خبر بد هفته
خبر بد هفته گذشته، قحطی تقاضا برای میلگرد در معاملات مقاطع طویل فولادی در بورس کالا بود.
روز چهارشنبه ۷ آبان، بورس کالا میزبان عرضه ۱۲۸ هزار و ۷۶۶ تن انواع مقاطع طویل فولادی بود که در نهایت کاهش شدید تقاضا باعث شد تا تنها ۸۸۶۶ تن مقاطع طویل معامله شود.
حجم معاملات میلگرد در بورس کالا در هفته گذشته تنها ۱۸۹۲ تن بود که از این میزان ۱۱۰۰ تن متعلق به سبد میلگرد شرکت ذوب آهن بود. این یعنی تنها ۷۹۲ تن میلگرد عرضهشده سایر شرکتها معامله شد! قیمت پایه میلگرد در عرضههای هفته گذشته ۱۱۷۸۶ تومان به ازای هر کیلو بود و میلگرد عرضهشده برخی شرکتها حتی با وجود کاهش قیمت به زیر قیمت پایه، خریدار نداشت!
علت نبود تقاضا برای میلگرد چه بود؟ قیمت پایه شمش فولادی در عرضههای هفته گذشته ۱۰۰۷۷ تومان به ازای هر کیلو بود و قیمت پایه میلگرد، ۱۷ درصد بالاتر از قیمت پایه شمش فولادی بود. این امر به هیچوجه طبیعی نیست و میانگین سهساله قیمتهای جهانی میلگرد تنها ۷ درصد بالاتر از شمش است. در واقع، فاصلهگیری شدید قیمت میلگرد از قیمت شمش، باعث انقباض شدید تقاضا برای میلگرد شده است. بهنظر میرسد که مکانیزم تعیین قیمت پایه میلگرد نیاز به بازنگری دارد.
بیشتر بخوانید:
علت انقباض شدید تقاضا برای میلگرد چیست؟
خبر خوب هفته
خبر خوب هفته گذشته، گزارشات امیدوارکننده شرکتهای فولادی بازار سرمایه از عملکرد آنها در مهرماه سال جاری بود. بسیاری از شرکتهای فولادی بالاترین درآمد فروش ماهانه تاریخ خود را در مهرماه سال جاری به ثبت رساندند.
درآمد فروش شرکت فولاد خورستان (نماد بورسی #فخوز) در مهر ماه به ۳۸۶۱ میلیارد تومان رسید. درآمد فروش مهرماه فخوز نسبت به شهریور امسال، رشد ۱۱۳ درصدی و نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۳۲۹ درصدی را نشان میدهد. این شرکت در مهرماه سال جاری، یک رکورد تاریخی جدید در درآمد فروش ماهانه ثبت کرد.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز در مهرماه سال جاری معادل ۶۷۳۵ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رساند که نسبت به دوره ۱ ماهه مشابه سال قبل افزایش ۹۸ درصدی را نشان میدهد. نماد بورسی #فولاد، بالاترین درآمد فروش ماهانه در طول تاریخ خود را در مهرماه سال جاری ثبت کرد.
شرکت فولاد هرمزگان (نماد فرابورسی #هرمز) در مهرماه سال جاری معادل ۱۰۹۰ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رساند که نسبت به دوره ۱ ماهه مشابه سال قبل افزایش ۱۰۵ درصدی را نشان میدهد.
شرکت فولاد آلیاژی ایران (نماد بورسی فولاژ) در مهرماه سال جاری معادل ۵۹۲ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رساند که نسبت به دوره ۱ ماهه مشابه سال قبل افزایش ۱۷۶ درصدی را نشان میدهد. درآمد فروش مهرماه فولاژ، بالاترین درآمد فروش ماهانه در تاریخ این شرکت است.
مجتمع فولاد خراسان (نماد بورسی #فخاس) در مهرماه سال جاری معادل ۹۸۹ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رساند که نسبت به دوره ۱ ماهه مشابه سال قبل افزایش ۱۱۳ درصدی را نشان میدهد. درآمد فروش مهرماه فخاس، بالاترین درآمد فروش ماهانه در تاریخ این شرکت است.
شرکت ذوب آهن صفهان (نماد فرابورسی #ذوب) در مهرماه سال جاری معادل ۱۸۵۵ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رساند که نسبت به دوره ۱ ماهه مشابه سال قبل افزایش ۱۲۷ درصدی را نشان میدهد. درآمد فروش مهرماه ذوب، بالاترین درآمد فروش ماهانه در تاریخ این شرکت است.
انتشار گزارش عملکرد مطلوب شرکتهای فولادی بازار سرمایه در مهرماه، پس از انتشار گزارشات خوب شش ماهه آنها صورت میگیرد و انتظار میرود با این عملکرد مطلوب، به زودی شاهد بهبود معاملات نمادهای فولادی بازار سرمایه باشیم.
بهترین نماد فولادی هفته
بهترین نماد فولادی بازار سهام در هفته گذشته را باید #فجر دانست. سهام شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در بازار بورس، در هفته گذشته رشد 10.8 درصدی را تجربه کرد.
رشد سود خالص فجر در نیمه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته 253 درصد بوده است و این نماد فولادی، در قیمتهای فعلی ارزنده محسوب میشود.
عرضههای فولادی بورس کالا در هفتهای که گذشت
در هفتهای که گذشت 201 هزار و 878 تن، انواع شمش و محصولات فولادی در بورس کالا مورد معامله قرار گرفت.
ارزش کل معاملات محصولات فولادی در بورس کالا در هفته گذشته 2085 میلیارد تومان بود.
فولاد مبارکه در هفته گذشته از محل فروش انواع محصولات خود در بورس کالا، درآمد 526 میلیارد تومانی بهدست آورد. از میان تمام شرکتهای فولادی، بیشترین ارزش فروش محصولات در بورس کالا در هفته گذشته متعلق به فولاد مبارکه بود.
اظهارات مهم هفته
اظهارات مهم هفته گذشته را نماینده مردم شهرستان مبارکه در مجلس در واکنش به طرح تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه بر زبان آورد. پروین صالحی نماینده مردم شهرستان مبارکه در مجلس در پاسخی به سوالی در مورد طرح تحقیق و تفحص از شرکت فولاد مبارکه اصفهان اظهار داشت: بهعنوان کسی که در مجلس بیشترین آشنایی را با شرکت فولاد مبارکه و بیشترین اطلاعات را در این خصوص دارم، تأکید میکنم که در شرایطی که فولاد مبارکه در شرایط تحریمی قرار دارد، فضاسازی و جنجال علیه این شرکت به صلاح کشور نیست. در شرایط فعلی کمک به صنایع بزرگ، کمک به کشور است و اگر نواقصی وجود دارد باید از طرق قانونی و بدون جنجال و فضاسازی دنبال شود.
صالحی تاکید کرد: اطلاعات ومدارکی که من به عنوان نماینده مردم شهرستان مبارکه دارم قطعا افراد دیگر ندارند، لذا باید مراقب تحلیلها و ارزیابیها باشیم، که اولا منصفانه باشد، ثانیا در شرایطی که صنایع بزرگ کشور تحریم شده است، کمک به صنایع بزرگ از جمله فولاد کمک به کل کشور به حساب میآید لذا در این مقطع باید حرکات و گفتار بسیار سنجیدهتر باشد.
وی تصریح کرد: منظور من این نیست که نواقص را نادیده بگیریم و سکوت کنیم. نواقص باید بهصورت قانونی و از مسیرهای شفاف پیگیری شود. اما برخی مواقع، یک سری موضوعات بیشتر جنبه جنجال و فضاسازی دارد و پشت این جنجالها، مسائل دیگری وجود دارد.
پروین صالحی با تاکید بر مخرب بودن فضاسازیها علیه فولاد مبارکه گفت: نواقص و مشکلات را از مسیر شفاف و قانونی پیگیری میکنم و به شدت از جنجال و فضاسازی دوری میکنم. با توجه به شرایط موجود کشور، مشکلات اشتغال، اقتصادی و معیشتی خانوارها، مردم انتظار شنیدن صحبتهای گرهگشا دارند نه اینکه فضای جامعه را مدام درحال تنش و نزاع بین گروهها ببینند. اگر نواقصی وجود دارد، ابتدا باید از طریق مجاری قانونی پیگیری و اثبات شود و سپس مطرح شود؛ نه اینکه ابتدا مسائلی از پشت تریبونها اعلام شود و بعد این مسائل اثبات هم نشود.
بیشتر بخوانید:
تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه به صلاح کشور نیست
گزارش مهم هفته
گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره بازار فولاد هفته گذشته در جلسه علنی مجلس قرائت شد.
حجت الله فیروزی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در جلسه علنی امروز (پنجم آبان) مجلس شورای اسلامی گزارش این کمیسیون درباره بازار فولاد را قرائت کرد. همچنین طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار از سوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس ارائه شد.
در بخشی از گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس آمده است:
«مهمترین چالش زنجیره فولاد، تنظیم بازار فولاد کشور است. با توجه به شرایط تحریم و نوسانات نرخ ارز در سالهای اخیر، دولت مداخلات گستردهای برای تنظیم بازار فولاد کشور انجام داده است. مداخله دولت برای تنظیم بازار فولاد به طور عمده از طریق ستاد تنظیم بازار و صدور بخشنامهها و دستورالعملهای مختلف بوده که مجموعه سیاستهای تنظیم بازار دولت، منفعتی به مصرفکنندگان نهایی کالاها (مردم) نرسانده است و موجب ایجاد رانت، فساد و رونق واسطهگری در بازار شده است.
سیاستهای مداخله قیمتی دولت در بازار محصولات زنجیره فولاد موجب شده تا شکاف قیمتی قابل توجهی میان قیمتهای داخلی و جهانی ایجاد شود که این مسئله بههمراه کاهش ارزش ریال باعث شده تا جذابیت صادرات افزایش یابد. رشد صادرات محصولات مختلف زنجیره فولاد بههمراه کاهش عرضه داخلی، دولت را به سمت کنترل صادرات و وضع عوارض صادراتی برای مواد معدنی و فلزی سوق داد. بهطوری که اقدامات ذیل (که عمدتاً برخلاف قوانین و مقررات جاری کشور هستند و با مصوبه ستاد تنظیم بازار قابلیت اجرا پیدا کردهاند) برای کنترل قیمتها و حفظ توازن زنجیره انجام شده است:
- قیمتگذاری محصولات مختلف زنجیره ارزش فولاد
- الزام تولیدکنندگان عمدتاً بزرگ به عرضه ماهیانه شمش و محصولات فولادی در بورس کالا به میزان مشخص
- ایجاد محدودیتهای مختلف برای صادرات واحدهایی که سهم تعیین شده توسط دولت را در بورس کالا عرضه نکردهاند (اجرای این بند در بازههای زمانی مختلف از سال ۱۳۹۷ تا کنون به صورت مستمر و منظم نبوده است)
- ابطال معاملات بورس کالا
- ممنوعیت صادرات توسط بازرگانان و محدود کردن صادرات صرفاً به تولیدکنندگان
- وضع عوارض صادراتی ۲۵ درصدی برای سنگ آهن، کنسانتره و گندله
تعداد بخشنامه ها و دستورالعملهای صادره از سوی ستاد تنظیم بازار، موجب ایجاد بروکراسی و ابهامات متعدد درتنظیم بازار زنجیره فولاد شده و تصمیمات خلقالساعه و غیرکارشناسی، آینده این صنعت را با مخاطراتی روبرو کرده است. بررسی آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی شرکت بورس کالا و گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که بخشنامهها و دستورالعملهای صادره نهتنها موجب عرضه کالا در بازار داخلی و تامین پایدار نیاز زنجیره نشده است؛ بلکه در برهههایی قیمت فولاد و محصولات فولادی به بیش از ۱۲۰ درصد قیمتهای جهانی نیز رسیده است...»
بیشتر بخوانید:
متن کامل گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره بازار فولاد/ متن طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار
اخلاق رسانه ای : استفاده از مطالب با ذکر منبع "چیلان آنلاین" مجاز است .