به گزارش چیلان ، حتی پیش از صدور مصوبه وضع عوارض صادرات، بازار فولاد در وضع اشباع به سر میبرد و بسیاری از عرضههای فولادی در بورس کالا مشتری نداشت. صدور این مصوبه در تاریخ ۲۰ فروردین بهنوعی تیر خلاص را پیکر تقاضا در بازار فولاد وارد کرد. در هفته گذشته بیش از ۸۰ درصد عرضههای شمش و ۸۴ درصد عرضههای مقاطع طویل فولادی در بورس کالا، مشتری نداشت. بارهای صادراتی که روانه بازار داخلی شوند، این بازار وضعیت به مراتب بدتری پیدا خواهد کرد و رکود و انباشت کالاها در انبارهای تجاری و انبارهای تولیدکنندگان، بیشتر و بیشتر خواهد شد.
راهی برای صادرات وجود ندارد
با مصوبه وضع عوارض، تقریباً هیچ راهی برای صادرات فولاد وجود ندارد. با قیمتهای صادراتی فعلی، بابت هر تن شمش صادراتی، فولادسازان باید بیش از ۱۰۰ دلار در هر تن، عوارض به دولت پرداخت کنند. واضح است که با توجه به هزینههای مواد اولیه، انرژی، نیروی انسانی و حمل و نقل، تولید هر تن شمش به این میزان سود ندارد و بسیاری از فولادسازان قید صادرات را خواهند زد.
پس با مصوبه موجود، ظاهراً تنها راه فروش محصول برای شرکتهای فولادی، بازار داخلی است. بازار داخلی با ورود بارهایی که راهی به دنیای خارج پیدا نکردهاند، به مرز فوق اشباع خواهد رسید. یعنی بارهایی که با هدف صادرات تولید شدهاند باید وارد بازار داخلیای شوند که پیش از این نیز از ضعف شدید تقاضا رنج میبرده است.
تشدید رکود در بازار داخلی فولاد
مصوبه وضع عوارض، قطعاً رکود در بازار داخلی فولاد را تعمیق خواهد کرد و «بازارِ نخر»، نخرتر خواهد شد. به واسطه وضعیت فوقاشباعِ بازار داخلی، این بازار وارد روند نزولی خواهد شد و مثل هر بازار نزولی دیگری، خریداران احتمالی وارد وضعیت انفعال خواهند شد و منتظر خواهند ماند تا دوره رکود خاتمه یابد و کفهای قیمتی بازار شناسایی شود.
چون جنسِ زیادی، بسیار بیش از تقاضای داخلی وارد بازار فولاد میشود، قیمتها بدون آنکه مشتریای برای اجناس پیدا شود، کاهش خواهد یافت. در نتیجه، قیمت شمش و محصولات فولادی در بازار به زیر قیمت تمامشده تولید سقوط خواهد کرد و حباب منفی سراسر بازار فولاد را فرا خواهد گرفت. اواخر پاییز و اوایل زمستان سال گذشته را مدنظر قرار دهید که قیمت شمش در بازار داخلی به قیمت قراضه رسید و ۱۱۰ کارخانه ذوب القایی تا مرز ورشکستگی و تعطیلی پیش رفتند. اصلاً بعید نیست که در پی مصوبه وضع عوارض، این وضعیت دوباره تکرار شود.
تشدید دردی که مادر تمام دردهای اجتماعی است
میگویند بسیاری از بیماریها و دردهای اجتماعی ریشه در بیکاری دارند. وقتی قیمت شمش و محصولات فولادی در بازار به زیر قیمت تمامشده تولید سقوط کند، بسیاری از کارخانجات تعطیل میشوند و با تعطیلی هر کارخانه نیز انبوهی از افراد، شغلهای خود را از دست میدهند. تولیدِ با زیان و انبارهای انباشته از کالا، بهمعنای توقف تولید و توقف تولید بهمعنای بزرگتر شدن غولِ بیکاری است. آیا مصوبه وضع عوارض سنگین بر صادرات فولاد، این جنبه ماجرا را درنظر گرفته است؟
چرخ صنعت فولاد ایران با ۳۰۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم میگردد. با اجرایی شدن مصوبه وضع عوارض بر صادرات فولاد، بیم این وجود دارد که بخش قابل توجهی از مشاغل موجود در این صنعت از دست برود. عقل سلیم حکم میکند که واقعه، قبل از وقوع علاج گردد. این مصوبه، ضربه مهلکی بر پیکر صنعت فولاد و اشتغال موجود در آن است؛ عقل سلیم حکم میکند که این ضربه مهلک به دهمین صنعت بزرگِ فولاد جهان، وارد نشود.
نویسنده: محسن بیات احمدی
- تصویب نرخ جدید عوارض صادراتی زنجیره فولاد در کمیسیون اقتصادی دولت + جزئیات
- پیشبینی امریکایی از بازار فولاد در سال ۲۰۲۴: هند اصلیترین بازار رو به رشد فولاد است!
- پیشبینی بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۴/ خبرهای خوب برای بازار فولاد در سال جدید میلادی
- فوری و مهم/ عوارض صادراتی زنجیره فولاد لازم الاجرا شد
- دستور اخذ مالیات بر صادرات صادر شد
- خبر فوری/ تعطیلی شرکت های بزرگ فولادی کشور
- هشدار انجمن فولاد نسبت به تضعیف صادرات فولاد ایران/ مصوبه عوارض صادراتی توجیه کارشناسی ندارد
- نقدی بر مدیریت دستوری در بازار فولاد/ کنترل همه مولفه های بازار فولاد امکان پذیر نیست / نگاه نو به تنظیم گری دولت در بازار فولاد
- پیشبینیها از بازار سنگ آهن و فولاد در ۲۰۲۳، با نگاهی به بازار در سال میلادی گذشته
شماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص ..شماره 112 نشریه چیلان مورد بررسی قرار گرفت:
شماره ۱۱۲ نشریه چیلان/ پیش بینی بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۴ سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس سیدعباس حسینی
مدیرعامل کاوه جنوب کیش
دکتر جاویدان حاجی آقا محسنی
مدیر عامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر