منشاً کربن بر نرخ احیاء به گونهای تاثیر میگذارد که گرافیت و کک، واکنش احیاء آهن را سریعتر از زغال سنگ پیش میبرد و یا اینکه با افزایش مواد فرار کک، این نرخ احیاء نیز افزایش خواهد یافت. با افزایش عدد بازیسیته سرباره که از نسبت CaO/SiO۲ حاصل میگردد، نرخ احیاء نیز افزایش مییابد. علاوه بر احیاء مقدارFeO ، کربن نقش مهمی در گوگردزدایی و فسفرزدایی دارد. احیاء مقدار FeO به ترتیب بستگی به واکنش شیمیایی، مکانیسم انتقال جرم و دما در سطح واکنش دارد. گازی شدن کربن به اشکال CO وCO۲ که ناشی از نفوذ کربن در مذاب میباشد، تولید آلیاژ Fe-C کرده و سطح واکنش را در جهت افزایش نرخ احیاء FeO بهبود میبخشد.
مقدمه
کربن از جمله موادی است که وجود آن در کوره قوس الکتریکی تولید فولاد امری اجتناب ناپذیر و ضروری است. هدف اصلی افزودن کربن به کوره قوس، ایجاد یک محیط احیاء در طول فرآیند ذوب و جلوگیری از اکسیداسیون فلزات موجود در مذاب است. به دلیل وجود مواد اکسیدی در محیط کوره، جهت جلوگیری از اکسیداسیون عناصر موجود و همچنین احیای اکسیدهای فلزی مانند FeO از سرباره و کاهش تلفات مواد، تزریق کربن امری الزامی به نظر میرسد. از واکنش کربن با اکسیژن و تولید کربن مونوکسید (CO) سرباره پفکی تولید شده و تشکیل آن در جهت بهبود عملکرد کوره تاثیرگذار است. از طرف دیگر با انجام واکنش اکسیداسیون کربن، گرمای قابل توجهی تولید میشود که در کاهش مصرف انرژی در کوره مؤثر است. از آنجا که بیشتر نتایج از تاثیر کربن بر مذاب بر اساس تجربه اپراتورها بوده، از این رو هنوز راهکار موثری در جهت کنترل تزریق کربن به کوره قوس الکتریکی بدست نیامده است. جهت تاسیس سیستم کنترل بهینه تزریق کربن باید مقدار تعادل کربن نسبت به مقدار FeO موجود در سرباره را تخمین زد. به طور کلی میتوان واکنش بین آهن اکسید سرباره و کربن جامد را به صورت زیر نشان داد:
(۱) |
(FeO)(l)+(۱+x)C(s)⟶[Fe-Cx]+CO(g) |
واکنش فوق دارای چهار فاز بوده که (FeO) در سرباره حل شده و [Fe-Cx] نشان از حل شدن کربن در آهن و تشکیل آلیاژ آهن-کربن است. واکنش کلی افزودن کک به سرباره میتواند شامل واکنشهای زیر باشد:
(۲) |
(FeO)(l)+ CO(g)⟶ Fe(s)+CO۲(g) <1535°C |
(۳) |
Fe(s)+ xC (s)⟶ [Fe-Cx] |
(۴) |
CO۲(g)+C (s)⟶۲ CO (g) |
مکانیسم واکنش را میتوان این گونه بیان کرد: (۱) نفوذ FeO به صورت یون (Fe۲+ و O۲+) از توده سرباره به فصل مشترک سرباره-گاز (۲) واکنش شیمیایی در فصل مشترک سرباره-گاز (۳) نفوذ کربن به مذاب آهن و تشکیل آلیاژ آهن-کربن (۴) نفوذ CO۲ از فصل مشترک سرباره-گاز به فصل مشترک کربن-گاز(۵) واکنش شیمیایی درفصل مشترک کربن-گاز (۶) نفوذCO از فصل مشترک کربن-گاز به فصل مشترک سرباره-گاز. واکنشهای کوره پاتیلی اگر مقدار کمی سیلیسیم در فلز مذاب وجود داشته باشد، واکنش گوگردزدایی توسط آهک میتواند به صورت زیر انجام شود:
(۵) |
(CaO) +Fe+S⟶(CaS)+(FeO) |
سرعت گوگردزدایی با فشار جزئی CO۲ متناسب بوده، به طوری که با جذب سطحی و تجزیه CO۲ قابل تغییر است. در اثر احیای FeO فلز مذاب توسط سرباره گوگردزدایی می شود. اکثر محققین دریافتند که سرعت احیا با مقدار FeO رابطه خطی دارد. به طورکلی سرعت احیاء را با توجه به سطح واکنش، تعداد گرم یا مول FeO احیاء شده و زمان (در محدوده دمایی ۱۷۷۳-۱۸۷۳ K) تخمین میزنند. ضمناً واحد آن (mol/cm۲.S) بوده و معمولاً بین محدوده ۱۰-۴-۱۰-۵ تعیین میشود.
پارامترهای تاثیرگذار در سرعت احیاء FeOتوسط کربن میتوان به پارامترهای مهمی مثل مقدار کربن، مقدار FeO موجود در سرباره، دما، مقدار آهن موجود در سطح واکنش و مکانیسم واکنش اشاره کرد.
روش تحقیق
انواع کربن مورد استفاده در جهت احیاء FeO
از فاکتورهای موثر در احیاء FeO، سه فاکتور زیر مورد بررسی قرار گرفته است:
– کیفیت کربن تزریق شده
– سطح واکنش بین کربن و سرباره
– مقدار FeO موجود در سرباره و خود ماهیت سرباره
در این پژوهش سرعت احیاء FeO را با زمان تزریق کربن به سرباره و آنالیز ترکیب سرباره بررسی شد.
جدول ۱- فاکتورهای موثر در احیاء FeO
تعیین مقدار کربن در آنالیز ذرات آهن احیاء شده
در جایی که مقدار ذرات آهن احیاء شده کم باشد، نرخ احیاء نیز کم بوده و مقدار کک موجود در ذرات آهن افزایش مییابد زیرا نفوذ کربن بدون واکنش به ذرات آهن آسان بوده و با افزایش نرخ احیا نفوذ کربن نیز کاهش مییابد. مکانیسم تغییر شکل ذرات آهن بر اساس تغییرات غلظت عناصر Ca وMn و Siو OوC وFe که در سطح و مرکز ذرات سرباره مشاهده میشوند، ارزیابی میشود.
سیستم کنترل کربن تزریق شده به کوره قوس الکتریکی
از اندازه گیری دما و غلظت گازهای CO,CO۲ موجود در گازهای خروجی میتوان به زمان توقف تزریق کربن و تخمین شرایط بهینه احیاء سرباره در کوره قوس الکتریکی پی برد. همچنین اندازه گیری همزمان گرادیان [%FeO] در سرباره و [%C] در فولاد مذاب میتوان به رابطه بین مقدار کربن موجود در مذاب و غلظت گازهای CO,CO۲ موجود در گازهای خروجی رسید.
شکل ۱ – شاخص اندازه گیری غلظت و دمای گازهای CO,CO۲ موجود در گازهای خروجی
رفتار کربن جامد بر انواع سرباره
سه سرباره ساختگی طبق جدول ۲ با درصدهای مختلف تهیه شد و در دمای ۱۸۲۳° C درون بوته گرافیتی مورد بررسی قرار دادند. پس از ذوب کامل سربارهها، اولین سرباره را با استفاده از لوله سیلیکاتی به بوته گرافیتی انتقال داده و تحت جو آرگون زمان واکنش را اندازهگیری کردند. نرخ احیاء با توجه به آنالیز XRF سربارهها در زمانهای مختلف بررسی گردید.
جدول ۲- ترکیب اولیه سربارهها
احیاء FeO در سرباره مذاب
تاثیر کیفیت کربن بر نرخ احیاء
با توجه به نمودار ۱ نرخ احیاء توسط کک A ثابت بوده و واکنش آن از نوع درجه صفر میباشد. این درحالی است که واکنش احیاء توسط کک B و C متغیر و از نوع درجه یک میباشد.
نمودار ۱-رابطه بین [%FeO] موجود در سرباره و زمان تزریق کربن با تفاوت نوع کربن
تاثیر اندازه ذرات کربن بر نرخ احیاء
با توجه به نمودار ۲ منحنی سطح واکنش برای کک با دانههای ریزتر نسبت به منحنی کک با دانههای درشتتر بزرگتر است، ولی تفاوتی بین سرعت احیاء این دو منحنی وجود ندارد. نکته سرعت احیاء بسته به زمان تزریق کربن میتواند تابعی خطی باشد.
نمودار ۲- رابطه بین [%FeO] موجود در سرباره و زمان تزریق کربن با تفاوت اندازه ذرات کربن
تاثیر سرعت تزریق کربن بر نرخ احیاء
با توجه به نمودارهای ۳ و ۴، نرخ احیای FeO در سرباره مذاب با افزایش سرعت تزریق کربن افزایش مییابد. در این منحنی نیز میتوان به درجه صفر بودن واکنش احیاء توسط کک A و درجه یک بودن واکنش احیاء توسط کربن B اشاره کرد.
نمودار ۳- منحنی احیاء [%FeO] موجود در سرباره توسط تزریق کربن A و B با سرعت تزریق متفاوت
تاثیر ماهیت سرباره بر نرخ احیاء
با توجه به نمودار ۴ نرخ احیای FeO در سرباره مذاب با افزایش مقدار آهک تزریقی افزایش مییابد.
نمودار ۴- منحنی احیاء [%FeO] موجود در سرباره با توجه به ماهیت سرباره و افزودن مقدار متفاوت آهک
نتیجه گیری
- زیاد بودن مواد فرار در برخی از انواع کک باعث تولید فیلم گاز در سطح سرباره شده و افزایش نرخ احیاء FeO را به همراه دارد.
- از تغییر در ترکیب سرباره (افزایش آهک) میتوان به بهبود نرخ احیای FeO دست یافت.
- با افزایش کشش سطحی و ویسکوزیته که نشانه افزایش بازیسیته سرباره است، نرخ احیاء FeO نیز افزایش مییابد.
- بیش از ۸۰% FeO در بازیسیته ۲ احیاء میشود و احیاء P۲O۵ پس از احیاء ۶۰% از FeO افزایش مییابد.
- واکنش احیاء P۲O۵ در سطح مشترک کربن- سرباره رخ میدهد.
- با افزایش دما تاثیر کربن بر احیاء FeO نیز افزایش مییابد.
- ذوبآهن به پروژههای زیستمحیطی نگاه ریالی ندارد
- آخرین آمار فروش ریل ذوب آهن/ مذاکرات فشرده ذوب آهن برای فروش ریل صادراتی/ تفاهم با انجمن زغال سنگ این هفته نهایی می شود
- تغییر ساختاری در ذوب آهن برای مدیریت یکپارچه خرید و فروش/ شبکه تامین و توزیع در ذوب آهن تضمین شد/ اصلاحاتی در روابط ذوب آهن و تأمین کنندگان زغال سنگ
- رشد تولید در ذوب آهن اصفهان رقم خورد
- رشد ۳ رصدی تولید شمش و ۶ درصدی محصول نهایی در ذوب آهن اصفهان
- فاز دوم فروسیلیس غرب پارس به زودی راه اندازی می شود
- تعدیل قیمت مقاطع طویل ایران به دلیل تضعیف تقاضا/ عملکرد فولادسازان دنیا مثبت است
- شاخص قیمت گذاری، متوسط قیمت زغال را کاهش داد
- قیمت زغال کک شو کاهشی شد
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس سیدعباس حسینی
مدیرعامل کاوه جنوب کیش