احسان محبینظر/ معاون اقتصادی هلدینگ گسترش صنایع معدنی کاوه پارس
حوزه معادن و صنایع معدنی به عنوان یکی از پیشرانهای اقتصادی در توسعه کشورها است که علاوه بر اثرگذاری بر تولید ناخالص داخلی، موجب شکلگیری سایر بنگاهها در حوزههای مختلف تولیدی، خدماتی و بازرگانی میگردد. در اسناد چشمانداز ۱۴۰۴، اهداف کمی هوشمندانهای برای صنایع معدنی در خصوص تولید فولاد، مس، سیمان، آلومینیم، روی، سرب و … تعیین شده است که مطابق آن سیاستگذاری و مختصات راهبردی ژئوپلیتیکی کشور، صنایع معدنی کشور جهت یابی مناسبی پیدا کردهاند و علیرغم تحریمها و مشکلات ساختاری، جمهوری اسلامی ایران را جزو کشورهای بزرگ منطقه و جهان در این صنایع قرار داده است. در صورتی که نامگذاری سالها توسط رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) از ۱۳۸۷ تاکنون را همراه با شرایط و تحولات بین المللی و منطقه ای و وضعیت اقتصادی کشور تحلیل کنیم، پر تکرارترین واژه را «تولید» می یابیم. تولید که عامل اصلی و هستهی «خلق ثروت» در اقتصاد است، موجب تغییر و تحول همه شاخصهای اقتصادی مهم کشور میگردد. «تولید درونزا و بروننگر» به صورت سلسله وار رونق صادرات و تجارت خارجی، افزایش تابآوری اقتصاد، افزایش و متنوع سازی درآمد ارزی، تقویت پایه پولی کشور، کاهش نرخ تورم، اشتغالزایی پایدار و کاهش بیکاری در کشور را موجب می شود. تولید مبنای اقتصاد است و بدون توجه به آن، به دنبال صادرات رفتن صرفا در حد شعار باقی میماند.
چالشهای پیش روی صنعت فولاد
امسال نیز چالشهای بسیاری همچون عدم سهولت در تامین منابع و نقدینگی مورد نیاز اجرای پروژهها از بازار سرمایه و منابع داخلی بنگاهها، تاثیرات تحولات سیاسی امنیتی منطقهای و بینالمللی بر قیمت جهانی نفت و فولاد و عدم تناسب قیمتگذاری دستوری در داخل کشور با آن، بخشنامهها و فرآیندهای غیرکارشناسی، نوسانات نرخ ارز و پیرو آن کاهش حاشیه سود صنایع و از همه مهمتر «ابر چالش تامین انرژی» در تامین پایدار گاز و برق مورد نیاز صنایع، مسیر دشواری را پیش روی صنایع معدنی قرار میدهد. این چالشها در کنار اقدامات کشورهای منطقه در زمینه احداث کارخانههای فولاد برای تبدیل شدن به قطب فولاد منطقه، ضرورت توجه ویژه در نهادهای سیاستگذار به حمایت از تولید و رفع موانع آن را بیش از پیش میکند.
کاوه پارس، پیشتاز در صنایع معدنی
هلدینگ گسترش صنایع معدنی کاوه پارس به عنوان بازوی تخصصی بنیاد مستضعفان در این حوزه، با رویکرد نقشآفرینی موثر در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی، اشتغالزایی در مناطق محروم، تامین نیازهای عمومی و خودکفایی کشور، پیوند زدن شرکتهای تولیدی و پروژهای در قالب شرکت مادر، با نگاه به تولید با ارزش افزوده بالا در رشته فعالیتهای متنوعی از جمله زنجیره سنگ آهن و فولاد، سیمان، کاشی و سرامیک، آلومینیم، سرب، آهک صنعتی و خدمات مهندسی و بازرگانی دستاوردهای ارزشمندی در دهه اخیر داشته است.
دستاوردهای هلدینگ کاوه پارس در زنجیره فولاد
راهبرد هلدینگ کاوه پارس در زنجیره فولاد و سنگ آهن از ابتدا تا انتهای زنجیره همراه با نگاه به صادرات و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا میباشد. در همین راستا، با برنامه ریزی جهت تولید ۵ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن در خواف در قالب شرکت فولاد شرق کاوه، موفق شده است فاز اول آن را در سال گذشته به بهره برداری برساند. پروژه گندله سازی به عنوان یک محصول راهبردی و با حاشیه سود بالا، پیشرفت مناسبی داشته است و در نظر است با تجهیز منابع از شرکت های هم گروه و مذاکره با نهادهای مالی، تامین مالی پروژه سرعت بیشتری پیدا کند و تا پایان ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد.
