طبق اخباری که در خروجی رسانه های عربی و غربی منتشر شد، کشورهای حاضر در شورای همکاری خلیج فارس (GCC) از همکاری با ایران در ورود و ترانزیت کلیه کالاهای ایرانی به دلیل ممنوعیت های اخیر خودداری می کنند. براساس این بخشنامه نه تنها تجارت این کشورها با ایران به طور کامل قطع خواهد شد بلکه هیچ کالایی به مقصد ایران یا از مبدأ ایران امکان بارگیری و ترانزیت در کشورهای عضو این شورا را نداشته باشد.
با این حال هنوز هیچ سند رسمی یا تاییدیه ای از سوی تحلیلگران و کارشناسان فلزی از بازار فولاد دریافت نشده است.
عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی و صنایع بحرین و رییس کمیته حمل و نقل و لجستیک بحرین به گلف نیوز دیجیتال (GDN) گفت، بخشنامه فدراسیون شورای همکاری خلیج فارس به اتاق بازرگانی و صنایع بحرین ابلاغ شده و حمل هیچ محموله ای از مبدا ایران پذیرفته نخواهد شد.
وی گفت، اطلاعات به اتاق بازرگانی بحرین داده شده و این موضوع نشانه روشنی از وحدت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است و به عنوان یک تصمیم سرنوشت ساز محسوب می شود.
این مقام مسئول اعلام داشته، حجم تجارت خارجی ایران و عربستان در مقایسه با بزرگی اقتصاد آنها کم است و این تصمیم تاثیر چندانی بر اقتصاد بحرین نخواهد داشت. در عین حال جامعه تجاری از این تصمیم مطلع است به طوری که می داند از این تصمیم هیچگونه خسارتی به این کشورها وارد نخواهد آمد.
این بخشنامه به معنای توقف صد درصدی واردات محصولات ایرانی به کشورهای عضو شورای همکاری های خلیج فارس است و بحرین به عنوان یکی از اعضای آن حمایت کامل خود را از آن اعلام داشته است و حتی به تجاری که از این بخشنامه تخطی کند هشدار داده است.
یکی از اهداف این بخشنامه افزایش روابط تجاری میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس به منظور توسعه و پیشرفت کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس است و اداعا شده است که با اینکار در آینده شاهد اقتصادی قدرتمند در بین کشورهای عضو همکاری های خلیج فارس خواهیم بود.
طبق این گزارش، ایران در اوایل سای جاری میلادی واردات از عربستان را محدود کرده بود و تحریم های تجارت آزاد و مناطق ویژه اقتصادی را گسترش داده بود.
در سال ۹۴ میزان صادرات ایران به عربستان و واردات عربستان به ایران به ترتیب ۱۵۸ میلیون دلار و ۴۵ میلیون دلار بود. صادرات اصلی ایران در آن دوره شامل آهن اسفنجی، پسته، زعفران و محصولات نیمه نهایی آهن و فولاد، کشمش، روی، کلینکر و سیمان بوده است.
همچنین براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در فرودین ماه امسال معادل ۴۸ هزار و ۵۹۲ دلار کالا به مقصد عربستان صادر شد که این کالاها از سه گمرک شهید رجایی، مشهد و حوزه تجاری فرودگاه امام خمینی و شامل ظروف شیشه ای، کاشی و کف پوش بوده است.
در همین مدت تنها کالای وارداتی ایران از مبدأ عربستان سعودی نیز که از گمرک شهید رجایی وارد کشور شده، پلیاتیلن گرید لوله به ارزش یک میلیون و ۳۹۷ هزار و ۵۱۳ دلار است.
برخی فعالان و کارشناسان داخلی بخشنامه شورای همکاری خلیج فارس (GCC) را جنگ جدید عربستان برای اعمال فشار سیاسی و اقتصادی به ایران می دانند و معتقدند این مصوبه مورد موافقت سایر کشورهای عربی قرار نخواهد گرفت. کما اینکه تا کنون از میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، تنها کویت و بحرین به دعوت عربستان پاسخ مثبت داده اند و قطر، امارات و عمان واکنشی در راستای پذیرش این پیشنهاد از خود نشان نداده اند.
در مجموع بر اساس آمارهای بانک جهانی در سال ۲۰۱۴، فقط ۵ درصد کالاهای صادراتی ایران به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس صادر می شود که شامل ۲ درصد به عربستان، ۲ درصد به امارات و یک درصد به عمان بوده است.
دکتر بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفت و گو با چیلان ابراز امیدواری کرد که اگر تولیدکنندگان ما کیفیت و قیمت را مدنظر قرار دهند، اقداماتی نظیر بخشنامه فدراسیون اتاق های بازرگانی کشور های عضو شورای خلیج فارس، تاثیری بر بازارهای صادراتی ایران نخواهد داشت و مصرف کنندگان برای خرید خوب و اقتصادی راه فرار از محدودیت ها را پیدا خواهند کرد.
دکتر کیوان جعفری طهرانی، مدیر امور بین الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران اما معتقد است، تاکنون تنها عربستان و بحرین برای اعمال این تحریم ها اعلام آمادگی کرده اند و هنوز سایر کشورهای عربی عکس العملی به آن نشان نداده اند. اما درمجموع درست است که صادرات ما به کشورهای عربستان یا بحرین محدود و به برخی مواد ازجمله آهن اسفنجی یا محصولات کشاورزی محدود می شود، اما در صورت موافقت این بخشنامه از سوی امارات و عمان، ۵۰ درصد صادرات فولاد و مواد معدنی ایران در خطر قرار خواهد گرفت.
اگرچه این بخشنامه ادامه بازی سیاسی و اقتصادی عربستان علیه ایران است و این کشور عربی از هیچگونه ابزار فشاری برای تحت تاثیر قرار دادن اقتصاد ایران خودداری نمی کند کما اینکه سابق بر این با برنامه هایی برای کاهش قیمت نفت، مشکلات اقتصادی زیادی برای کشورهای تولیدکننده نفت ایجاد کرد اما به نظر می رسد این اقدام اخیر عربستان مورد توافق گسترده مقاصد صادراتی فولاد ایران قرار نگیرد اگرچه بی تاثیر بر بازارهای صادراتی ما نخواهد بود اما باید منتظر بود و پس لرزه های این تصمیم را زیر نظر داشت که آیا این اقدام بی نتیجه باقی می ماند و یا آینکه شورای همکاری خلیج فارس بر اجرای تمام عیار آن اصرار خواهد کرد؟!
- شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید
- مدیر مجتمع صنعتی چادرملو تغییر کرد/ دکتر ضیایی معارفه شد
- کتاب سال فولاد ایران (ویژه ۱۴۰۳) شامل چه مطالبی است؟
- ضرورت توجه به معدنکاری هوشمند
- بازدهی بیش از ۷۷ هزار درصدی نماد «فولاد» در بورس اوراق بهادار
- لغو ممنوعیت صادرات قراضه از امارات / عوارض صادراتی چقدر شد؟
- همکاری شرکت ترک و دولت عربستان برای احداث یک واحد فولادی / توسیالی بازار عربستان را هدف گرفته است
- ثبت رکورد جدید واحد توزین و بارگیری جادهای اپال پارسیان سنگان در پایان مالی ۱۴۰۲
- یک رسانه خارجی از فروش فولاد ایرانی به واسطه عمان خبر داد / روشهای دور زدن تحریمها لو میرود؟
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران