چیلان گزارش می دهد:«اقتصاد» در مناظره ها و برنامه های انتخابات ریاست جمهوری
چیلان در گزارش خود برنامه ها و رویکردهای نامزدهای دوازدهمین دوره ریاست جمهوری را رصد کرده و آنرا جهت آشنایی خوانندگان ارائه نموده است.

تبلیغات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران درحالی از اول اردیبهشت شروع شد که برخی کاندیداها علاوه بر انتخاب شعار و نماد، برنامه های خود در حوزه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و … را ارائه دادند. در این بین حسن روحانی و سید ابراهیم رئیسی بیانیه های اقتصادی خود را تدوین و منتشر کردند اما سایر کاندیداها در سخنرانی ها، مناظره ها و سایر روش های اطلاع رسانی برنامه های اقتصادی خود را به گوش مردم رساندند. این گزارش به رصد برنامه ها و رویکردهای نامزدهای دوازدهمین دوره ریاست جمهوری پرداخته است.

 چیلان   سعی کرده است، خلاصه ای از برنامه های اقتصادی ۶ نامزد ریاست جمهوری و اظهارات آنها در مناظره ها و بعضا سخنرانی ها را با تمرکز بر مسائل صنعت و تولیدکنندگان را تنظیم و به مخاطبان فرهیخته خود ارائه کند.

حسن روحانی: ۵ برنامه حمایتی و ۹ برنامه توسعه ای در دولت آینده

حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی و نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کشور در بیانیه اقتصادی خود خطاب به مردم، برنامه اقتصادی دولت دوازدهم را در دو سرفصل برنامه های حمایتی و برنامه های توسعه ای گنجانده و اعلام داشته است: در برنامه های حمایتی ۵ برنامه مهم شامل تحقق عدالت درآمدی و زدودن چهره فقر از کشور، طرح توانمندسازی روستاییان، طرح کارورزی در راستای ایجاد اشتغال و حمایت از جوانان، طرح اصلاح ساختار سهام عدالت و اعمال حمایت مالیاتی از کارمندان دولت و بخش خصوصی قرار دارد. و اما در بخش برنامه های توسعه ای ۹ محور دیده شده که شامل اصلاح نحوه مدیریت درآمدهای نفتی، تبدیل ثروت نفت به سرمایه اشتغال آفرین و تقویت نقش صندوق توسعه ملی، صیانت از کاهش تورم، تامین مالی تولید و اشتغال، اصلاح نظام بانکی، اصلاح محیط کسب و کار و نظام بنگاه داری و اشتغال درآمد آفرین و توسعه بخش خصوصی، بهبود عدم توازن های منطقه ای و عدالت منطقه ای، مقابله با فساد، تقویت زیرساخت های اینترنت و توسعه اشتغال مبنتی بر اینترنت و در پایان تقویت گردشگری می باشد.

روحانی رویکرد حل مسائل از طریق توزیع پول را عاملی بر شکل گیری تورم افسار گسیخته، بروز تلاطم مجدد در بازار ارز، ایجاد آشفتگی اقتصادی و در نهایت گسترش سریع فقر و بیکاری می داند و معتقد است افزایش یارانه در ظاهر کاری غیر ممکن نیست و می‌شود آن را انجام داد اما نتیجه آن بوجود آمدن تورم بالا و ایجاد شرایطی مانند شرایط ونزوئلا در ایران خواهد بود.

دیگر برنامه اقتصادی رییس دولت یازدهم حضور پررنگ تر بخش خصوصی در عرصه اقتصادی است. از بین بردن رانت های ویژه یکی دیگر از برنامه های اقتصادی می باشد که روحانی برای برقراری عدالت اجتماعی در جامعه به دنبال اجرای آن است. افزایش یارانه قشرهای خاص و دهک های پایین جامعه در راستای کاهش ضریب جینی دیگر برنامه ای است که روحانی در مناظره ها و سخنرانی های انتخاباتی خود بر آن تاکید داشته است.

ابراهیم رئیسی: مبارزه با فساد اقتصادی و افزایش سه برابری یارانه نقدی

سید ابراهیم رئیسی، دیگر کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری معتقد است دغدغه اقشار مختلف مردم، بیکاری جوانان، تعطیلی کارخانجات و مسائل اقتصادی است.

وی در تبلیغات خود خاطرنشان کرده باید حتما اشتغال میلیونی در ایران ایجاد شود تا بحران بیکاری حل شود و یکی از راه های اشتغال راه اندازی ۱۷ هزار کارگاه تولیدی تعطیل شده است.

ریشه کنی فقر مطلق از دیگر اهدافی است که در تبلیغات انتخاباتی این کاندیدای اصولگرا دیده می شود. وی با هدف قرار دادن دهک های پایین جامعه، کمک های نقدی به این افراد در قالب یارانه نقدی را شعار اصلی خود می داند و معتقد است می‌توان یارانه نقدی را برای دهک‌های پایین تا سه برابر افزایش داد.

تولیت آستان قدس رضوی اولین رسالت دولت «کار و کرامت» را اصلاح ساختارهای فسادزا در کشور عنوان کرده است. وی همچنین به طور ویژه چالش های بخش صنعت، معدن و تجارت را رکود شدید حاکم بر تولید و تجارت، بلاتکلیفی فعالان اقتصادی، کاهش سرمایه گذاری، عدم توازن تولیدات صنعتی و ناکارآمدی نظام توزیع عنوان و اعلام کرده است: این چالش ها با وجود نیروی انسانی مستعد، جوان و تحصیل کرده و نیز ذخایر خوب معدنی و تولید مطلوب در صنایع معدنی و موقعیت ممتاز ژئوپلیتیکی و دسترسی به آب های آزاد و همین طور بازارهای رو به رشد قابل حل است و هدف ما اشتغال پایدار با تولید و تجارت در تراز جهانی بر مبنای اصول محوری شامل بهره وری، رقابت پذیری و مشتری مداری است.

این کاندیدای ریاست جمهوری ازجمله راهکارهای رهایی از این مشکلات را اجرای کامل و جامع سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی و مردمی کردن تولید و تجارت، مقابله با قاچاق کالا، فرهنگ سازی مصرف کالای ایرانی، ارتقا شاخص های بهره وری، افزایش سهم بخش صنعت و معدن از تسهیلات بانکی و رشد صادرات غیر نفتی عنوان کرده است. وی تلاش کرده در برنامه خود سیاست هایی در زمینه پایداری ارزی، حجم پول و نقدینگی، نظام بانکی و نظام مالیاتی و همین طور نفت، گاز و مسکن را بگنجاند.

اسحاق جهانگیری: تقویت تولید با سرمایه گذاری و منابع داخلی و خارجی

اسحاق جهانگیری، دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری و معاون اول رئیس جمهور در دولت یازدهم، پرهیز از شعار و وعده و ارائه طرح و برنامه برای کشور را نیاز کارزارهای انتخاباتی می داند و می گوید: راه رسیدن به هدف و منابع مورد نظر باید مشخص شود، ضمن اینکه هر حرفی که زده می‌شود، باید تیم کاری و برنامه رسیدن به آن نیز اعلام گردد که تاکنون، خیلی به این بخش پرداخته نشده است.

اسحاق جهانگیری، یکی از مهم ترین سیاست ها در اقتصاد مقاومتی را که در این چند سال به آن توجه شده موضوع تقویت و ارتقاء تولید داخلی عنوان کرد و گفت: در راستای نگاه برون نگر و درون زای اقتصاد مقاومتی می‌توان علاوه بر پتانسیل های داخلی، از توان و امکانات ایرانیان خارج از کشور نیز استفاده کرد چراکه ایرانیان خارج از کشور از لحاظ علمی و مالی توانایی های زیادی دارند و می توانند در بخش های مختلف به ایران کمک کنند.

وی مسئله تولید را جهت گیری دولتش عنوان کرد و گفت قرار است بخش خصوصی را حمایت کنیم و منابع مورد نیاز آن را تامین کنیم. همچنین در نظر داریم با تقویت تولید داخلی و تامین سرمایه مورد نیاز آن از منابع داخلی و خارجی، رشد حدود ۸ درصد را که در دولت یازدهم ایجاد شد در دولت دوازدهم حفظ کنیم و باید از تمام ظرفیت های کشور در راستای شکوفایی اقتصاد و تقویت تولید استفاده کنیم.

معاون اول رئیس جمهور در دولت یازدهم، مسکن را مهم ترین نیاز جامعه و رشته های اقتصادی خواند و گفت: در یک محاسبه بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار ارزش واحدهای مسکونی خالی است و معنای آن این است که این عدد در سرمایه کشور راکد مانده است و از این رو چند اولویت در رابطه با مسکن گذاشتیم که یکی از آنها مسکن اجتماعی برای گروه های کم درآمد بوده و دیگری استحکام سازی مسکن روستایی و تسهیلات به زوج های جوان است.

محمدباقر قالیباف: جامعه ۴ و ۹۶ درصدی، ایجاد ۵ میلیون شغل

محمدباقر قالیباف یکی دیگر از کاندیداهای انتخاباتی و شهردار فعلی تهران است که با شعار تغییر وضع موجود گام در عرصه انتخابات گذاشته است. وی مفهوم و قطب‌بندی جدیدی و به اعتقاد برخی کارشناسان، دو گانه اقتصادی را طرح کرده و آن تقسیم‌بندی اقتصادی کشور به طبقه ۴ درصدی در مقابل طبقه ۹۶ درصدی است.

قالیباف هدف خود از این تقسیم بندی را نشان دادن علت اصلی اختلاف طبقاتی کشور عنوان کرده و معتقد است که چهار درصد ثروتمند و بانفوذ در جامعه وجود دارد که اجازه فعالیت به ۹۶ درصد بقیه را نداده اند.

شاه بیت تبلیغات انتخاباتی قالیباف در این دوره از انتخابات، ایجاد اشتغال ۵ میلیون نفری بود. وی اعلام کرده است: دولت مردم به مردم عزیز ایران متعهد می شود که ۵ میلیون شغل را با کمک مردم خصوصا کارآفرینان، جوانان و همه صنعتگران ایجاد کند. در این راستا مطالعاتی بر روی ایجاد یک میلیون و ۲۵۰ هزار شغل در مناطق روستایی و با توجه به مزیت های آن منطقه انجام داده ایم. همچنین در حوزه گردشگری داخلی و خارجی به راحتی می توان یک میلیون شغل ایجاد کرد.

وی بخش مسکن را پیشران اشتغال عنوان کرد و اظهار داشت: در حوزه ساختمان رکود به منفی ۱۶ رسیده است. توزیع مسکن اگر امروز عادلانه نیست، ما سعی خواهیم کرد به سرعت مسکن مهر را به اتمام برسانیم. همچنین می توانیم بافت های فرسوده در حاشیه شهرهای بزرگ، متوسط و کوچک را احیا کنیم تا علاوه بر کاهش قیمت تمام شده این مسکن ها در اختیار اقشار محروم قرار گیرد.

این کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از خام فروشی نیز انتقاد کرده و در سخنرانی های خود گفته است: چرا باید مواد اولیه را به جای اینکه به صنایع پایین دستی بدهیم و شاهد واردات محصول نهایی از سایر کشورها نباشیم، این مواد را در صنایعی همچون فولاد و پتروشیمی به صورت خام به سایر کشورها بفروشیم.

مصطفی میرسلیم: جلوگیری از خام فروشی نفت، ارتباط صنعت و دانشگاه

سید مصطفی میرسلیم، کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در مناظره ها و تبلیغات خود اعلام کرد: گرفتاری امروز کشور، اشتغال جوانان است و یکی از مهم ترین کارهایی که باید در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در جامعه انجام شود، اشتغال درونزا است.

میرسلیم با انتقاد به فروش نفت می گوید: در چارچوب اقتصاد مقاومتی، باید نفت را به عنوان یک ماده خام برای تولید مواد میانی و محصولات نهایی با ارزش بالا بدانیم و نباید خام فروشی کنیم. باید با یک مدیریت جدی صنایع پایین دستی را تقویت کنیم تا صادرات مناسبی داشته باشیم و ارزآوری بیشتری نسبت به نفت خام کنیم.

وی در تبیین برنامه های خود برای دولت دوازدهم اظهار داشته است: برنامه ما افزایش کیفیت محصولات تولیدی و کاهش قیمت تمام شده است تا بتوانیم جایگاهمان را در بازارهای جهانی به دست بیاوریم. همچنین با جدیت قصد داریم ارتباط بین صنعت و دانشگاه را برقرار کنیم.

میرسلیم عدم اجرای درست اصل ۴۴ قانون اساسی را عامل اصلی عقب افتادگی کشور می داند و معتقد است اگر تولید به وفور ایجاد شود مردم دیگر نیازی به یارانه ندارند.

مصطفی هاشمی طبا: صادرات محور بودن صنایع تولیدی و شفافیت نظام بانکی

سید مصطفی هاشمی طبا دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری است که افزایش درآمد مردم در دولت دوازدهم را به عنوان یکی از اهداف برنامه های اقتصادی خود معرفی کرده است. وی در مناظره ها و اطلاعیه های خود یکی از مواردی که سبب کمک به تولید، تجارت و صادرات می گردد را شفافیت در نظام بانکی کشور عنوان کرده و اظهار داشته:  باید نظام بانکی را شفاف و در قانون بانکداری تجدید نظر کنیم تا کمکی به تولید، تجارت و صادراتمان شود در غیر این صورت بانک ها همچون الان به موسسات و بنگاه های سرمایه داری تبدیل می شوند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری باور دارد صنعت کنونی کشور اشتغال زا نیست و باید برای تحقق اشتغالزایی کیفیت مطلوب از طریق اتوماسیون جایگزین شرایط کنونی شود.

بر پایه شعارهای وی موضوعی که می‌تواند مسئله بیکاری را با رشد صنعت و ارتقای کشاورزی رفع کند، گردشگری است. سرمایه‌گذاری در امر صنعت گردشگری داخلی و جذب توریسم داخلی، و مهمتر از همه صادرات محور بودن صنایع کشور از ضروریات رسیدن به نقطه مطلوب اقتصادی از منظر این کاندیداست.

2

تاریخ انتشار : ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۱۴
شناسه مطلب : 12407
ارسال
برچسب ها
ارسال دیدگاه
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی