بررسی آمار ۸ ماهه صنعت فولاد کشور نشان می دهد که متاسفانه وضعیت نوردکاران کشور از بقیه بخش های زنجیره فولاد وخیم تر است. گواه این مدعا، کاهش ۱۲ درصدی مصرف میلگرد در ۸ ماهه اول امسال و همچنین افت ۷ درصدی تولید در میلگرد و کاهش ۵ درصدی در تولید تیرآهن است که از عمق رکود ساخت و ساز در اقتصاد کشور و کاهش تقاضای مقاطع طویل حکایت دارد. این در حالی است که تولید و مصرف مقاطع طویل نسبت به سال های رونق صنعت فولاد در ابتدای دهه ۹۰، افت زیادی را نشان می دهد به طوری مصرف مقاطع طویل کشور از ۱۰.۵ میلیون تن در سال ۹۰ به ۷.۸ میلیون تن در سال ۹۵ رسیده است، یعنی ۲.۳ میلیون تن کاهش مصرف مقاطع طویل ساختمانی در کشور! از سوی دیگر در همین فاصله ۵ سال، حدود ۷ میلیون تن معادل کل مصرف سالیانه میلگرد کشور به ظرفیت واحدهای نوردی افزوده شده است که البته هنوز هم شاهد افتتاح برخی واحدهای نوردی هستیم.
مازاد ظرفیت ایجاد شده در بخش نورد به همراه کاهش ۲ میلیون تنی تقاضا نسبت به ۵ سال قبل، باعث شده تا رقابت منفی بین واحدهای نوردی شکل گیرد که روز به روز هم در حال تشدید است به طوری که اکنون ایران ارزان ترین میلگرد دنیا را دارد! از طرفی پیامدهای اوضاع وخیم صنعت نورد به سایر حلقه ها نیز سرایت کرده و باعث شده تا تولیدکنندگان شمش هم نتوانند قیمت های خود را در سطح جهانی عرضه کنند چرا که نوردکاران قادر به تحمل فشار قیمتی آن نیستند. بدین ترتیب در حال حاضر ایران به یکی از ارزان ترین مبادی تولید شمش و میلگرد دنیا بدل شده است که منفعت این اتفاق نصیب مصرف کنندگان و پیمانکاران و انبوه سازان می شود و تولیدکنندگان فولاد کشور فقط مضرات آن را پذیرا شده اند.
با اوصافی که ذکر شد به نظر می رسد، علاوه بر راهکار ریشه ای حل بحران صنعت فولاد یعنی رونق پروژه های عمرانی و ساخت و ساز، فقط یک راه اصلی دیگر برای نجات صنعت نورد فولاد کشور وجود دارد و آن ارائه مشوق های موثر صادراتی و هموار کردن مسیر صادرات محصولات نهایی برای آنکه نوردکاران بتوانند حداقل از نصف ظرفیت خود بهره برداری کنند.بر اساس سال ۹۵، نورد کاران فقط ۳۳ درصد از ظرفیت خود را پوشش داده اند و این عدد در سال ۹۶ به زیر ۳۰ درصد رسیده است و این یعنی اگر فکری به حال تقاضای داخلی یا رونق صادرات مقاطع ساختمانی نشود، به زودی با بحران تعطیلی کارخانجات نورد و بیکاری پرسنل این کارخانجات و بدهی های معوق شده بانکی و معضلات فراوان دیگر روبرو خواهیم شد. امید که با حمایت دولت این اتفاق نیفتد.
- تامین برق صنعت با بهرهبرداری از نیروگاههای جدید تا پایان ۱۴۰۴/ صنایع، نیروگاههای۱۰ هزار مگاواتی احداث میکنند/ تکلیف زیان قطعی برق چه می شود؟
- مدیر مجتمع صنعتی چادرملو تغییر کرد/ دکتر ضیایی معارفه شد
- شمش کانال ۲۱ هزار تومانی را از دست داد/ نتیجه معاملات شمش فولادی در بورس کالا
- ضرورت توجه به معدنکاری هوشمند
- بازدهی بیش از ۷۷ هزار درصدی نماد «فولاد» در بورس اوراق بهادار
- هزینه انرژی صنایع فولادی به نرخهای جهانی رسیده است/ سهم صنعت فولاد از مصرف برق کشور تنها ۶ درصد است
- پیشروی صنعت فولاد از بومیسازی به توسعه فناوری/ فولاد ایران سبز است
- صنعت فولاد با بومیسازی قوام یافت / افراد تحصیلکرده و مستعد کشور را باور کنیم
- راهبرد صنعت فولاد در مواجه با چالشها چیست؟
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران