برای کاهش بهای تمام شده یک محصول باید توجه داشت که این مسئله برای هر واحد بر اساس نوع تکنولوژی،کارخانه، فرآیند و نوع تولیداتش متفاوت است. اما در کل هر واحد صنعتی برای کاهش بهای تمام شده باید روی چند پارامتر اصلی کار کند: بهره وری نیروی انسانی، بهره وری ماشین آلات و تجهیزات، بهرهوری منابع مالی و بهرهوری زمین و امکانات جزء این پارامترهاست که هرکدام می تواند روی قیمت تمام شده اثر گذار باشد. این موارد در صنعت فولاد هم به صورت عام صادق است.
وقتی صحبت از بهرهوری نیروی انسانی می شود یعنی هر نفر به ازای یک ماه حقوق چند کیلوگرم فولاد تولید میکنند. بهره وری ماشین آلات نیز یعنی اینکه راندمان کارخانه از مواد ورودی تا محصول خروجی چند درصد است و چند درصد از این مواد به صورت پرت به جاهای دیگر می رود.
و اما بهرهوری منابع مالی، یکی دیگر از پارامترهای اثرگذار است. تامین مالی از راه های متنوع و بهینه با نرخ های جذاب بسیار مهم است. در این بین برخی تسهیلات با نرخ های بالا دریافت می کنند که قطعا روی قیمت تمام شده تاثیر منفی می گذارد و نیاز به مدیریت صحیح دارد.
بهره وری جانمایی کارخانه هم از جمله پارامترهای مهم و تاثیرگذار در قیمت تمام شده محسوب می شود. در واقع حمل ماده اولیه یا محصول از یک کارخانه به کارخانه دیگر می تواند هزینه حمل و نقل زیادی به ازای هر تن تولید داشته باشد. لذا هرچقدر این جابه جایی کم شود، در نتیجه بهای تمام شده کاهش خواهد یافت.
به عنوان یکی از مهمترین پارامترهای دیگر در کاهش هزینه تمام شده، می توان به ظرفیت کارخانه اشاره کرد چراکه یک کارخانه با ظرفیت ۵۰ هزار تن یا ۵ میلیون تن برای تولید به تجهیزاتی مانند شبکه راهآهن، برق، گاز، امکانات آب،تصفیه خانه و جاده نیاز دارد.
به نظر من برای کاهش بهای تمام شده فولاد باید به بحث ظرفیت توجه ویژه کرد. ظرفیت باید بهینه باشد مثلا اگر در منطقهای ظرفیت کشش جذب محصولی در یک تناژ خاص وجود دارد، باید بررسی کرد که مازاد این محصول را به کجا می توان فرستاد؟ در واقع با انتخاب و جانمایی کارخانه در یک نقطه خوب می توان بسیاری از مشکلات بعدی تولید را حل کرد. متاسفانه در حال حاضر واحدهای فولادی کشور به دلایل مختلف نمی توانند در مقیاس بزرگ فعالیت کنند لذا محصولات خود را با ظرفیت کوچکتر تولید می کنند که افزایش هزینه ها را به دنبال خواهد داشت و نمی توانند تولید رقابتی در سطح جهانی داشته باشند .
بنابراین پیشنهاد اصلی انجمن برای کاهش بهای تمام شده تولید فولاد این است که چند مجموعه باهم شریک شده و کنسرسیوم تشکیل دهند و یک مجموعه بزرگ ذوب و نورد در مقیاس های جهانی ایجاد کنند.
- نظرخواهی چیلان از مدیران فولادی در خصوص وضع عوارض صادراتی
- فولادسازان بزرگ بهدلیل محدودیت برق تعطیل هستند / افزایش ۲برابری نرخ گاز تورمزاست/ ۱۵ میلیون تن ظرفیت بلااستفاده در حوزه فولاد داریم
- تاب آوری صنعت فولاد به مخاطره افتاده است
- هشدار انجمن فولاد نسبت به تضعیف صادرات فولاد ایران/ مصوبه عوارض صادراتی توجیه کارشناسی ندارد
- بازارهای جدید در انتظار فولادسازان ایرانی
- پیام تبریک رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به مناسبت دهم تیرماه، روز ملی صنعت و معدن
- سرکوب قیمت فولاد در شرایط تورم عمومی چه تبعاتی دارد؟ / قیمت فولاد تابعی از فضای تورمی است / قیمت منصفانه در زنجیره آهن و فولاد برچه مبنایی رقم می خورد؟
- جلسه انجمن فولاد با وزیر نیرو نتایج مثبتی برای تأمین بهتر برق فولادیها در پی داشت
- پیام تبریک رئیس انجمن فولاد به مناسب روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران