هم اكنون صنعت فولاد کشور با مشكلات بسياري مواجه است، به طوري كه شركت هاي بزرگ را نيز با چالش روبه رو ساخته است. براي حل مشكلات صنعت فولاد بايد اقدامات جمعي و هماهنگ صورت گيرد و از دولت انتظار می رود با تدابیر لازم، اقدام فوري در حمايت از صنايع فولادي انجام دهد.
بخشي از مشكلات صنايع فولادي به عوامل بيروني همچون ركود اقتصادي، كاهش قيمت جهاني محصولات فولادي، واردات بي رويه محصولات بي كيفيت، عدم تعيين تعرفه مناسب بر واردات اين محصولات، عدم اتخاذ تدابير حمايتي از صنعت فولاد در شرايط ركود فعلي و مواردي از اين دست مربوط است.
در این شرایط، شرکت های فولادی نیز ملزم به اتخاذ شیوه خاصی از سیاست های تولیدی و تدابیر مدیریتی برای بهبود کسب و کار خود هستند. یکی از این موارد، بهبود سياست هاي حوزه فروش است چرا که امنیت در بازار برای سرمایه گذاران بسیار ضروری است و شركت های باید سیاست هجینگ (پوشش ريسك) را در فروش دنبال کنند به نحوی که سرمایه گذارانی که محصولات این شرکت را خریداری می کنند از حداقل سود تضمین شده برخوردار شوند و در صورت كسب سود بيشتر نيز، اين منفعت به سرمايه گذار مي رسد.
اهتمام جدي در جهت مشتري مداري از ديگر اولويت هاي شركت های فولادی در بخش فروش است، برای نمونه در گذشته، ذوب آهن اصفهان تنها فروشنده مقاطع ساختماني در كشور بود اما اكنون شاهد شكل گيري خطوط نوردي در كشور هستيم و لذا اين شركت بايد شيوه هاي فروش خود را تغيير دهد. در اين راستا مشتري مداري، حمايت و پشتيباني از مشتري، از زمان فروش تا تحويل كالا از اهميت اساسي برخوردار است. همچنین تغيير در سبد هاي محصولات و كوچك كردن اين سبدها متناسب با تقاضاي مشتريان از ديگر سياست هاي جديد فروش این مجموعه است.
همچنین توجه به صادرات در شرايط ركود فعلي بازار بسيار مهم است و شرکت های فولادی باید برنامه هایی برای صادراتِ بخشی از محصولات خود داشته باشند. ما نیز طبق برنامه صادراتی سالانه ذوب آهن بايد بيش از يك ميليون تن افزایش صادرات داشته باشیم و برای اين منظور به دنبال ايجاد نمايندگي هايي در كشورهاي مختلف جهان هستیم.
تلاش براي كاهش قيمت تمام شده محصولات جزو مهمترین سیاست هایی است که لازم است با بهره گيري از دانش فني روز دنيا مورد توجه شرکت های فولادی قرار گیرد. ما نیز این اقدامات را با جديت انجام می دهیم و در واقع كاهش هزينه هاي توليد از طريق استفاده از مواد اوليه مرغوب و ارزان، تغيير در روند توليد از جمله استفاده از آهن اسفنجي به جاي قراضه، قيمت تمام شده محصولات اين شركت را به مقدار قابل توجهي كاهش مي دهد. در حالي كه با شارژ سنگ آهن با عيار بالاتر و همچنين استفاده از تكنيك هايي همچون شارژ پودر زغال مي توان مصرف كك را كاهش داد كه اين اقدامات آغاز شده است و مصرف كك رو به كاهش است. ضمن اينكه همانند كشور چين مي توان از گندله براي شارژ كوره بلند استفاده كرد كه تاثير زيادي بر كاهش مصرف كك دارد.
امید است با تدابیر مشترکی که دولتمردان و صنعتگران اتخاذ می کنند به بهبود وضعیت فولاد کمک کرده باشیم و تولید ملی و اشتغال کشور را از چالش های بزرگ مصون کنیم.