مدیرعامل فولاد البرز غرب در گفتگوی چیلان:اعطای مجوزهای بی‌رویه در صنعت فولاد منطقی نیست
مهندس احمد سعدی، مدیرعامل مجتمع فولاد البرز غرب در گفت و گو با «چیلان» ضمن گزارشی از رکود بازار و وضعیت ناگوار تولیدکنندگان فولاد خواستار سرعت عمل دولت در حمایت از بخش تولیدی کشور شد و در ادامه به بخشی از این مشکلات فولادسازان از جمله رکود بازار و دقت نظر در صدور مجوزهای صنعتی شد و ابراز نگرانی کرد که بحران و رکودی که الان دامنگیر صنعت فولاد است در سال‌های آینده به بخش فروسیلیس و فرومنگنز سرایت کند.

 چیلان / جناب سعدی، وضعیت رکود بازار فولاد را چگونه ارزیابی می کنید؟

واحدهای تولیدی تنها با ۳۰ – ۴۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت هستند و بسیاری از این کارخانجات هم به مرز ورشکستگی و یا توقف تولید رسیده اند. چراکه شرکت های فولادی کاملا تحت فشار بوده و متاسفانه نه تنها از رکود خارج نشد ه‌ایم بلکه شدیدتر هم شده است.

 چیلان / شما به مسائل بانکی اشاره ای داشتید، آیا ابلاغیه جدید دولت مبنی بر خرید دین توسط بانک‌ها در بهبود شرایط تولیدکنندگان تاثیری خواهد داشت؟

هم اکنون هزینه تسهیلات سرمایه در گردش که به شرکتهای تولیدی پرداخت می شود .بیش از ۳۰ درصد است سود تسهیلات ۲۴ درصد می باشد.ده درصد از وام پرداختی را بانکها کسرو در حساب سپرده بدون بهره نزد خودشان نگهداری میکنند. اگر سایر هزینه ها از قبیل سفته نیز در نظر گرفته شود قطعا سود تسهیلات بیش از ۳۰ درصد است.. همه می دانیم که تولید در کشورایران ۳۰ درصد سود ندارد و تمام کارخانجات فولادی در حاشیه ضرر قرار گرفته‌اند. در این وضعیت چطور می توان انتظار داشت که تولید کننده فقط۳۰ درصد سود به بانک بدهد؟

از سوی دیگر همه می دانند که بانک ها به سادگی ابلاغیه‌های حمایتی را در دستورکار خود قرار نمی‌دهند و همانطور که بارها شاهد بوده‌ایم، بانک‌ها با عدم تعهد به آیین‌نامه‌ها و ابلاغیه‌ها، قراردادهای یک‌طرفه تنظیم وپاسخگو نمی باشد.لذا در حال حاضر دردی از مشکلات تولیدکنندگان حل نمی شود و روز به روز بدهی تولیدکنندگان بیشتر می شود.

 چیلان / در این وضعیت، حداقل انتظار تولیدکنندگان بخش خصوصی از دولت چیست؟

همان طور که می دانید علاوه بر دامپینگ سنگین چین که حتی امریکا هم برای مقابله با آن از دیوار تعرفه ای برای حمایت از تولیدکنندگانش استفاده کرد، با مشکلات سیاسی- اقتصادی دیگری هم در منطقه خاورمیانه روبرو هستیم. در سال‌های اخیر در کشورهای منطقه و در همسایگی ایران، شعله‌های جنگ و مشکلات سیاسی سر بر آورده‌ است و به همین خاطر ارزش پول این کشورها افت شدیدی را تجربه کرده است. روسیه، اوکراین، آذربایجان، ترکیه، عراق و عربستان ارزش پولی ملی شان تضعیف شده است. به همین خاطر قیمت‌ محصولات این کشورها با کاهش مواجه شده است و این مسئله باعث افزایش بی رویه واردات به کشورمان شده است.

متاسفانه در شرایطی این چنینی محصولات فولادی مختلف همچنان در حال وارد شدن به کشور است و از کشورهای چین، روسیه، ترکیه، اوکراین و کره جنوبی وهند شاهد واردات انواع محصولات فولادی به کشور هستیم.بسیار ضروری است دولت محترم هرچه سریع‌تر فکری به حال این مسئله کند و از تولیدکنندگان ایرانی در شرایط رکود حمایت لازم را بعمل آورد. دولت باید شرایط و مشکلات‌ فولادسازان را درک کند؛ مشکلات عمیق و دامنه داری که بسیاری از کارخانجات فولادی را به ورطه ورشکستگی و توقف تولید کشانده است.

از سوی دیگر عدم نظارت دولت بر قوانین وضع شده توسط خود نیز باعث تشدید وضعیت موجود می شود. برای نمونه، همان طور که می‌دانید طبق آخرین مصوبه وزارت صنعت معدن و تجارت، نرخ آهن اسفنجی به نسبت ۴۷ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان قیمت‌گذاری می‌شود. اما متاسفانه عدم کشف واقعی قیمت شمش فولاد خوزستان توسط دولت باعث شده است. تا بین قیمت واقعی فولاد خوزستان و قیمت بازار بورس تفاوت محسوسی وجود داشته باشد و همین امرباعث شود تا این ماده اولیه با قیمت بالاتری توسط تولیدکنندگان آهن اسفنجی به کارخانجات فولادسازی تحمیل شود.

 چیلان / پیشنهادات عملیاتی شما برای بهبود این شرایط و حل بخشی از مشکلات تولید فولاد چیست؟

به نظر بنده، بعد از در نظر گرفتن ابزار تعرفه ای، لازم است که بانک‌ها تسهیلات را به طور صحیح و با شرایط معقول و نرخ تسهیلات منطقی در اختیار بخش تولید قرار دهند تا نقدینگی تولیدکنندگان تامین شود.

موضوع بعد اینکه، هم اکنون تولید فولاد چین زیر سه میلیون تن ودر ایران زیر یک میلیون تن توجیه اقتصادی ندارد پس ضروری است در خصوص صدور جواز احداث کارخانجات جدید دقت لازم و کافی از سوی دولت محترم و سازمان های مربوطه بعمل آید. در بخش فروسیلیس و فرومنگنز در سال‌های اخیر کمبودهایی بود و نیاز مصرف‌کنندگان داخلی با واردات تامین می شد. هم اکنون مشاهده می شود، مجوزهای بسیار زیادی برای ایجاد کارخانجاتی از این دست صادر شده است تا جایی‌که این مجوزها بسیار فراتر از نیاز کشور اعطا شده است و پیش‌بینی می‌شود بحران و رکودی که الان دامنگیر صنعت فولاد است در سال‌های آینده به بخش فروسیلیس و فرومنگنز سرایت کند.

همچنین اقدام به تکمیل زنجیره تولید،صرفه جویی درمصرف انرژی و بهینه کردن خطوط تولید از دیگر اقداماتی است که کارخانجات باید انجام دهند.

2

تاریخ انتشار : ۵ خرداد ماه ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۸
شناسه مطلب : 4496
ارسال
برچسب ها
ارسال دیدگاه
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی