مهندس تورج نوابي مدير بخش آگلومراسیون با اعلام این خبر که واحد تولید آهن اسفنجی قائم، در مديريت آگلومراسیون با تامین گندله، ششم خردادماه مجدد راه اندازی شد، گفت: درحال حاضر این واحد با تامین آهن اسفنجی کیفی به عنوان جایگزین مناسب بخشی از قراضه مورد نیاز واحد فولادسازی در مدار تولید به شمار مي رود و قادر است آهن اسفنجی مورد نیاز کارخانه را از لحاظ کمی و کیفی تامین نموده و نقش موثری در کاهش ضریب HMR (Hot Metal Raition) و افزایش راندمان تولید فولاد ایفا نماید.
وي افزود: در حال حاضر تولید آهن اسفنجی در این واحد سالیانه حدود 180 تا 200 هزار تن با توجه به شرایط موجود است.
مدير بخش آگلومراسيون در خصوص تکنولوژی تولید آهن اسفنجی در ذوب آهن اصفهان تصريح كرد: تکنولوژی جدیدي بر اساس شکست گاز طبیعی به روش اکسیداسیون جزئی با نام طرح قائم 2 در اين زمينه مورد استفاده قرار مي گيرد که در اداره ثبت اختراعات نیز به ثبت رسیده است اما تکنولوژی تولید آهن اسفنجی در فولاد مبارکه بر اساس شکست گاز طبیعی به روش کاتالیستی با نام طرح میدرکس می باشد.
مهندس نوابي مزاياي استفاده از آهن اسفنجی به جای قراضه در کنورتور فولاد سازی را چنين برشمرد: 1) تحقق آنالیز شیمیایی استاندارد محصولات فولادی در صورت استفاده از آهن اسفنجی به دلیل هموژن بودن و ترکیب یکنواخت آن، 2) گوگرد و فسفر کمتر در آهن اسفنجی نسبت به آهن قراضه، 3) عملیات تصفیه مذاب کمتر شده و در نتیجه عملیات متالوژیکی در داخل کوره آسانتر انجام شده و بهره وری بالاتر می رود، 4) با جایگزینی آهن اسفنجی به جای قراضه میزان مس، کروم، تنگستن، سرب، قلع و روی و سایر عناصر مزاحم و مضر در چدن و فولاد مذاب کاهش یافته و کیفیت و خواص مکانیکی محصولات ریخته گری و فولادی افزایش می یابد ، 5) به دلیل اندازه هماهنگ DRI به بهره وری افزوده شده و همچنین آهن موجود به صورت اکسید در آهن اسفنجی با حمام کربن واکنش داده که منتهی به جوشش مذاب شده و موجب انتقال بهتر گرما و شتاب واکنش سرباره/ فلز در طی فولاد سازی می شود. به همین دلیل همگونی حمام بهبود یافته و منتهی به هیدروژن و نیتروژن کمتری در فولاد می شود و کیفیت فولاد افزایش می یابد و شمش های باکیفیت به مراتب بهتر جهت تولید انواع محصولات دیگر تولید می گردد ، 6) انبار سازی، انتقال، شارژ و عملیات تولید ذوب در صورت استفاده از آهن اسفنجی بهتر است، 7) بهبود مصارف، میزان خطرات و میزان آلودگی های ایجاد شده در مقایسه با قراضه.
مدير بخش آگلومراسيون بيان كرد : طرح قائم 2 در حال حاضر به صورت مداوم فعال می باشد ولی اهم دلیل توقف این واحد سه دليل اساسی دارد: 1) عدم تامین گندله به عنوان ماده اولیه، 2) عدم تامین گاز طبیعی خصوصا در فصل سرما 3) استهلاک کمپرسور پروسس طی 20 سال بهره برداری به عنوان اصلی ترین تجهیز این واحد و عدم تعمیر یا جایگزین نمودن آن طی سال های گذشته.
مهندس نوابي گفت: در رابطه با تعمیر و نگهداری این واحد گراف منظم ماهیانه و سالیانه وجود دارد . شايان ذكر است پروژه به ظرفیت رسانی این طرح نیز در حال اجرا است.
وي گفت: در زمان توقف این کارگاه بخش زیادی از عملیات اجرایی پروژه به ظرفیت رسانی نیز انجام شد و کلیه معارضات جهت بهره برداری همزمان با اجرای پروژه به ظرفیت رسانی برطرف گردیده و شرایط کارگاه برای بهره برداری و تکمیل پروژه به طور همزمان مهیا و آماده شده اس.