کشور ایفا میکند باید به خوبی به مردم و مسئولان ارائه شود. متاسفانه گاهی در جامعه این تصور وجود دارد که فولاد انرژی ارزان دریافت میکند یا آب کشور را هدر میدهد و از مزیت تکنولوژیکی برخوردار نیست؛ در حالی که حقیقت کاملاً برعکس است.
مصرف آب در صنعت فولاد در سطح جهانی تحت نظارت دقیق است و فولاد ایران حدود سهچهارم برق مصرفی خود را خودش تولید میکند. اگر این مزایا و تکنولوژیها نبود، ایران هرگز به دهمین تولیدکننده فولاد جهان نمیرسید.
همچنین باید توجه داشت که سهم فولاد در خاموشیها باید متناسب با مصرف واقعی آن باشد. در حالی که این صنعت تنها ۵ درصد برق کشور را مصرف میکند، بیش از ۵۰ درصد خاموشیها به آن اختصاص مییابد که ناعادلانه است.
- ۱۴میلیارد دلار ارزش تولید از دست رفته صنعت فولاد
- فولاد مبارکه در مسیر ارزشآفرینی و تولید با ارزش افزوده بالاتر
- ویدئو/ قائم مقام وزیر صمت: تامین انرژی واحدهای تولیدی در اولویت قرار بگیرد
- محدودیت شدید انرژی برای صنعت فولاد فرصتسوزی ملی است / ورود معاون اول به مسئله تأمین انرژی صنایع معدنی و فولادی
- شماره جدید نشریه چیلان منتشر شد / «خاموشی فولاد»
- کار بزرگ فولاد خوزستان در تامین نیاز بازار با وجود محدودیتهای شدید برق
- استقلال انرژی و تولید پایدار در صنعت فولاد، نقش اساسی نیروگاه خودتامین
- با احتیاط با صنعت فولاد رفتار شود / جذابیت سرمایهگذاری در زنجیره فولاد را کاهش ندهیم
- چالشهای صنعت فولاد ایران در سال ۱۴۰۲
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/chilanon/public_html/wp-content/themes/chilan/class/template/WPTemplate.php on line 1984
محمدکاظم صباغی هرندی
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه
مهندس طهمورث جوانبخت
مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان
عطاالله معروفخانی
مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان
اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)