مجتمع کنسانتره و گندله سازی در منطقه سنگان موجب اشتغال زایی در آن منطقه و محرومیت زدایی گشته است و تاثیر بسزایی در تولید کشور خواهد داشت. در ادامهی زنجیره، شرکت فولاد کاوه اروند در زمینه تولید أنواع میلگرد با ظرفیت ۶۰۰ هزار تن در منطقه آزاد اروند و شرکت فولاد کاوه جنوب کیش با ظرفیت فعلی ۱.۸۵۰.۰۰۰ تن آهن اسفنجی و ۲.۴۰۰.۰۰۰ تن بیلت و بلوم جزو افتخارات ملی و دستاوردهای این هلدینگ هستند.
اهمیت و راهبردی بودن شرکت فولاد کاوه جنوب کیش به قدری است که بلافاصله بعد از انتشار خبر بهرهبرداری آن، تحت شدیدترین تحریمها از سوی آمریکا قرار گرفت و البته با توانمندی و هوشمندی مدیران و تلاش کارکنان شرکت، این موضوع هیچ خللی در مسیر تولید و فروش شرکت ایجاد نکرد. ثبت رکورد ماهیانه ۱۸۳ هزار تن بلیت فولادی، ۱۸۱ هزار تن آهن اسفنجی در سه ماهه اخیر سال شمسی، کسب سهم ۹ درصدی تولید بلیت و سهم ۱۸ درصدی از صادرات بلیت کشور و آغاز عملیات اجرایی واحد سوم احیاء مستقیم در شرکت فولاد کاوه جنوب، ثبت رکورد تولید ماهیانه و به کارگیری فناوری های نوین و بهینه سازی مصرف در گروه سیمان تهران و همچنین تکمیل پروژه افزایش ظرفیت تولید و راه اندازی پرس های سایز بزرگ در گروه سینا کاشی و کاشی پارس از جمله اهم دستاوردهای شرکت های تابعه هلدینگ در سال گذشته بوده است. این باعث افتخار است که سهامداران محترم شرکتهای بورسی این هلدینگ از عملکرد و سودآوری شرکتها رضایت دارند و این موضوعات در مجامع برگزار شده مشهود بود.
راهی به جز تحول دیجیتال نداریم
انقلاب صنعتی چهارم یا صنعت نسل ۴ (Industry 4.0) تلفیقی از فناوری، صنعت و انسان است که فرصتهای جدیدی ایجاد کرده و سیستمهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دنیا را تحت تأثیر قرار میدهد. این انقلاب به شکل بنیادین و با بهرهگیری از هوش مصنوعی (AI)، کلان دادهها (Big Data)، اینترنت اشیا (IoT)، اتوماسیون، رایانهها، رباتها، الگوریتمها و شبکههای ارتباطی، شیوه تولید مدرن را تغییر میدهد و با توسعه فناوریهایی که فاصله میان سپهرهای فیزیکی، رایانشی و زیستی را کمرنگ یا حذف میکنند، کل نظام تولید، مدیریت و حاکمیت شرکتی را در هر صنعت و هر کشوری متحول میکند. آینده اقتصاد جهان و مسیری که شرکتهای بزرگ چندملیتی فولادی جهان به سوی آن گام برمیدارند، به سوی تحول دیجیتال است و راهی به جز آن برای صنایع معدنی برای افزایش بهرهوری، کاهش قیمت تمام شده و بهینهسازی مصرف انرژی نیست.
تحول دیجیتال مفهومی فراتر از داده و دیجیتال دارد و در کلان به مدیریت تغییر و تحول در سازمان میپردازد که در نهایت بهبود چابکی فرآیندها، تسهیل دسترسی سازمانها به ذینفعان خود و کاهش هزینههای سازمان را موجب میشود. بنابراین مفهوم تحول دیجیتال صرفا یک مفهوم IT و فناورانه نیست صنعت فولاد از آن دسته صنایعی است که از استخراج تا فرآوری و تولید محصولات پاییندستی در گرو هماهنگی بیشتر با تامینکنندگان و تولیدکنندگان ردههای مختلف است. ایجاد بسترهای اشتراکی مبتنی بر تحول دیجیتال یکی از مسیرهای تحولی آینده در جهت توسعه و نوآوری در این صنعت خواهد بود که از همافزایی بازیگران در این صنعت بیش از پیش استفاده خواهد کرد. در همین راستا، هلدینگ کاوه پارس که جزو پیشگامان عرصه فناوری در این صنعت بوده است، اقداماتی در راستای تحول دیجیتال در همکاری با شرکتهای دانشبنیان برنامهریزی کرده است که نقشه راه تدوین شده موجب دستاوردهای ارزشمندی برای کشور خواهد شد.
پیشگامی در صادرات کشور
صادرات یکی از ارکان اساسی رشد اقتصادی و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است به ویژه در شرایط فعلی کشور که به علت تحریمها، دشواریهای بسیاری در زمینه تامین منابع ارزی پیش روی بخش خصوصی قرار دارد. علاوه بر آن، به میزانی که پیوستگی و درهمتنیدگی با اقتصاد جهانی شکل گرفته شود، میزان تابآوری اقتصادی و استقلال اقتصادی بیشتر میشود. هلدینگ کاوه پارس در سال ۱۴۰۱ با بیش از ۵۶۰ میلیون دلار صادرات، سهم یک درصدی از صادرات غیرنفتی کل کشور و سهم ۶ درصدی از صادرات رشته معدن و فلزات داشته است. تمرکز بنیاد مستضعفان برای تحقق اصول ابلاغی اقتصاد مقاومتی و محوریت قرار دادن صادرات و برونگرایی اقتصاد، موجب شد با تنوع محصولات صادراتی شرکتهای تابعه هلدینگ کاوه پارس و افزایش بازارهای هدف از جمله همسایگان کشور و همچنین چین و هند و نیز سایر کشورها این دستاورد صورت گیرد که با توجه به اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور و همچنین ابلاغ برخی از بخشنامهها و قوانین محدودکننده داخلی، حفظ سطح صادرات نسبت به سال گذشته یکی از شاخصترین موفقیتهای ما در این بخش بود. هر چند در صورتی که تسهیل در این زمینه صورت گیرد و موانع رفع شود، دستیابی به صادرات یک میلیارد دلاری دور از ذهن نیست.
برنامههای پیشرو
سرمایه گذاری و توسعه از ملزومات رشد اقتصادی پایدار و تضمین سودآوری برای سهامداران است. تکمیل پروژه واحد سوم احیاء فولاد کاوه جنوب کیش، ابر پروژه تامین برق برای واحدهای تولیدی هلدینگ، پروژه گندله سازی با ظرفیت ۵ میلیون تن در سال، سرمایه گذاری در انرژیهای تجدید پذیر و فولاد سبز، طرحهای تحول دیجیتال و هوشمند سازی، افزایش ظرفیت تولید مجتمع معدنی سرب معدنی دماوند، احداث خطوط جدید کاشی در سینا کاشی و همچنین پروژههای مشارکتی با دیگر هلدینگهای بزرگ صنعت فولاد از جمله برنامههای آتی این هلدینگ در سال جاری میباشد.
- انقلاب رباتیک در معادن / رباتها چگونه ایمنی انسانها و محیط زیست آنها را ارتقا میدهند؟
- انقلاب رباتیک در معدن / رباتها با چه ابزاری در معادن نفوذ کردند؟
- بزرگترین رویداد فناورانه و نوآورانه چادرملو به ایستگاه آخر رسید
- تغییرات گسترده مدیریتی در هلدینگ کاوه پارس (بنیاد مستضعفان) / خداحافظی آل اسحاق، اتابک و نظام آبادی/ تغییر مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره/ «مجید ناصر» مدیرعامل کاوه پارس میشود
- هوش مصنوعی چگونه صنعت فولاد را ارتقا میدهد؟/ ویدئو
- مدیرعامل فولاد مبارکه خبر داد/ فولاد هوشمند در کلاس جهانی، چشمانداز فولاد مبارکه در حوزه تحول دیجیتال/ ۵ مرداد به عنوان «روز هوشمندسازی» در تقویم فولاد مبارکه ثبت شد
- خبر خوب برای سهامدارن فولاد مبارکه/ پیادهسازی نسل چهارم تکنولوژی چقدر بهرهوری فولاد مبارکه را بالا میبرد؟
- صنعت فولاد کشور را دیجیتالی کنید/ انقلاب صنعتی چهارم در صنعت فولاد دنیا + متن کامل سلسه گزارش «آینده صنعت فولاد»
- مهمانان «انجمن تولیدکنندگان فولاد» در سومین روز از نمایشگاه متافو
شماره 117 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ مداخله منفی گازی برای فولادساز ..شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازان اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران