به گزارش چیلان ، امین صفری با اشاره به موضوع مهم اکتشاف در کشور، اظهار داشت: امروز اکتشاف از اهمیت بالایی برخوردار است و متاسفانه سرمایهگذاری و فعالیتهایی که باید در این بخش انجام میشد، صورت نگرفته است؛ به عنوانمثال کشورهایی مانند چین و استرالیا در برخی سالها بیش از پنج میلیون متر در سال حفاری داشتهاند؛ اما کل حفاری سالانه کشور ما، در بهترین حالت، حدود ۲۰۰ هزار متر بوده است؛ متاسفانه فاصله بسیاری با کشورهای معدنی که به این موضوع توجه میکنند، داریم.
وی ادامه داد: ایران در زمینشناسی و موضوع ذخایر معدنی به عنوان یک کشور اکتشاف نشده شناخته میشود و فرصت برای اکتشاف بسیار زیاد است. اتفاق خوبی که طی سالیان اخیر افتاده این است که ایمیدرو پهنههایی را در کشور مشخص کرده و بهشدت پیگیر آن است. شناساییها توسط ایمیدرو انجام شده و به مرحلهای رسیده است که میتوان کار حفاری و اکتشافات تفصیلی را انجام داد؛ فعالیتهای اکتشافی از این مرحله به بعد دارای هزینههای بالایی است.
معاون توسعه معدنی هلدینگ ومعادن بیان کرد: اگر اکتشاف را به چند بخش تقسیم کنیم، شناسایی و پیجویی مرحله اول است و بعد مراحل تفصیلی که هزینهها در این حوزه بالا میرود و نیاز به مدیریت بیشتر، حفار و اپراتور حرفهای و با تجربه و حضور شرکتهای بزرگ و فعال در این زمینه است. از اینجا به بعد بخش خصوصی توانمند باید به میدان بیاید؛ چراکه دولت و حاکمیت ظرفیت و امکان اکتشافات تکمیلی در سراسر کشور را به تنهایی ندارد و باید از پتانسیل سایر بخشها نیز استفاده شود.
امین صفری تاکید کرد: در زمینه اکتشاف، بخش خصوصی بزرگ و توانمند از نظر فنی و مالی میتواند به کمک دولت بیاید. هلدینگ توسعه معادن و فلزات با توجه به اینکه یک شرکت بزرگ در بخش معدن و صنایع معدنی است، توجه ویژهای به بحث اکتشاف داشته و چند کار مهم نیز در این زمینه انجام داده است. «ومعادن» توجه ویژهای به بحث تجهیزات حفاری و اکتشافی دارد و تجهیزات مورد نظر، ازجمله دستگاههای حفاری بهروز را سفارش داده تا وارد شود و بتواند بحث حفاری را پیش ببرد؛ همچنین از طرفی برنامهریزی کرده تا برای تربیت نیروهای متخصص مورد نیاز نیز یک کار متناسب انجام شود.
به گفته وی، گاهی اوقات شرکتها دستگاههای حفاری و تجهیزات مورد نظر را تامین میکنند، اما اقدامات مورد نیاز را انجام نمیدهند و یا تاخیری در کار اتفاق میافتد که نتیجه مطلوب در کار حاصل نمیشود. ما سعی کردیم همزمان این کار را پیش ببریم و انتظاری که از دولت داریم این است که اطلاعات پهنههای اکتشافی را شفاف در اختیار بخش خصوصی توانمند قرار دهد و از توانمندی مجموعههای بزرگ تخصصـی مثل هلدینگ توسعه معادن و فلزات که بورسی و متعلق به مردم است و توان مالی بالایی دارد و فرایند تصمیمگیری در آن سریع و چابک است، استفاده کند.
معاون توسعه معدنی هلدینگ ومعادن اظهار کرد: اخیرا ریاست هیئت عامل ایمیدرو نیز به بانک اطلاعاتی در زمینه اکتشاف اشاره کرده و در برنامههای وزیر نیز ایجاد این بانک اطلاعاتی دیده شده است. در صورت ایجاد این بانک اطلاعاتی کامل، جامع و شفاف از تمام آمارها و اطلاعات پهنههای معدنی و اکتشافی، به طوری که هر شرکتی که در این زمینه فعالیت کرده است، اطلاعات لازم را در این بانک اطلاعاتی قرار دهد تا بقیه از آن استفاده کنند و ایجاد یک همپوشانی موثر، تحول شگرفی در اکتشاف پدید میآید؛ به عنوان مثال اگر شرکتی در منطقهای کاری انجام داده و بعد رها شده است، شرکت بعدی با استفاده از این بانک اطلاعاتی از مرحلهای که کار مانده، مجدد شروع کند.
