قطعاً خودکفایی در هر صنعتی برای کشور می تواند مفید و بسیار حائز اهمیت باشد اما خوداتکایی در صنایعی که به خودکفایی تولید رسیده ایم بسیار تعیین کننده است. علی الخصوص در شرایطی که امروزه کشور ما در آن قرار گرفته و تحریم های ظالمانه علیه کشورمان، ریشه های توسعه اقتصادی کشور را نشانه گرفته اند، خوداتکایی در تأمین تکنولوژی ها و تجهیزات راهبردی مورد نیاز صنایع کشور به ویژه صنایع زیرساختی و استراتژیک، می تواند عبور سلامت کشورمان از این دوران گذار و سخت را تضمین نماید.
صنعت فولاد از گذشته های دور به عنوان یکی از شاخصه های توانمندی و قدرت و اقتدار کشور ها مطرح بوده است. این محصول راهبردی به خصوص در دوران انقلاب صنعتی به خاطر نقش و کاربرد آن در ایجاد زیر ساخت ها و تاسیسات زیربنایی کشورهای توسعه یافته به فلز توسعه لقب گرفت و از یک سوزن تا کشتی اقیانوس پیما محصول این یافته اند و بسیاری از کشورها، توسعه صنعتی و تداوم آن را بر این صنعت بنیان نهادند.
با توجه به حجم بالای سرمایه گذاری اولیه در صنعت فولاد اکثر کشورهای توسعه یافته در این زمینه بویژه کشورهای شرق آسیا که امروزه یادگیری از طریق جذب تکنولوژی را پشت سر گذاشته و وارد مرحله نوآوری تکنولوژی و بروز نمودن محصولات و تکنولوژی فولاد شده اند، ابتدا کارخانجات را با سرمایه های دولتی ایجاد و سپس با واگذاری آن به بخش های خصوصی و حمایت آنها، به جذب و انتقال و توسعه دانش فنی و خوداتکایی در آن صنعت دست یافته اند.کشور ما نیز با توجه به شباهت هایی که در این زمینه به کشورهای فوق الذکر دارد برای نایل شدن به خوداتکایی در زمینه تکنولوژی و توسعه دانش فنی در فولاد باید از توسعه و توانمندسازی بخش خصوصی در زمینه این صنعت حمایت های لازم را انجام دهد.
صنعت فولاد کشور در شرایط عادی به دلیل مزیت های نسبی بالایی که دارد از توان رقابت خوبی با تولید کنندگان و رقبای خارجی بهره مند می باشد اما خودکفایی در تولید همیشه مستلزم سود آوری و دوام و استمرار نخواهد بود چراکه کشور ما امروزه با قرار گرفتن در شرایط خاص و محدودیت هایی که ناشی از تحریم های ظالمانه علیه کشورمان بوجود آمده اند، می توانند این صنعت را با رکودهای تحمیلی مواجه سازند که چاره کار آن جذب و انتقال دانش فنی و توسعه و بومی سازی آن در کشور و اتکاء به تکنولوژی و دانش بومی شده و تجهیزات و تولیدات داخلی می باشد. البته در سال های اخیر همانند واحدهای آهن اسفنجی، تکنولوژی به صورت بومی سازی شده در داخل کشور قابل ارائه شده است که نیاز است در تمامی طول زنجیره ارزش این محصول با ارزش، این فرآیند طی شده و تکنولوژی به صورت بومی سازی شده ارائه شود. به ویژه در بخش های بالادستی این صنعت جهت اجرای پروژه های توسعه ای و کمک به ظرفیت های ایجاد شده در پایین دست و ارتقاء بهره وری آنها و همچنین ممانعت از خام فروشی، به شدت نیاز به بومی سازی فناوری و ارائه آن در کشور وجود دارد.
در صنایع پایین دست فولاد که نسبتاً از پیچیدگی بالاتری برخوردار می باشند، نیز باید اقدامات لازم برای بومی سازی تکنولوژی و اتکاء کردن صنعت به تولیدات داخل را انجام دهیم و لازمه آن تشکیل کمیته های توانمند و ملی و حمایت لازم از آنها برای بومی سازی تجهیزات و تأمین قطعات یدکی مورد نیاز این صنعت از داخل کشور، می باشد. این کمیته ها به نوعی باید براساس راهبردهای پدافند غیرعامل عمل بکنند تا بتوانند راهکارهای بومی سازی هرچه بیشتر قطعات به دست سازندگان داخلی و تأمین مواد مصرفی مورد نیاز صنایع زیرساختی کشور و به ویژه فولاد را ارائه نمایند.
کشور ما در سال های گذشته تجربیات ارزنده ای در راه بومی سازی کامل تکنولوژی در صنایع زیرساختی و همچنین انجام ساخت و سازهای پیشرفته کسب نموده که می توانند از این تجربیات در خود اتکاء نمودن صنایع دیگر از جمله فولاد نیز بهره گرفت.
- «نوچاد» گامی مهم در بومی سازی و صرفه جویی ارزی
- تحلیل شاخص نسبت حجم معامله به حجم عرضه در زنجیره فولاد/ کدام محصولات خریدار بیشتری دارند؟
- اثرات ملموس سرمایه گذاری فولاد خوزستان در حوزه دانش بنیان ها
- ضرایب قیمتی زنجیره فولاد در هفته ای که گذشت
- صرفهجویی ارزی یک و نیم میلیارد دلاری از بومیسازی صنایع معدنی
- در شرایط مازاد تولید فولاد نیاز به مشوق صادراتی است نه محدودیت آن / در برنامه هفتم توسعه به دنبال منافع کل زنجیره فولاد هستیم
- ضرایب قیمتی زنجیره فولاد در هفته ای که گذشت (۶ تا ۱۲ خرداد ۱۴۰۲)
- صرفهجویی ۷۵ هزار دلاری در فولاد هرمزگان
- صنعت فولاد ایران رشید شده است / سرمایهگذاری در زنجیره فولاد به چه سمتی هدایت شود؟ / چگونه سرمایه گذاری های جدید را اقتصادی تر کنیم؟
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس سیدعباس حسینی
مدیرعامل کاوه جنوب کیش