شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان که دارای ترکیب سهامداری 51 درصد شرکت معدنی و صنعتی گل گهر و 49 درصد صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران و شرکت های تابعه است در برنامه خود احداث 7 کارخانه شامل 2 واحد احیا مستقیم، 2 واحد ذوب و ریخته گری و 3 واحد نورد و فولاد آلیاژی را در دستور کار دارد که واحدهای احیا مستقیم شماره 1 و بریکت سازی این مجموعه به بهره برداری رسیده و کارخانه ذوب و ریخته گری این مجموعه در حال اجرا بوده و 4 واحد شامل احیا مستقیم شماره 2، فولادسازای شماره 2، فولاد آلیاژی بردسیر و تولید لوله های بدون درز به عنوان طرح های توسعه تعریف شده اند که طرح فولادسازی شماره 2 در دست مناقصه بوده و دو طرح پایانی در دست مطالعه می باشند.
این شرکت تلاش کرده در راستای جلوگیری خروج ارز از کشور، تامین نیاز از داخل و خرید داخلی تجهیزات و قطعات را مد نظر قرار دهد. لذا برخی اقلام که در داخلی بومی یا خریداری شده به شرح ذیل می باشند:
1- کاتالیست های ریفرمر واحد احیا مستقیم
کاتالیست های مورد استفاده در واحد احیاء مستقیم، در ۳ نوع فعال، نیمه فعال و خنثی قابل تقسیم بندی می باشد.
با توجه به شرایط عملیاتی هر واحد مصرف کننده پروفایل شارژی از ترکیب این ۳ نوع کاتالیست در فرآیندهای ریفر مینگ گاز طبیعی به روش میدرکس جهت تولید گاز سنتز بکار می رود.
١- کاتالیست فعال با فاز فعال نیکل بر پایه آلومينا
٢- کاتالیست نیمه فعال با ترکیب نيكل بر پایه منیزیم
۳- کاتالیست خنثی
ساخت این نوع کاتالیست ها در سه نوع خنثی، نیمه فعال و فعال از دانش فنی بالایی برخوردار است و به همین دلیل تولید آن در انحصار چند شرکت محدود خارجی بوده است که با نگرش استفاده از دانش و توانایی شرکت های دانش بنیان داخلی و قطع وابستگی، بومی سازی و تولید داخل این سه نوع کاتالیست با موفقیت و کیفیت مناسب صورت گرفته و مجتمع جهان فولاد سیرجان قرارداد خرید این کاتالیست ها را با یکی از شرکت های داخلی به امضاء رسانده است.
2- سیستم هیدرولیک کلوخه شکن های واحد احیا مستقیم
مجتمع جهان فولاد سیرجان برای اولین بار در ایران برای سیستم هیدرولیک کلوخه شکن های واحد احیا مستقیم از توان و دانش یک شرکت داخلی استفاده نمود و با توجه به پیشنهادهای مطرح شده از سمت شرکتهای ایتالیایی، آلمانی و اسپانیایی با توجه به نظر مدیریت عامل از محصولات این شرکت داخلی استفاده نمود و نتیجه اعتماد به توان و قدرت شرکت های داخلی به بار نشست و تاکنون مشکل حادی با استفاده از این سیستم برای کارخانه به وجود نیامده است.
3- استفاده از الکتروموتورهای برق و پمپ های ایرانی
در کارخانه احیا مستقیم سیرجان از الکترو موتورها و پمپ های ساخت داخل در قسمت های مختلف کار خانه استفاده شده است که در برخی موارد کارآیی بسیار بهتری نسبت به نمونه های مشابه خارجی داشته و از همه مهمتر سریعتر در دسترس بودن خدمات پس از فروش و تأمین قطعات برای شرکت را در پی داشته است.
4- تیوب های ریفرمر احيا
تیوب های ریفرمر کارخانه احیا مستقیم سیرجان قبلا از کشور آلمان خریداری می گردید. با توجه به هزینه بالای این تیوب ها ) ۱۵۰۰۰ یورو به ازای هر تیوب( و زمان زیاد برای سفارش و تحویل دادن این تیوب ها از خارج، با توجه به اینکه یک شرکت در داخل ایران اقدام به بوم یسازی و ساخت این تیوب ها کرده بود، پس از بازدید از این شرکت و توانمندی های متخصصین داخلی، تعداد ۴۰ تیوب ریفرمر از این شرکت داخلی خریداری گردید و ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور زمینه اشتغال و رشد و شکوفایی جوانان این مرز و بوم فراهم گردید.
5- کاتالیست های واحد سولفور زدا
با توجه به راه اندازی و استفاده از واحد سولفور زدا در مجتمع جهان فولاد سیرجان، کاتالیست های Zno مورد استفاده در این واحد می بایست هر ۳ ماه یکبار تعویض گردند و این کاتالیس تها تا کنون از کشور هندوستان خریداری می شدند. به تازگی یک شرکت داخلی موفق به تولید این کاتالیست ها گردیده است که در آینده ای نزدیک پس از بررسی های لازم خرید کاتالیست ها از این شرکت ایرانی صورت خواهد پذیرفت.
6- ساخت و برنامه نویسی دستگاه گره زن اتوماتیک
تا پیش از این زمانی که میلگرد از خط تولید خارج می شد کارگران به صورت دستی میلگردها را کلاف می کردند اما با دستگاه بومی شده، میلگردها به کمک دستگاه و به صورت خودکار دسته می شوند.
7- ساخت جک آرام بر میز شارژ
اصلاحات توسط کارگران در خط نورد ایجاد شده تا شاهد افزایش بهره وری و نیز کاهش آسیب به دستگاه ها در خط باشیم.
8- برنامه نویسی شارژ و دیس شارژ دو عدد شمش در کوره برای بالا بردن سرعت کوره