صفری معتقد است که دولت باید بتواند به نحو مناسبی این اطلاعات را در اختیار بخش خصوصی یا بخشهای عمومی توانمند قرار دهد تا واگذاریها اتفاق بیفتد. متاسفانه محدودههای اکتشافی یا پهنهها تا حدودی قفل شدهاند؛ به عبارت دیگر پهنههای قفل شده در اختیار یک سری از بخشهای حاکمیتی مانند وزارت صمت، محیط زیست، منابع طبیعی و سازمان انرژی اتمی است و چون نحوه واگذاری محدودههای اکتشافی هم مشخص نیست، ممکن است بحثهای نظارتی هم مطرح باشد.
معاون توسعه معدنی هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات بیان کرد: با تمام این صحبتها، از توانمندیها و سرمایهگذاری و ریسکپذیری بخش خصوصی یا بخش عمومی بزرگ در بخش حفاری و اکتشاف استفاده نمیشود. دولت میتواند با تعریف یک مدل خوب و منطقی و حل مسائل دستگاههای نظارتی، آن مدل را در اختیار شرکتها قرار دهد تا شرکتهای بزرگ، ریسک اکتشاف را بپذیرند و آن را انجام دهند. وقتی هم به نتیجه رسید، قطعا حق حاکمیت، دولت و حق عمومی نیز پایمال نشده و محاسبه میشود. اگر بانک اطلاعاتی جامع و کامل در اختیار همه قرار بگیرد و پهنهها و مرزهای اکتشافی با مدل تعریف شده توسط دولت، در اختیار بخش خصوصی متقاضی و توانمند قرار گیرد، تحولی در اکتشاف صورت خواهد گرفت.
وی عنوان کرد: هلدینگ «ومعادن» تلاش خواهد کرد تا دستگاههای حفاری وارد کند و با آموزش و تربیت حفار به این بخش کمک شایانی کند و به شدت از ادامه فعالیت در کنسرسیومهای بزرگی که در بخش معدنی تشکیل شده است، استقبال میکند.
صفری تاکید کرد: اگر مطابق برنامهها و مدلهای جدید پیش رفتیم، اتفاق بزرگی در بخش اکتشاف کشور و کشف ذخایر جدید میافتد؛ در غیر این صورت در آینده نزدیک با مشکل محدودیت مواد معدنی و کمبود مواد اولیه مواجه خواهیم بود. ذخایر سنگآهن کشور تا ۱۰ الی ۱۵ سال آینده کفاف بخش تولید کشور را میدهد. همچنین تا ۱۰ سال دیگر کمبود سرب و روی خواهیم داشت.
معاون توسعه معدنی هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در پایان به تاسیس یک شرکت اکتشافی زیرمجموعه هلدینگ اشاره کرد و گفت: یک شرکت اکتشافی زیرمجموعه توسعه معادن و فلزات با عنوان شرکت اکتشافی تجلی صبا تاسیس شده است که سهامداران اصلی آن علاوه بر شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، شرکتهای صبا نور و تجلی توسعه معادن و فلزات هستند و با قدرت تامین مالی و خرید دستگاههای حفاری را انجام میدهند و پهنههای مورد نظر را شناسایی میکند و اپراتورهای حفاری را آموزش میدهند. این شرکت در آینده نزدیک با قدرت وارد میشود تا فعالیتهای اکتشافی را توسعه دهد.
- ادغام شرکتها؛ راه حل بهینهسازی در زنجیره تولید
- عدم اکتشاف معادن در ایران، پاشنه آشیل صنعت فولاد است
- کارنامه اکتشافی «تجلی» در شهریور
- سرمایه گذاری۱۲۸۰ میلیارد ریالی ایمیدرو در پروژه های راه و برق رسانی معادن استان
- «ومعادن» مشکلات تامین خوراک صنایع فولادی را حل میکند
- «ومعادن» حافظ منافع سهامداران
- نیازمند تغییر ساختار در بخش معدن هستیم / متولی اکتشاف در کشور کیست؟
- جایگاه عناصر نادر خاکی در آینده اقتصاد/ ضرورت ایجاد تکنولوژی در حوزه استحصال و فرآوری این عناصر
- مدیر عامل سنگ آهن مرکزی ایران-بافق در گفتوگو با چیلان خبر داد: بهرهبرداری از معدن سنگ آهن آریز تا سه سال آینده
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس سیدعباس حسینی
مدیرعامل کاوه جنوب کیش