در شماره ۸۱ نشریه چیلان ، تحولات، بخشنامه ها و مقررات سال ۹۷ در خصوص قیمت گذاری فولاد مرور شده و مورد بررسی اجمالی قرار گرفته است که این روند پژوهی تاریخی را در لینک زیر می توانید مطالعه کنید.
https://chilanonline.com/2018/10/25/21495/
کف عرضه، نقطه عطف تنطیم بازار فولاد
اما شاید مهم ترین مقررات تنظیم بازاری فولاد در سال ۹۸ که بسیاری از شرکت های تولیدی را در طول این سال دچار چالش کرد، به آخرین روزهای سال ۹۷ برمی گردد. نامه مورخ ۲۶ اسفند ماه دکتر سرقینی معاون وقت معدن و صنایع معدنی وزارت صمت که برای اولین بار برخی واحدهای تولیدکننده شمش و میلگرد و تیرآهن و ورق را مکلف به عرضه میزان مشخصی از محصول تولیدی خود به صورت ماهانه در بورس کالا کرد و صادرات این واحدها را منوط به رعایت کف عرضه نمود.
این بخشنامه مهم که منشا بسیاری از تحولات تنظیم بازار فولاد در سال ۹۸ بود را در لینک زیر مشاهده کنید:
بخشنامه خوب اما چالش ساز!
یکی دیگر از مقررات مهم سال ۹۸، ممنوعیت صادرات آهن اسفنجی، شمش و محصولات فولادی برای بازرگانان بود که این مقرره را هم باید در اواخر سال ۹۷ ریشه یابی کرد. در تاریخ ۲۵ اسفند ۹۷، وزیر صمت طی نامه ای به رئیس کل گمرک صادرات محصولات فولادی را مانند شمش و آهن اسفنجی صرفا مختص تولیدکنندگان این محصولات یا نماینده رسمی آنان اعلام کرد.
همین بخشنامه تک صفحه ای هر چند که به درخواست انجمن تولیدکنندگان فولاد و به منظور مقابله با ارزان فروشی صادراتی فولاد کشور صادر شد لیکن در فرآیند اجرایی چالش های زیادی را برای جامعه فولاد از تولیدکنندگان گرفته تا بازرگانان ایجاد کرد. در روزهای ابتدایی سال ۹۸ تولیدکنندگانی که قصد صادرات محصولات فولادی خود را داشتند می بایست برای هر محموله (کوتاژ) از دفتر صنایع معدنی مجوز می گرفتند که با توجه به روند افزایشی صادرات فولاد کشور، روال اداری برای دریافت این مجوزها زمان بر شده و تولیدکنندگان صادرات محور متحمل خساراتی از جمله دموراژهای حمل و نقل شدند.
این بخشنامه مهم را در لینک زیر مشاهده کنید:
آزادی صادرات، بخشنامه ای برای عبرت گرفتن!
بخشنامه خوب اواخر سال ۹۷ که ذکر آن رفت، به دلیل فرآیند اجرایی مشکل دار آن باعث افزایش چالش های تولیدکنندگان برای تایید محموله های صادراتی آن هم در روزهای نخست سال جدید شده بود. از سوی دیگر دردسرهای خودساخته وزارت صمت در این مسیر، افزایش شدید مشغله کارشناسان و مدیران ذیربط این وزارتخانه و بوروکراسی اداری چندین روزه برای تایید کوتاژهای صادراتی مقاطع طویل فولادی را به دنبال داشت. بر این اساس و پس از طرح و بررسی موضوع در جلسه کمیته تخصصی فولاد، پیشنهاد انجمن تولیدکنندگان فولاد برای اصلاح فرآیند اجرایی صدور مجوزهای صادرات پذیرفته شد و سرانجام در ۲۱ اردبیهشت ماه، وزیر صمت با صدور بخشنامه ای در راستای تسهیل فرآیند صادرات، صادرات مقاطع طویل فولادی شامل میلگرد و تیرآهن و نبشی و ناودانی و … را از قید تایید کوتاژ به کوتاژ آزاد کرد. در این نامه ۵۱ شرکت نوردی تا پایان خردادماه ۹۸ مجاز به صادرات شناخته شدند و اعلام شد که لیست تکمیلی هم متعاقبا به گمرک ارسال خواهد گردید.
💡 این بخشنامه را در لینک زیر مشاهده کنید:
همچنین لیست شرکت های نوردی که در مرحله اول مجاز به صادرات شناخته شدند را در لینک زیر ببینید:
نکته جالب توجه این که در سال ۹۹ و در حالی که انگار تاریخ تکرار شده است، مجددا صادرات فولاد به صورت تایید کوتاژ به کوتاژ در وزارت صمت در حال انجام است که مشکلات زیادی را برای صادرکنندگان فولاد ایجاد کرده است. مشکلاتی از جنس همان مسائل سال قبل که اشاره شد و احتمالا با همان راهکارهای قبلی! آیا نباید از تجربیات گذشته عبرت آموخت؟ چیلان امیدوار است روایتگری داستان دستور حداقل به همین تلنگر زدن ها بیانجامد.
درخواست های مهم ۵ گانه
پس از بخشنامه جنجالی اواخر سال ۹۷ مبنی بر تعیین کف عرضه در بورس کالا برای واحدهای تولیدی که در بالا به آن اشاره شد، اعتراضات متعددی از سوی کارخانجات فولادی و انجمن انجام شد تا بالاخره کمیته تخصصی فولاد در ۲۷ فروردین ۹۸ مصوب کرد کف عرضه میلگرد در بورس کالا از سوی انجمن تولیکنندگان فولاد ایران پایش، بروز و تکمیل گردد و مجددا در اختیار وزارت صمت قرار گیرد. در همین راستا انجمن این اقدام را انجام داده و پس از برگزاری جلسات رسته ای، کف عرضه های جدید را به دفتر صنایع معدنی وزارت صمت ارسال کرد.
انجمن در این نامه ۵ درخواست را به عنوان الزامات در جهت ترغیب واحدهای تولیدی به عرضه بیشتر در بورس کالای ایران ارائه کرد که این نامه مبنای حرکت انجمن در زمینه تنظیم بازار مقاطع طویل فولادی شد. شایان ذکر است در طول سال، ۴ مورد از این ۵ درخواست انجمن تحقق پیدا کرد.
این نامه را در لینک زیر مشاهده کنید:
درخواست های پنج گانه انجمن فولاد برای افزایش عرضه مقاطع فولادی در بورس کالا
این داستان ادامه دارد…… ( این مطلب به طور مداوم به روز رسانی می شود)
- روند نزولی ماهیانه صادرات فولاد ایران در نیمه نخست امسال/ قطعی برق و نرخ نیما، متهمان اصلی کاهش صادرات فولاد
- صادرات ده ماهه آهن و فولاد ایران به بیش از ۷ میلیون تن رسید/ جزئیات کامل صادرات فولاد، محصولات فولادی و آهن اسفنجی+ جدول
- در جلسه هئیت مدیره انجمن فولاد بررسی شد: آسیب محدودیت های برقی به تولید و صادرات فولاد
- ارزان فروشی چینیها داد فولادسازان برزیل را درآورد / تقاضا برای افزایش تعرفه واردات به ۲۵ درصد
- تقویت جریان صادرات فولاد از اروپا به مصر همزمان با کاهش صادرات قاره سبز
- باید فرصت برای صادرات فولاد کشور فراهم شود
- شرط جدید واردات فولاد به اروپا: اثبات کنید اثری از روسیه در کل زنجیره نیست!
- کدام کشورها اصلیترین صادرکنندگان کویل نورد سرد به همسایه غربی هستند؟
- سیآیاس بازار جایگزین صادراتی فولادسازان روس / افزایش دو برابری صادرات سِوِراستال به بازارهای سیآیاس
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران