یلماز مدعی است که ۴۰ هزار تن از قرارداد ۱۳۵ هزار تنی این شرکت با جمهوری اسلامی ایران بطور کامل تولید شده است . بر اساس اطلاعیه شرکت کاردمیر مبلغ این قرارداد حدود ۸۰ میلیون یورو است (تقریباً ۶۰۰ یورو بر هر تن) که از طریق مبادله با نفت تسویه خواهدشد.
کاردمیر اظهار امیدواری کرده که ریل های این شرکت در آینده به اروپا صادر شود. اطلاعیه رسمی این شرکت نشان می دهد که صادرات ریل به ایران یک افتخار برای کاردمیر محسوب می شود.
از سوی دیگر هند نیز مدعی قرارداد بزرگ صادرات ریل به ایران است. در آوریل ۲۰۱۴ مطبوعات هندی خبر از یک قرارداد صادراتی ۲۵۰ هزار تنی ریل توسط شرکت دولتی(Steel Authority of India Ltd) – SAIL به ایران دادند. در این قرارداد فرآیند خاصی برای عبور از تحریم در نظر گرفته شده بود .
در همین زمان ذوب آهن در حال نصب نورد خریداری شده از شرکت کوتنر در آلمان بود که آن هم مانند قرارداد SAIL با مشکلات ناشی از تحریم ها روبرو بود اما به هر حال پروژه هر چند به سختی در حال تکمیل بود.
با این حال در آگوست ۲۰۱۶ شرکت فولاد و انرژی جیندال Jindal Steel & Power از آغاز بارگیری ریل به مقصد ایران خبر داد. جیندال نیز مانند کاردمیر از قصد این شرکت برای توسعه بیشتر واحد تولید ریل خبر داد.
به عنوان یک میراث استعماری ، هند از یک شبکه بسیار گسترده ولی قدیمی راه آهن بر خوردار است که ریل مورد نیاز آن معمولاً توسط شرکت دولتی SAIL تامین می شود . جیندال در حال حاضر یک پروژه یکصد میلیون دلاری برای بهبود نورد های ریل و صادرات به بازار های ایران، بنگلادش ، ویتنام را دنبال می کند.
به جز دو کشور هند و ترکیه، چین نیز به ایران صادرات ریل دارد . بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی حدود ۴۰ هزار تن ریل طی ۶ ماه اول سال از چین وارد شده است . واردات ریل از کشورهای دیگر نیز صورت گرفته است اما این سه کشور در حاضر تأمین کنندگان ریل ایران شمرده می شود.
چه میزان ریل در کشور مورد نیاز است؟
در سال ۹۴ حدود ۶۷ هزار تن ریل به کشور وارد شد و سال قبل از آن حدود ۴۴ هزار تن . به نظر می رسد در مجموع نیاز کشور به ریل در خوش بینانه ترین حالت نمی تواند بیش از ۱۰۰ هزار تن در سال باشد .
حتی با توجه به نیاز کشور به توسعه شبکه ریلی و بازسازی خطوط قدیمی، به دلیل هزینه بالا، میزان مصرف واقعی ریل یا تقاضای واقعی در ایران محدود است . ایجاد هر کیلومتر خط جدید ریلی بین ۵ تا ۷ میلیارد تومان هزینه در بردارد بنابر این برای یک خط هزار کیلومتری جدید بطور میانگین ۶ هزار میلیارد تومان سرمایه مورد نیاز خواهد و میزان ریل مورد نیاز بیشتر از حدود ۱۲۰ تن در هر کیلومتر نیست
بنابر این با در نظر گرفتن قرارداد هایی که تا کنون جهت خرید ریل نهایی شده و اولین محمولات مربوط به آن نیز به کشور وارد شده طی چند سال آینده نیز کشور نیازی به خرید ریل بیشتر نخواهد داشت.
رضا زائر حیدری
*تحلیلگر فولاد موسسه بین المللی پلتس
- شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید
- مدیر مجتمع صنعتی چادرملو تغییر کرد/ دکتر ضیایی معارفه شد
- کتاب سال فولاد ایران (ویژه ۱۴۰۳) شامل چه مطالبی است؟
- ضرورت توجه به معدنکاری هوشمند
- بازدهی بیش از ۷۷ هزار درصدی نماد «فولاد» در بورس اوراق بهادار
- ثبت رکورد جدید واحد توزین و بارگیری جادهای اپال پارسیان سنگان در پایان مالی ۱۴۰۲
- شماره آذر ماه نشریه «چیلان» منتشر شد/ «فولاد هوشمند»
- مشاهده کنید: «بومیسازی ۴ محصول استراتژیک در صنعت فولاد»
- مشاهده کنید/ کارنامه ۶ ماهه «نگاهی به عملکرد شرکتهای فولادی و معدنی در نیمه نخست ۱۴۰۲»
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس سیدعباس حسینی
مدیرعامل کاوه جنوب کیش