کدخبر : ۴۸۱۱۱
مرتبط با : اخبار
تاریخ : ۶ اسفند ماه ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۶:۰۵
گزارش آماری تحلیلی چیلان از معاملات فولاد در 10 ماهه سال جاری
هر چند زمستان سخت برای تولید فولاد کشور از اواخر پاییز شروع شد اما معاملات دی ماه فولاد در بورس کالا، چه آنهایی که ابطال شدند و چه تایید شده ها، از آغاز یک زمستان داغ در قیمت ها و بازار فولاد خبر می دهند. آنچه چیلان در این گزارش و نمودار های زیر ارائه کرده است، نشان می دهد که تاثیر دو عامل کلیدی افزایش نرخ ارز و بی ثباتی سیاست ارزی(افزایش تقاضا در بورس کالا ) و چالش ناترازی گاز و محدودیت های گاز طبیعی(کاهش عرضه در بورس کالا) موجب بر هم خوردن تعادل بازار و رشد قیمت ها در دی ماه سال جاری گردیده است.
چگونه گاز و دلار بازار فولاد را صعودی کرد؟
به گزارش چیلان،هر چند زمستان سخت برای تولید فولاد کشور از اواخر پاییز شروع شد اما معاملات دی ماه فولاد در بورس کالا، چه آنهایی که ابطال شدند و چه تایید شده ها، از آغاز یک زمستان داغ در قیمت ها و بازار فولاد خبر می دهند. آنچه چیلان در این گزارش و نمودار های زیر ارائه کرده است، نشان می دهد که تاثیر دو عامل کلیدی افزایش نرخ ارز و بی ثباتی سیاست ارزی(افزایش تقاضا در بورس کالا ) و چالش ناترازی گاز و محدودیت های گاز طبیعی(کاهش عرضه در بورس کالا) موجب بر هم خوردن تعادل بازار و رشد قیمت ها در دی ماه سال جاری گردیده است.
آهن اسفنجی
در هفته اول دی ماه انتشار اخبار از قطعی گاز صنایع و همزمان انتظارات مثبت تورمی ناشی از افزایش نرخ ارز به حدود40 هزار تومان، باعث شد تا متقاضیان آهن اسفنجی برای کسب سهم از عرضه 20 هزار تن آهناسفنجی دست به رقابت قیمتی 40 تا 52 درصدی بزنند به طوری که بورس کالا معاملات را ابطال کرد. ظرف دو هفته بعد نیز این محصول در رینگ صنعتی بورسکالا عرضه نشد. در نهایت در هفته پایانی دیماه واحدهای احیاء، 32 هزار تن آهناسفنجی را در رینگ صنعتی بورسکالای ایران عرضه کردند. لذا در شرایطی که ظرف سه هفته ابتدایی این ماه، آهن اسفنجی در بورس کالا معامله نشده بود، به بروز رقابت قیمتی حدود40 درصد منجر گردید.
از اوایل آذرماه محدودیت گاز برای فولادیها اعمال شد. در ابتدا محدودیتها بر ۳۰ درصد، سپس ۵۰ و ۷۰ درصد بود و اکنون گاز کارخانههای فولادی نیمه شمالی کشور (عمدتاً کارخانههای احیای مستقیم) به صورت کامل قطع شده و واحدها تعطیل شدهاند(کاهش از 40میلیون متر مکعب در روز به 15 میلیون متر مکعب در روز). از سوی دیگر در صنعت فولاد، امکان جایگزینی گاز با سایر انرژی ها (مثلا مازوت) وجود ندارد. بنابراین با قطعی و محدودیتهای گاز، به ناچار کل فرآیند تولید زنجیره فولاد مختل خواهد شد.
گفتنی است حدود 70 درصد از گاز مصرفی زنجیره آهن و فولاد کشور به فرآیند تولید آهن اسفنجی مرتبط است که ماده اولیه کارخانجات فولادسازی است.
همان طور که در نمودار بالا مشاهده می گردد قیمت آهن اسفنجی در دی ماه نسبت به آذر ماه حدود34 درصد رشد داشته (رقابت حدود40 درصد نسبت به قیمت پایه) و همچنین میزان حجم معاملات و در نتیجه میزان عرضه (بدون در نظر گرفتن معاملات ابطال شده) حدود 83 درصد کاهش یافته است.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می گردد نسبت قیمت میانگین موزون آهن اسفنجی به شمش بلوم (5SP(150*150)) در بورس کالا در دی ماه به رکورد تاریخی خود و به عدد حدود 77 درصد رسید. به طور متوسط آهن اسفنجی نسبت به شمش حدود 18 درصد رشد قیمت داشته است.
شمش بلوم(5SP(150*150))
همان طور که در نمودار بالا مشاهده می گردد در دی ماه قیمت شمش بلوم در بورس کالا به دلایل کاهش عرضه ناشی از محدودیت گاز، افزایش قیمت دلار و همچنین صعود قیمت جهانی بیلت و رسیدن بیلت صادراتی فوب ایران به بالای 500 دلار (رشد حدود10 درصد) باعث افزیش حدود 13 درصدی قیمت نسبت به آذر ماه گردید.
ورق گرم HR فولاد مبارکه
در ده ماه ابتدایی سال جاری در مجموع3میلیون و 738هزار تن ورق گرم(3میلیون و 126هزار تن ورق گرم HR و 276هزار تن ورق گرم خودرو) توسط شرکت فولاد مبارکه اصفهان در بورس کالا عرضه شده است و حجم معاملات نیز حدود3میلیون و 514 هزار تن می باشد.
در دی ماه شاخص قیمت ورق گرم مبارکه در بورس کالا تحت تاثیر تنش ارزی کشور (محرک تقاضا) و اثرات محدودیت گازطبیعی بر تولید فولادسازان (کسری عرضه) رقابت 36 درصد داشته (32 درصد بالاتر از قیمت آذر ماه) و از مرز 23 هزار تومان در هر کیلو نیز عبور کرد.
اخلاق رسانه ای : استفاده از مطالب با ذکر منبع "چیلان آنلاین" مجاز است .