حمیدرضا سلماسی، معاون طرح و توسعه و عضو هیئت مدیره فولاد کاوه جنوب کیش در گفت و گو با چیلان گفت: فاز نخست فولادسازی کاوه جنوب که از 15 آبان 94 به مرحله تولید رسیده و در 27 مهر 95 توسط معاون اول رئیس جمهور رسماً افتتاح گردید، عمده محصولات آن با کیفیت بالا صادر می گردد و اکنون فاز دو فولادسازی به ظرفیت 1.2 میلیون تن در حال اجرا می باشد.
وی افزود: فاز دوم فولاد کاوه جنوب به پیشرفت فیزیکی 56.7 درصد رسیده و تا این بخش از پروژه بیش از 19 هزار تن تجهیزات وارد سایت و بخش عمده آن نصب شده است. در حوزه سیویل نیز عمده فعالیت ها به اتمام رسیده و بخش کوچکی از زیرساخت ها باقی مانده و در حوزه نصب به ویژه سوله و سازه های فولادسازی پیشرفت خوبی داشته اند.
سلماسی ادامه داد: در این شرکت در مجموع پروژه ای با ظرفیت 55 هزار متر مکعب در روز در حال اجراست که هم اکنون 15هزار متر مکعب آن به بهره برداری رسیده و 10هزار متر مکعب دیگر تا پایان سال به بهره برداری خواهد رسید. که در مجموع تا پایان سال جاری 25هزار متر مکعب آب در روز در این شرکت تولید می گردد. این در حالیست که سایر پروژه های مرتبط با آب جمعاً به ظرفیت 30هزار متر مکعب در روز پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته و بزودی در مدار تولید قرار خواهند گرفت.
وی با بیان اینکه تجهیزات اصلی فاز دو فولادسازی همانند فاز اول از اسپانیا و کشورهای اروپایی وارد شده گفت: در کشور در حوزه کوره های قوس الکتریک و ترانس های فولادسازی تلاش های زیادی انجام گرفته ولی تا کنون به طور کامل بومی سازی آن محقق نشده و به منظور تکمیل اینگونه تجهیزات نیازمند تامین از خارج از کشور هستیم که در این پروژه از کشورهای ایتالیا، اسپانیا و آلمان استفاده شده است. از انجا که بخش عمده تجهیزات اصلی فاز اول فولادسازی از اسپانیا و سایر کشور های اروپایی تامین شد، با این حال اغلب پیمانکاران حوزه های مختلف آن داخلی بوده و به عنوان نمونه پیمانکار اصلی نصب تجهیزات شرکت پارس سارایه بوده که سهامدار اصلی آن شرکت گسترش صنایع معدنی کاوه پارس می باشد.
معاون طرح و توسعه و عضو هیئت مدیره فولاد کاوه جنوب کیش در پاسخ به این سوال که تحریم ها در ادامه روند اجرای فاز دو شرکت مشکلی ایجاد نخواهد کرد؟ اظهار داشت: اگرچه هم اکنون بخش عده تجهیزات اصلی کارخانه وارد سایت شده است، با این حال سعی شده مسیرهایی برای تامین و حمل تجهیزات باقی مانده انتخاب و مورد بررسی قرار گیرند. از طرفی ممکن است تحریم ها زمان بندی اجرای طرح را با تاخیر مواجه کنند. با پیگیری های انجام گرفته، فروشندگان کالا و تجهیزات و طرف های خارجی در تلاشند که هر چه سریعتر مبالغ اجناس فروخته شده را دریافت و تجهیزات باقی مانده را تا پیش از تشدید تحریم ها حمل نمایند، این در حالیست که برای حوزه حمل و نقل نیز محدودیت هایی وجود دارد. تا کنون برنامه ریزی شده که تامین و نصب تجهیزات در این طرح تا اواخر سال 98 به اتمام برسد و وارد تست سرد شویم که با وجود مشکلات ناشی از تحریم های اخیر این شرکت تمام تلاش خود را در جهت تحقق زمانبندی پروژه خواهد کرد.
وی گفت: براساس مصوبه، سرمایه مورد نیاز جهت اجرای فاز دو فولادسازی حدود 200 میلیون و 660 هزار یورو بوده است. این میزان تنها شامل تجهیزات اصلی فولادسازی بوده و شامل زیرساخت ها و آب و برق نمی باشد بلکه برای آنها پروژه های مستقلی تعریف شده است.
سلماسی در خاتمه یادآور شد جهت تامین بخشی از منابع مالی این پروژه از تسهیلات ارزی به مبلغ 128 میلیون یورو از بانک توسعه صادرات استفاده شده است که جهت بهره مندی از این تسهیلات با گشایش اعتبار اسنادی (LC) اقدامات اجرایی انجام می گیرد. اخیراً با اجرای قوانین و دستورالعمل هایی که برای آزادسازی اسناد از طریق LC و بررسی کالاهایی که وارد گمرک می شوند مشکلات زیادی پیش روی شرکت ها ایجاد شده است. پیش از اجرای این قوانین انجام چنین اموری مستلزم صرف زمان زیاد و توقف در فرآیند نبود ولی در شرایط وضع شده طی ماه های اخیر، مواردی پیش آمد که بیش از 6 ماه زمان صرف امور اداری و اجرایی آن شده است. به بیان دیگر خود تحریمی ناشی از وضع برخی قوانین، مقررات و بخشنامه هایی که طی ماه های اخیر دستخوش تغییر بوده اند به جای اینکه تسهیل کننده امور باشند، به نوعی کار را برای فعالان صنعت پیچیده تر کرده است،که برخی توقفات پروژه ها و تاخیر در اجرای تعهدات شرکت ها متاثر از این قوانین نیز می باشند.