چیلان آنلاین
کدخبر : ۱۶۸۹۱
مرتبط با : اخبار
تاریخ : ۵ اسفند ماه ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۴:۲۰
تأمین خوراک، اخذ مجوز زیست‌محیطی و پیگیری مجری طرح فولاد 2 میلیون تنی اترک گلستان و همینطور نوسانات شدید بازار فولاد، این طرح را با چالش همراه کرده است.
چرا کلنگ فولاد اترک گلستان روی زمین مانده است؟

به گزارش چیلان، حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان در خصوص پروژه فولاد دو میلیون تنی اترک گلستان که در اردیبهشت‌ماه ۹۳ با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت وقت در اترک کلنگ زنی شد، اظهار کرد: این پروژه مهم و محوری گلستان که در برنامه‌های اقتصاد مقاومتی استان هم قرار دارد حدود دو سال درگیر گرفتن مجوز زیست‌محیطی بود و هم‌اکنون هم در نوبت دریافت مجوز زیست‌محیطی کشور است.

وی با بیان اینکه این پروژه بیش از ۱۴ ماه است در نوبت دریافت مجوز زیست‌محیطی کشوری قرار دارد، گفت: نگرانی‌هایی در خصوص تأمین آب این پروژه وجود دارد و ما در دو سه نامه اعلام کرده‌ایم این پروژه قابلیت اجرا با آب‌های نامتعارف، پساب تصفیه‌خانه گرگان و آب دریای خزر را دارد و کماکان منتظر تشکیل جلسه برای دفاع و دریافت مجوز زیست‌محیطی آن هستیم.

وی با بیان اینکه مشکل اصلی پروژه فولاد دو میلیون تنی گلستان فقط مجوز زیست‌محیطی نیست، خاطرنشان کرد: قرار بود ایمیدرو خوراک این پروژه را از قزاقستان تأمین کند اما سرمایه‌گذاری ایمیدرو در قزاقستان زمان‌بر بوده و از طرفی عیار سنگ آهن معادن پیشنهادی مناسب نبوده است و درنتیجه این پروژه با مشکل تأمین خوراک هم مواجه است.

وی با یادآوری اینکه شهریور امسال در قزاقستان با نعمت زاده (وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت وقت) بحث مفصلی در خصوص فولاد گلستان انجام شد، تصریح کرد: بعد از این سفر جلسه برای حل مشکل تأمین خوراک فولاد تشکیل شد و قرار شد فعلاً خوراک این پروژه از آهن اسفنجی سبزوار انجام شود و این موضوع به ایمیدرو و مجری طرح ابلاغ شد.

 

رئیس صنعت، معدن و تجارت گلستان با بیان اینکه با تغییر وزیر (انتصاب شریعتمداری به‌جای نعمت زاده) موضوع به چالش افتاد، افزود: ایمیدرو بیان می‌کند فولاد سبزوار شرکت خصوصی است و تأمین خوراک از آن باید در مجمع عمومی مصوب شود و امیدواریم بتوانیم با کمک استاندار و در دیدار با مسئولان ایمیدرو مشکل را حل کنیم.

وی از نوسان قیمت فولاد در سه سال گذشته به‌عنوان دیگر چالش پروژه فولاد دو میلیون تنی گلستان نام برد و اضافه کرد: مجری طرح این پروژه بخش خصوصی و سهم ایمیدرو ۲۰ درصد است و این سه دلیل (تأمین خوراک، مجوز زیست‌محیطی و پیگیری مجری طرح) باعث تأخیر در اجرای این پروژه فولاد دو میلیون تنی شده است.

گفتنی است، این پروژه فولادی از نوع کوره بلند بوده و با توجه به نزدیکی به آب از نگاه مسئولین دارای مزیت نسبی است.

اخلاق رسانه ای : استفاده از مطالب با ذکر منبع "چیلان آنلاین" مجاز است .