سوالی کلیدی که مدیران ارشد درصورت رسیدن به انتخاب درست نیمی از راه عملیاتی شدن بومی سازی را پیموده اند.
سالهاست موافقین ومخالفین ساخت داخل در مثلث زمان، مکان و هزینه باهم اختلاف نظر دارند مخالفین معتقدند بومی سازی چون با مهندسی معکوس، مهندسی مجدد همراه است بسیار پر هزینه و زمانبر است از طرف دیگر موافقین معتقدند یکبار هزینه و زمان بیشتر و بعد از آن بی نیازی از واردات.
نکته مهم اینجاست که هم درگروه موافقین وهم درگروه مخالفین برسر جغرافیای بومی سازی اختلاف نظر وجود دارد. عدهایی میگویند بومی سازی یعنی تولید ملی و عده ایی دیگر معتقدند بومی سازی یعنی استانی سازی قطعا در تفکر سنتی مدیریت این مخاصمه پایانی ندارد.
در اینجاست که استارت آپ ها که دست پرورده شتابدهنده های شرکتی هستند به این قائله پایان می دهند.
کشورهای معدن خیز و فولاد ساز سالهاست که حمایت از استارت آپ ها را آغاز کرده اند. از معادن استرالیا و آمریکا با بیشترین حمایت تا بخش معدن ایرلند که در توسعه استارت آپ ها ابتدا وانتهای جدول قرار دارند.
در ایران استارت آپ ها به لطف نخبگان و دانشگاهیان رشد روز افزون انفجاری داشته اما به دلیل متمرکز بودن در تهران کارخانجات بزرگ فولادی و معادن استراتژیک که اغلب در مناطق دورتر از تهران هستند چندان از این تحول بنیادین بهره کاملی نبرده اند.
امیدوارم با همت مدیران و متخصصان فعال در این عرصه بیشتر گام برداریم و باور کنیم که سوآل بومی سازی تا کجا اصولا جایگاهی ندارد چراکه با استفاده از توان استارت آپ ها یاد می گیریم با هزینه کمتر، در زمان بهتر و مکان مناسب تر بومی سازی را آغاز کنیم یعنی به زبان ساده می آموزیم "بومی سازی از کجا " باید و بهتر است آغاز گردد.
منتظر دیدار همه شما مدیران و متخصصان ارجمند در جشنواره فولاد پیش رو هستیم و امید دارم بتوانم تجربیات ارزنده در زمینه شتابدهنده های معدنی وفولادی را که با همت مدیران ارشد معدن مس سرچشمه آغاز شده در تمامی حوزهها به خصوص ایمنی و بهداشت، آموزش ومحیط زیست قرار دهم.