در روش کوره بلند، سنگ آهن و کک زغالسنگ به عنوان انرژی شارژ و مورد ذوب و احیا قرار میگیرد و تبدیل به چدن می شود. چدن با دمش اکسیژن و افزودن آلیاژها در فولادسازیها به فولاد موردنظر تبدیل میشودکه ۸۵ درصد تولید دنیا از این روش است.
روش احیاء مستقیم یا کوره قوس الکتریک در ایران و کشورهای منطقه به خاطر منابع فراوان گاز و برق متداولتر است. در این روش انرژی از طریق گاز و برق تامین میشود و آهن اسفنجی در کورههای قوس الکتریک ذوب و به فولاد خام تبدیل میشود که بیش از ۸۷ درصد تولید فولاد ایران از این روش صورت میگیرد.
البته روش های دیگری مانند کورکس و فاینکس هم وجود دارد که درصد تولید پایینی دارند و بیشتر در سطح آزمایشی و تحقیقاتی صورت گرفته است که هنوز به مرحله تجاری نرسیده است.
هرکدام از این روشها سرمایهگذاریهای مختلفی دارند و به همینخاطر هم در هزینههای تولید و قیمت تمامشده باهم تفاوتهایی دارند. البته باید گفت که تقریبا در ظرفیت ۲ میلیون تنی این دو روش به ازای هر تن تولید، هزینه های سرمایهگذاری یکسانی را طلب میکنند اما هر چه ظرفیت تولید افزایش پیدا کند بخش کوره بلند اقتصادیتر میشود. علت هم این است که در روش احیاء مستقیم به ازای هر یک میلیون تن یکبار باید سرمایهگذاری تکرار شود و در واقع تعداد کورهها به ظرفیت تولید بستگی دارد. ولی در کوره بلند میزان تولید تفاوتی ندارد و برای صد هزار تن یا ۵ میلیون تن تنها از یک کوره استفاده میشود و بنابراین هرچه ظرفیت افزایش پیدا کند، هزینه بهرهبرداری هم کاهش پیدا میکند. البته بازهم باید این نکته را اضافه کرد که امکان تامین مواد اولیه تاثیر زیادی در قیمت نهایی محصولات دارد و در ایران تامین سادهتر گاز و برق در مقایسه با کک و زغالسنگ باعث میشود تا باز این امکان در قیمت نهایی تاثیرگذار باشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که با توجه به هزینههای تامین مواد اولیه و سهولت آن، تمایل برای توسعه فولاد در ایران با روش کوره قوس الکتریک و احیاء مستقیم بیشتر است.
از نظر مدرنیزه کردن هرکدام از این دو روش می توانند با تکنولوژیهای روز بازسازی و مدرن شوند و با نوآوریها مصرف و بهرهوری را بهبود بخشند ولی پایه و اساس فرآیند همان روشهایی است که ذکر شد. در طرحهایی هم که الان پیشبینی شده است، چنین روندی در پیش گرفته شده است و در مسیر هدف چشمانداز ۱۴۰۴ سهم کمی برای تولید کوره بلند پیشبینی شده است و سهم عمده در اختیار روش احیا مستقیم است.
- شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید
- کتاب سال فولاد ایران (ویژه ۱۴۰۳) شامل چه مطالبی است؟
- ثبت رکورد جدید واحد توزین و بارگیری جادهای اپال پارسیان سنگان در پایان مالی ۱۴۰۲
- شماره آذر ماه نشریه «چیلان» منتشر شد/ «فولاد هوشمند»
- مشاهده کنید/ کارنامه ۶ ماهه «نگاهی به عملکرد شرکتهای فولادی و معدنی در نیمه نخست ۱۴۰۲»
- شماره ۱۱۰ نشریه «چیلان» منتشر شد/ «سودآوری در محاق تابآوری؟»
- نظرخواهی چیلان از مدیران فولادی در خصوص وضع عوارض صادراتی
- فولادسازان بزرگ بهدلیل محدودیت برق تعطیل هستند / افزایش ۲برابری نرخ گاز تورمزاست/ ۱۵ میلیون تن ظرفیت بلااستفاده در حوزه فولاد داریم
- تاب آوری صنعت فولاد به مخاطره افتاده است
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران