در گفت و گوی چیلان با مدیرعامل مجتمع فولاد خراسان۱۰ درصد ظرفیت فولاد کشور در اختیار فولاد خراسان خواهد بود
چیلان در گفت و گویی اختصاصی با مدیرعامل فولاد خراسان به بررسی روند تولید در این مجتمع و چشم انداز تولید فولاد خراسان در افق 1404 پرداخته که طبق برآوردهای اولیه، قرار است 10 درصد ظرفیت فولاد کشور در اختیار فولاد خراسان قرار گیرد.

فولاد خراسان از جمله واحدهایی است که از نظر زیرساخت های آب، برق و گاز مشکلی ندارد. برای نمونه، برای تامین آب مورد نیاز واحدهای فولاد خراسان «سد بار نیشابور» را راه اندازی کرده ایم که ۳۰ درصد آب این سد متعلق به فولاد خراسان است.

مجتمع فولاد خراسان با بهره برداری از کارخانجات نورد سبک فولاد ساختمانی، فولادسازی بیلت و واحدهای احیا مستقیم و پروژه های در دست اجرای خود شامل طرح گندله و کنسانتره سازی، فولادسازی شماره ۲ و نیز توسعه فولادسازی و نورد در مسیر پیشرفتی است که به گفته مدیرعامل این شرکت به قطب فولاد شرق کشور تبدیل شود.

سید حسین احمدی، مدیرعامل فولاد خراسان اجرای طرح های توسعه ای در این شرکت را که با توان نیروهای متخصص ایرانی به بهره برداری خواهند رسید جزو مصادیق اقتصاد مقاومتی می داند و در این خصوص و سایر موضوعات مرتبط با فولاد خراسان توضیحات مفیدی را به خبرنگار  چیلان  ارائه کرده است.

آقای مهندس احمدی، طرح های توسعه ای که تا پایان سال در فولاد خراسان به بهره برداری می رسند کدام پروژه ها هستند؟

امسال دو پروژه توسعه و سرمایه گذاری جمعا به مبلغ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان که جزو طرح های اقتصاد مقاومتی و ملی هستند به بهره برداری خواهند رسید.

توسعه فولادسازی شماره ۲ به ظرفیت ۷۰۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۷۰۰ میلیارد تومان اولین طرح بوده که در مراحل انتهایی تست راه اندازی است و امیدواریم اولین ذوب در این واحد، به زودی گرفته شود.

دومین پروژه نیز طرح گندله سازی به ظرفیت ۲.۵ میلیون تن و سرمایه گذاری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان است که امیدوار هستیم تا پایان سال به مرحله بهره برداری برسد.

هدف از اجرای این طرح ها چیست و اجرای آن چه کمکی به افزایش توان رقابت پذیری و توسعه بازار فولاد خراسان می کند؟

با عملیاتی شدن دو طرح مذکور در فولاد خراسان، ظرفیت ها برای تولید ۲ میلیون تن فولاد خام در شرکت فراهم می شود به گونه ای که اشتراک گاز، آب، برق، ظرفیت تامین اکسیژن و در مجموع تمامی زیرساخت ها و زیربناها بیش از دو برابر می شود. در مجموع تمامی زیربناها برای تبدیل فولاد خراسان به قطب بزرگ فولادی در شرق کشور فراهم خواهم شد.

علاوه بر این با راه اندازی واحد گندله سازی، در راستای تعادل و توازن منطقه ای و تحقق مصادیق اقتصاد مقاومتی، تحولی در قیمت تمام شده ایجاد می شود چراکه هزینه حمل به یک سوم می رسد.

جنابعالی به توسعه زیرساخت ها در فولاد خراسان اشاره کردید، ممکن است توضیح دهید که با توجه به اقلیم استان خراسان، در خصوص تأمین آب چه طرحی اجرا کرده اید؟

سال گذشته با همکاری فولاد خراسان شاهد راه اندازی و افتتاح «سد بار نیشابور» در استان خراسان با حضور معاوم اول رئیس جمهور بودیم این پروژه برای تامین آب مورد نیاز واحدها است. در واقع با مشارکتی که با وزارت نیرو در احداث سد در منطقه داشتیم ۳۰ درصد آب متعلق به فولاد خراسان است.

بنابراین، واحد فولاد خراسان از جمله واحدهایی است که از نظر زیرساخت های آب، برق و گاز مشکلی ندارد.

آیا در اجرای این دو طرح از توان متخصصان و شرکت های داخلی استفاده شده است؟

 این دو پروژه از این جهت از مصادیق اقتصاد مقاومتی است که تا پیش از این، چنین پروژه های بزرگ مقیاسی توسط پیمانکاران خارجی احداث می شد برای مثال در فولاد خراسان واحد نورد و فولادسازی توسط شرکت دانیلی ایتالیا عملیاتی شده بود اما فولادسازی فعلی را شرکت ایریتک به صورت EPC احداث می کند. واحد گندله سازی نیز توسط یکی از شرکت های ایرانی و با الگوبرداری از فولاد خوزستان و رعایت ساخت داخل اجرا می کند.

در این پروژه ها بالغ بر دو سوم تجهیزات ساخت داخل است و بخش خارجی آن هم از برندهای برتر اروپایی است. مدیریت مهندسی و مهندسی اجرای این طرح ها توسط متخصصین داخلی است.

آقای احمدی، در افق ۱۴۰۴ فولاد خراسان قرار است به چه ظرفیتی دست یابد؟

فکر می کنم رسیدن به عدد ۵۵ میلیون تن مطابق با طرح جامع فولاد در افق ۱۴۰۴ غیرممکن است و رسیدن به ۴۰ میلیون تن فولاد را در این افق محتمل تر می دانم. در این چشم انداز، قرار است ۱۰درصد ظرفیت فولاد کشور یعنی حدود ۴ میلیون تن نیز در فولاد خراسان تولید شود.

به نظر شما، صنعت فولاد ایران توانسته در زمینه افزایش بهره وری عملکرد مناسبی داشته باشد؟

صنعت فولاد نظیر سایر صنایع اگرچه در سال های تحریم متوقف نشد اما از صنایع روز دنیا عقب ماند. پسابرجام می تواند فرصت خوب و گام موثری برای ارتقا بهره وری باشد.

برای آنکه از لحاظ مصرف انرژی در فولاد خراسان به متوسط های جهانی نزدیک شویم، تفاهم نامه هایی را با شرکت دانیلی برای کاهش مصرف برق، افزایش ظرفیت و بالا بردن بهره وری داشتیم؛ از طرف دیگر در کوره های احیا توافقی را با شرکت کوبه استیل ژاپن امضا کردیم. در مجموع این اقدامات تماما در راستای کاهش قیمت تمام شده و رسیدن به بهره وری است.

ببینید، یک بنگاه اقتصادی باید بداند که چطور قیمت تمام شده را کاهش دهد. متاسفانه در برخی چرخه ها شاهد سیکل معیوبی هستیم که ناشی از عدم رعایت هزینه فایده است و لازم است نهادهای آموزشی و نظارتی و نیز انجمن تولیدکنندگان فولاد در جهت ارتقا بهره وری صنعت فولاد حرکت کنند.

آیا فولاد خراسان توانسته در زمینه مسائل زیست محیطی هم موفق عمل کند؟

در دنیا شرکت هایی که در رتبه های نخست و برترین های صنایع و صنعت فولاد شناخته می شوند در بخش مسئولیت های اجتماعی که بخشی از آن همین رعایت مسائل HSE ، استانداردهای ایمنی و زیست محیطی است فعالیت می کنند.

صنعت فولاد، صنعتی است که در فرایند تامین مواد اولیه آن، در حوزه مسائل زیست محیطی مشکلاتی ایجاد می کند و باید به گونه ای عمل شود که خروجی آن متناسب با حساسیت های محیط زیستی باشد.

قراضه به عنوان یکی از منابع و خوراک کارخانه ها با وجود گردش مالی بالا، مجموعه ای نظارت شده نیست و درصد قابل توجهی ضایعات در فرایند آن وجود دارد. ساماندهی صنعت قراضه برای تولید قراضه پاک و صنعتی و استفاده از این محصول باید از اولویت های انجمن ها و شرکت ها و سایر نهادها باشد.

آقای مهندس، وضعیت تولید و صادرات فولاد خراسان در ۶ ماهه  اول سال و پیش بینی تا پایان سال چگونه است؟

پیش بینی شده است که فولاد خراسان با حداکثر توان خود کار کند و در سال ۹۵ حدود ۸۰۰ هزار تن فولاد خام تولید کند که ۷۰۰ هزار تن از واحد موجود و ۱۰۰ هزار تن از واحدی است که راه اندازی خواهد شد. همچنین قرار است۶۰۰ هزار تن محصول نهایی میلگرد تولید شود.

بررسی نشان می دهد در بخش تولید در ۶ ماهه اول سال ۵ درصد بالاتر از مدت مشابه سال قبل بودیم.

برای صادرات در بخش نورد پیش بینی ۲۰ درصدی شده و می توان رقم آن را به بیش از ۱۰۰ هزار تن رساند. در کمتر از ۶ ماهه نخست امسال معادل کل صادرات سال قبل، صادرات داشتیم. اما برای تحقق هدف تعریف شده تا پایان سال، نیازمند مشوق هایی از سوی دولت هستیم.

به عنوان سوال پایانی، بازار فولاد تا پایان سال را چگونه ارزیابی می کنید؟

تولید در چند ماه اخیر به ثبات نسبی رسیده و نسبت به سال قبل بهبود را نشان می دهد. بخشی از آن مربوط به برجام و دسترسی تولیدکنندگان به سازندگان و تامین کنندگان اصلی است و بخش دیگر به اقدامات دولت در راستای کاهش نرخ تسهیلات باز می گردد که هزینه تامین مالی را برای شرکت ها کاهش داده است.

اطلاعات واحدهای بورسی و فرابورسی هم این نکته را تصریح می کند که وضعیت بازار فولاد رو به بهبود است. فروش روند ثابتی نداشته است و در سه ماهه اول سال خوب بود اما در سه ماهه دوم ثباتی بر بازار حاکم شد و به تازگی نیز علائمی از بهبود را شاهد هستیم.

2

تاریخ انتشار : ۲ دی ماه ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۳۷
شناسه مطلب : 9365
ارسال
برچسب ها
ارسال دیدگاه
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی