چیلان آنلاین
کدخبر : ۷۱۶۵
مرتبط با : گزارش و مقاله
تاریخ : ۲۸ شهریور ماه ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۴:۰۴
آخرين تكنولوژي توليد فولاد كه اختراع جديد گروه فولادسازی تاتا استيل (Tata Steel) است، فروشات (FerroShots) نام دارد که در مقاله مذکور به آن اشاره خواهد شد.
با تکنولوژی جدید هندی تولید فولاد آشنا شوید

توليد فولاد در دنيا به دو روش صورت مي پذيرد. يكي از روش كوره بلند (Blast Furnace) كه به صورت صنعتي از اواسط قرن نوزدهم ميلادي مورد استفاده بوده و با استفاده از سنگ آهن و تبديل آن به آگلومره و سپس احياء در كوره بلند به همراه كك متالورژي فولاد تهيه مي گردد و در حال حاضر 70 درصد توليد فولاد جهان از روش كوره بلند است. روش جديدتري كه در دنيا استفاده شده و از قرن بيستم کاربرد آن فراگير شده است احياء مستقيم نام دارد كه با كوره قوس الكتريكي (Electric Arc Furnace)  و به كار بردن آهن قراضه در كنار آهن اسفنجي فرآيند احياء عملياتي مي گردد که در حدود 30 درصد فولاد جهان امروزه از اين روش توليد مي گردد.

آخرين تكنولوژي توليد فولاد كه اختراع جديد گروه فولادسازی تاتا استيل (Tata Steel) است، فروشات (FerroShots) نام دارد. در تكنولوژي فروشات مي توان به جاي استفاده از آهن اسفنجي و يا حتي شمش چدن ( Pig Iron ) از فرو شات با درصد ريكاوري 98 درصد فولاد توليد كرد .

فروشات در واقع قطرات آهن سرد و جامد شده در آب می باشد. درصد خلوص فروشات 95 درصد‏ خلوص آهن مي باشد كه از گندله 67 درصد، شمش چدن  و آهن اسفنجی به مراتب بالاتر است  و با سيليكا 1.24 درصد و ‏با تراکم  4 هزار و قيمت 265 دلاري فوب بندر پراديپ  در ساحل شرقي هند بهترين خوراك براي كوره هاي بلند و همچنین احیا مستقیم مي باشد.  خوراك ورودي فروشات، سنگ آهن هماتيت 64 درصد در بندر اوریسا هند مي باشد.

اگر عيار سنگ آهن ورودي به ٦٠ درصد برسد  درصد ريكاوري پايين مي آيد و نهايتاً فروشات با عيار حداقل 90 درصد‏ توليد مي شود. به علت طبيعت فروشات، امكان استفاده از خوراك ورودي كنسانتره با دانه بندي زير ١ ميليمتر امكان پذير نيست ولي گروه فولاد سازی تاتا استیل در تلاش برای حل اين معضل مي باشد. دانه بندي فروشات به صورت درشت دانه به ابعاد 8 تا 25 ميليمتر است. بنابراین فروشات محصول منحصر به فرد و انقلاب جديد شركت تاتا استيل در توليد فولاد است.

از ديگر مزيت هاي آن قابليت استفاده همزمان در كوره بلند و كوره قوس الكتريكي و  كوره هاي كوچك  ريخته گري ( Foundries Cupola Furnaces ) مي باشد. تولید تجاری با استفاده از این تکنولوژی  نخستین بار در ماه مارس 2016 در کارخانه فولاد تاتا در یک شهرک صنعتی در منطقه جیپور واقع در ایالت اوریسا هند صورت گرفته است.

شركت تاتا استيل در این کارخانه اقدام به نوآوري بي نظير دیگری هم كرده است ، با توجه به اينكه در هند مقدار تقاضا براي كارخانجات توليد ورق گرم براي هميشه و تمام فصول نمي باشد تاتا استیل در این كارخانه طوري برنامه ريزي كرده كه از همان كوره توليد فولاد براي ورق گرم براي توليد فروشات استفاده نماید. كوره مورد نظر از نوع كوره بلند و يا قوس الكتريكي با توان زير 300 كيلو وات مي باشد كه اين خود يك امتياز ويژه براي انرژي پايين مورد نياز براي توليد فروشات است . به عبارت ديگر هنگامي كه كارخانه مزبور خط توليد ورق گرم را متوقف مي كند، با تغيير كوچكي نسبت به توليد فروشات اقدام مي كند. همان طور که تمام فعالان بازار فولاد در جریان هستند هند در افق 2025 ميلادي (1404 شمسي) قرار است توليد فولاد خود را از تناژ فعلي 80 ميليون به 300 ميليون تن برساند و به دومين فولادساز جهان تبدیل شود.

يك سال پيش هيچ كس اعتقاد نداشت كه هند بتواند در آن سال به اين مقام دست یابد و حتي چين نيز با نگاه ترديد آميز به اين ادعاي هند مي نگريست . اما به اعتقاد کارشناسان نه تنها 300 ميليون تن فولاد توليدي با تكنولوژي فوق قابل دسترس است بلكه قيمت تمام شده فولاد در هند به مراتب پايين تر از کشورهای  CISو حتي چين در ٩ سال آينده خواهد آمد و اينجاست که موضوع صادرات ١٩ ميليون تني فولاد ايران در افق ١٤٠٤ كمي با ترديد روبرو مي شود، چون تكنولوژي هاي توليد فعلي فولاد در ايران به هيچ وجه با قيمت تمام شده فروشات قابل قياس نيست.

ایران و تکنولوژی نوین تولید فولاد فروشات

به اذعان بسیاری از کارشناسان فولاد، هزینه تولید در ایران به دلیل کاربرد تکنولوژی های قدیمی بالا است و همین امر از قدرت رقابت تولیدکنندگان ایرانی با سایر رقبا در بازارهای جهانی می کاهد. اینجا است که نقش بخش خصوصي قدرتمند ايران و افراد دلسوز، دانشمند و البته صاحب نفوذ و شناخته شده بین المللی شاغل در این بخش براي جذب سرمايه گذاري و فاينانس خارجي و انتقال تكنولوژي به ایران پر رنگ  مي شود.

دکتر کیوان جعفری طهرانی، رئیس امور بین الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران از جمله افرادی است که در به ثمر نشستن این تکنولوژی نقش تعیین کننده ای داشته است.

وی در این خصوص این گونه اظهار داشت: براي انتقال كامل اين تكنولوژي به ايران هنوز زمان نياز است ولي باید تاتا استیل را متقاعد كرد تا از محل مطالبات ايران از هند بابت صادرات نفت در دولت هاي نهم و دهم که در يوكو ( UOCO ) بانك هند قرار دارد، در فاز اول امكان خريد محصول نهايي از طريق گشايش اعتبار اسنادي LC روپيه از طرف ايراني براي طرف هندي و در فاز دوم بحث انتقال تكنولوژي با فاينانس از طريق مطالبات ايران را فراهم کند یعنی دقيقاً همان كاري كه در مورد پروژه هاي فولادي ٧ گانه با چيني ها انجام شد و اين پروژه ها بصورت فاينانس از محل مطالبات ايران از چين كه پول مربوطه در كونلون ( KONLON ) بانك چین قرار دارد انجام گرفت.

وی ادامه داد: البته لازم به ذکر است که تاتا استیل در مورد انتقال این تکنولوژی به ایران قاعدتاً حق امتیاز طلب خواهد کرد. نکته جالب توجه این است که هنوز چینی ها وارد این جریان نشده اند اما اگر این تکنولوژی در ايران استفاده شود هر گونه سنگ آهن فاين ٠تا١٠ ميليمتر با عيار62 درصد به بالا (مگنتيت سنگان) به عنوان خوراك قابل استفاده مي باشد .

اخلاق رسانه ای : استفاده از مطالب با ذکر منبع "چیلان آنلاین" مجاز است .