به گزارش چیلان ، نیویورک تایمز در مقالهای داستان یک مرد ۳۶ ساله اهل لهستان را روایت کرده که با سرمایه خود، دوستان و خویشاوندانش، یک صندوق سرمایهگذاری ایجاد کرده که حوزه فعالیتاش خرید و فروش سهام در بازار بورس تهران است. ماچی وجتال، سرمایهگذاری در بورس تهران را از ژوئیه سال ۲۰۱۷، پیش از خروج آمریکا از برجام شروع کرده اما دوران طلایی سرمایهگذاریاش در بورس تهران، سال ۲۰۱۹، یعنی همان دوره اوج گرفتن تحریمهای آمریکا بوده است.
نیویورک تایمز گزارش داده که سهام شرکتهای تولیدکننده سنگآهن در ایران، یکی از خریدهایی بوده که ماچی وجتال در بورس تهران انجام داده است. شرکتهای معدنی استخراجکننده سنگآهن، تولیدات خود را بر اساس نرخهایی که مبنای آنها، قیمت دلار است به تولیدکنندگان داخلی فولاد میفروشند. این روایت نیویورک تایمز است. این روایت درست است، چراکه مبنای نرخگذاری کنسانتره و گندله سنگ آهن، درصدی از قیمت شمش فولاد است و مبنای قیمت شمش فولاد در بورس کالا نیز نرخ دلار در سامانه نیما است. شرکتهای معدنی حتی در این حوزه در سال جاری افزایش نرخ گرفتند و از مرداد ماه سال جاری، نرخ فروش کنسانتره از حداکثر ۱۴.۵ درصد به ۱۶ درصد شمش فولاد خوزستان و نرخ فروش گندله از ۲۱ درصد به ۲۳.۵ درصد شمش فولاد خوزستان افزایش یافت.
نیویورک تایمز گزارش داده که برای صادرکنندگان ایرانی، کاهش ارزش ریال (که در نتیجه تحریمها روی داد)، «خبر خوبی» بود. «این صادرکنندگان، با ریال دستمزد کارگران خود را پرداخت میکنند و مواد اولیه موردنیاز خود را میخرند، اما در نتیجه فروش خود، دلار بهدست میآورند». نیویورک تایمز نوشته است که با کاهش ارزش ریال، سود این شرکتها و قیمت سهام آنها، جهش شدیدی کرد.
لهستانی ماجراجو در بازار بورس تهران
نیویورک تایمز گزارش داده که ماچی وجتال لهستانی، کار خود را با فعالیت در حوزه بانکداری شروع کرده است. او پژوهشگر بازار سهام در ورشو بوده و برای بانک سرمایهگذاری چندملیتی سیتیگروپ کار میکرده است. وجتال سپس به لندن میرود و بهعنوان یک معاملهگرِ سهام و اوراق مشتقه برای بانک جیپی مورگان کار میکند. او سپس به لهستان بازمیگردد تا یک صندوق سرمایهگذاری را مدیریت کند.
توافق هستهای که در سال ۲۰۱۵ و در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما رقم میخورد، ایده حضور در بازار ایران را به ذهن ماچی وجتال متبادر میکند. وقتی این جوان لهستانی به ایران میآید، پی میبرد که درآمد بسیاری از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران، سالانه حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد رشد میکند؛ اما این رشد درآمد، در قیمت سهام شرکتها منعکس نمیشود. ماچی وجتال میگوید که بازار سهام ایران (در آن زمان)، پایینترین ارزشگذاری سهام در دنیا را داشت. همین موضوع، جذابیت سرمایهگذاری در بورس تهران را برای او دوچندان میکند؛ چراکه قیمت سهام در ایران زیر ارزش ذاتی آن بود.
ماچی وجتال در ژوئیه سال ۲۰۱۷، صندوق سرمایهگذاری «آمتِلُن کَپیتال» را تأسیس میکند که نامگذاری آن از ابتدای نام آمستردام، تهران و لندن، پایتخت کشورهای هلند، ایران و انگلیس اخذ شده است. او سرمایه دوستان و خویشاوندان خود را با این صندوق جمع میکند و در بازار بورس تهران سرمایهگذاری میکند. ۲۰ نفر از کشورهای انگلیس، آلمان، سوئد، سوئیس، بلژیک و لهستان، سرمایه خود را به ماچی وجتال دادهاند تا او با خرید و فروش سهام در بورس تهران، این سرمایه را چندبرابر کند! او هماکنون یک دفتر در تهران و یک دفتر در لندن دارد.
او در حال حاضر، سرمایهای در حدود ۹ میلیون یورو (نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار) را مدیریت میکند و با این که اقتصاد ایران، تحت شدیدترین تحریمها قرار دارد، قصد دارد به زودی این سرمایه را ۱۰ برابر کند.
ماچی وجتال به نیویورک تایمز گفته که او در سال ۲۰۱۸ بهواسطه سرمایهگذاری در بورس تهران، ۲۰ درصد ضرر کرده اما در سال ۲۰۱۹، ارزش پرتفوی سرمایهگذاریاش، ۱۷۰ درصد جهش کرده است. او برای اینکه فعالیتاش تحت تأثیر قوانین تحریمی آمریکا قرار نگیرد، صندوق سرمایهگذاری خود را در هلند ثبت کرده و کلیه فعالیت مالی خود را با یورو انجام میدهد.
او از سهام شرکتهای تولیدکننده سنگآهن تا پتروشیمیها و تولیدکنندگان مواد شوینده را در ایران خریداری کرده است و موفقترین معاملهاش در بازار بورس تهران، خرید سهام شرکت بیسکویت گرجی بوده است. نیویورک تایمز گزارش داده که از میان تمام بورسهای دنیا، بازار بورس تهران در سال ۲۰۱۹، بیشترین رشد را داشته و ارزش دلاریِ بازار بورس تهران در سال گذشته میلادی، بیش از دو برابر شده است.
- فولادیها و سنگآهنیها در میان ۵۰ شرکت فعالتر بورس
- رشد سهام فولادی بازار سرمایه آغاز شده است؟/ بازده فولادی ها چند درصد بوده است؟
- پیشبینی رشد قیمت سهمهای سنگآهنی در ماههای آینده
- رشد قیمت سهام فولادیها در ماه های آینده راضیکننده خواهد بود؟
- دلایل جذابیت سهام کچاد از زبان رئیس امور سهام چادرملو / تحلیل آینده سهام چادرملو/ سرمایه گذاری ۷۰ هزار میلیارد ریالی چادرملو
- تحلیل سهام دو شرکت فولادی + نمودار
- سهم ۶۵ هزار میلیارد تومانی آهن و فولاد از بورس تهران
- دور جدید قراردادهای اختیار معامله سهام در بورس تهران
شماره 117 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ مداخله منفی گازی برای فولادساز ..شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازان اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران