بحران کرونا علاوه بر تبعات فاجعهبار برای سلامت عمومی، بحران عظیمی نیز برای اقتصاد دنیا ایجاد کرد. در نتیجه بحران کرونا، بسیاری از صنایع وارد رکود شدند و اگرچه زمینلرزه شدید اقتصادی ناشی از کرونا بیشتر در بخش خدمات نظیر گردشگری و خطوط هوایی احساس شد اما صنعت فولاد دنیا نیز تحت تأثیر شیوع ویروس کووید ۱۹ قرار گرفت. با این وجود، اگر بخواهیم با تبعات بحران مالی سال ۲۰۰۸ مقایسه کنیم، بحران کرونا برای صنعت فولاد دنیا کمتر از بحران مالی مخرب بود؛ چرا که بخش خدمات یعنی قربانی اصلی بحران کرونا، چندان فولادمحور نیست.
با این پیشفرض که اولاً مقررات قرنطینه در اکثر کشورها (مقرراتی که برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بهکار گرفته شده) تا ماه ژوئن و ژوئیه ۲۰۲۰ برداشته شده و تمهیدات مربوط به فاصلهگذاری اجتماعی همچنان ادامه یابد و دوماً کشورهای عمده تولیدکننده فولاد، تحت تأثیر موج دومِ قابل توجه شیوع کرونا قرار نگیرند، انجمن جهانی فولاد در ماه ژوئن، پیشبینی خود از وضعیت تقاضا برای فولاد در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی را ارائه داد.
بهبود در پساکرونا تدریجی خواهد بود
طبق پیشبینی انجمن جهانی فولاد، تقاضا برای فولاد در سال ۲۰۲۰ میلادی، به دلیل بحران کرونا ۶.۴ درصد کاهش خواهد یافت و به یک میلیارد و ۶۵۴ میلیون تن خواهد رسید. انجمن جهانی فولاد انتظار دارد که تقاضا برای فولاد در سال ۲۰۲۱، بهبود یابد و با رشد ۳.۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰، به یک میلیارد و ۷۱۷ میلیون تن برسد.
انجمن جهانی فولاد گفته است که با کاهش محدودیتهای مربوط به مهار کرونا که از ماه می سال ۲۰۲۰ آغاز شد، وضعیت بازار فولاد به تدریج بهتر خواهد شد اما مسیر بهبود اقتصادی، کُند و آهسته خواهد بود.
چین، تنها اقتصاد فولادی رو به رشد
تا اواخر ماه آوریل ۲۰۲۰، تمام بخشهای مصرفکننده فولاد در اقتصاد چین به ظرفیت کامل خود نزدیک شدند هرچند که عملیات کامل تولیدی بخش کارخانهای این کشور به دلیل سقوط در تقاضای صادراتی با مانع روبرو است. در تابستان سال ۲۰۲۰، بخش ساختوساز چین به ظرفیت ۱۰۰ درصدی خود رسیده است. پروژههای زیرساختی معرفیشده توسط دولت چین که از سال ۲۰۲۰ آغاز شده، آثار خود را بیشتر طی سال ۲۰۲۱ نشان خواهد داد و باعث رشد بیشتر تقاضا در این سال خواهد شد. در سال ۲۰۲۰، اقتصاد چین تنها اقتصاد بزرگ دنیا است که شاهد رشد تقاضای فولاد خواهد بود.
دو سال متفاوت پیش روی اقتصادهای در حال توسعه
انجمن جهانی فولاد پیشبینی کرده است که تقاضا برای فولاد در اقتصادهای توسعهیافته در سال ۲۰۲۰، ۱۷.۱ درصد کاهش یابد. «وُرلد استیل» همچنین پیشبینی کرده است که تقاضا در اقتصادهای در حال توسعه (به جز چین) در سال ۲۰۲۰، ۱۱.۶ درصد کاهش یابد. اما برای سال ۲۰۲۱، وضعیت فرق میکند و پیشبینی شده که تقاضا برای فولاد در این سال در اقتصادهای در حال توسعه، ۹.۲ درصد افزایش یابد.
بیشترین کاهش تقاضا در منطقه منا
انجمن جهانی فولاد در مورد کشورهای نفتخیز خاورمیانه و شمال آفریقا نیز عنوان کرده است که این کشورها، به دلیل شوک دوگانه ناشی از شیوع کرونا و سقوط قیمت نفت، جزو کشورهایی هستند که بیشترین آسیب اقتصادی را میبینند.
بهبود آهسته در CIS
در کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS)، خروج از رکود اقتصادی کند خواهد بود. سقوط قیمت نفت و همزمان با آن بحران کرونا، باعث خواهد شد تا در این کشورها تقاضا برای فولاد در سال ۲۰۲۰ کاهش شدیدی را تجربه کند و در سال ۲۰۲۱ نیز افزایش تقاضا برای فولاد، متوسط باشد.
امیدواری در ACEAN
انجمن جهانی فولاد برآورد کرده است که گرچه کاهش تقاضا برای فولاد در کشورهای آسهآن (آسیای جنوب شرقی) روی میدهد، اما این کاهش به دلیل تداوم اجرای تعدادی از پروژههای زیرساختی خیلی حاد نخواهد بود.
آمریکای لاتین در وضعیت قرمز
همهگیری کووید ۱۹، یک طوفان اقتصادی تمامعیار را در آمریکای لاتین بوجود آورد و چشمانداز هیچگونه بهبود اقتصادی در این منطقه در سال ۲۰۲۰ وجود ندارد. به دلیل مشکلات ساختاری، بیثباتی سیاسی و تورم، آمریکای لاتین آسیبپذیری بالایی دارد. انجمن جهانی فولاد پیشبینی کرده است که کاهش تقاضا برای فولاد در آمریکای لاتین، در سال ۲۰۲۰، بسیار شدید خواهد بود و در سال ۲۰۲۱ نیز کشورهای آمریکای لاتین تنها شاهد یک بهبود اقتصادی ضعیف خواهند بود.
* متن کامل این گزارش تفصیلی را در کتاب سال فولاد ایران (ویژه سال ۱۳۹۹) بخوانید.
- تولید فولاد در گرجستان کلید خورد / ظرفیتسازی برای تولید سالانه ۵۰۰هزار تن میلگرد در زستاپونی
- صنعت فولاد آلمان پیشتاز تولید فولاد کمکربن میشود / سرمایه گذاری ۲۰میلیارد یورویی در زیرساختهای هیدروژنی
- سرمایهگذاری غول سنگ آهن برزیلی در خاورمیانه / احداث سه مگاهاب فولادی در حاشیه خلیج فارس
- بازار ورق گرم اروپا در تصرف آسیا و شمال آفریقا / هند در صدر فهرست تامین کنندگان
- مدیر مجتمع صنعتی چادرملو تغییر کرد/ دکتر ضیایی معارفه شد
- ضرورت توجه به معدنکاری هوشمند
- اینفوگرافی / کاهش قیمت میلگرد در بازارهای جهانی
- رقابت نامزدهای ریاست جمهوری امریکا بر سختگیری در واردات / تعرفه واردات آلومینیوم و فولاد از چین سه برابر میشود
- جزئیات محدودسازی صادرات فولاد از ترکیه به اسرائیل / چرا اردوغان پس از شش ماه زیر بار رفت؟
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران