ترامپ معتقد است کشور چین در رقابت با شرکت های آمریکایی از برخی حربه ها استفاده می کند که با الگو و مدل تجارت آزاد و همچنین محیط رقابتی همخوانی ندارد.
ترامپ همچنین اعتقاد دارد دولت چین به طور سیستماتیک کپی غیر قانونی تکنولوژی و فناوری های آمریکایی را دنبال می کند و سهم بسیار زیادی از مزیت های رقابتی کالاهای چین در مقابل کالاهای آمریکایی از این ناحیه می باشد.
بخش عظیمی از دعوای تجاری آمریکا و چین که منجر به اعمال تعرفه بر روی کالاهای چینی شده به این دلیل است که چین سیاست های خود را تعدیل نماید تا تولید کنندگان آمریکایی نیز بتواند در فضای رقابتی تری به تولید بپردازند.
ظاهرا برای آنکه دولتمردان چینی به این رویکرد منعطف شوند و اصول سیاست های تجاری را رعایت نمایند، ترامپ تلاش کرده تا با اعمال تعرفه ها یا تهدید به وضع تعرفه های بیشتر بر روی محصولاتی که چین به دنبال کسب مزیت های بیشتر در آنهاست، این کشور را مهار نماید.
لذا در ابتدای امر بحث وضع ۲۰۰ میلیارد دلار تعرفه بر روی کالاهای وارداتی از چین را مطرح کرد و فولاد، آلومینیوم و مس و بسیاری از فلزات قیمتی قسمتی از این استراتژی ترامپ شد که در موج اول تعرفه ها قرار گرفتند.
واردات فولاد آمریکا بالغ بر ۳۰ میلیون تن می باشد که سهم چین از این میزان کمتر از یک درصد است. تجارت بین المللی فولاد هم بالغ بر ۳۵۰ میلیون تن بوده و در نگاه اول شاید عدد ۲۰ میلیون تن در این بین قابل توجه نباشد اما این جنگ تجاری، عامل بر هم خوردن ثبات اقتصادی و بازرگانی چین خواهد بود و وقفه ای در تجارت چین ایجاد خواهد کرد. در نتیجه باید در انتظار تاثیر آن بر مصارف فلزات و قیمت های جهانی بود.
- جنگ تجاری فولاد و آثار تحریم بر فولاد ایران
- فرشاد: جنگ تجاری آمریکا بر فولاد ایران و جهان چه تاثیری خواهد گذاشت؟
علاوه براین، موج جدیدی برای ایجاد یک جنگ تجاری میان سایر کشورها نیز انتظار می رود. بدترین سناریویی که می توان انتظار آن را داشت این است که جنگ تجاری بین تمام کشورها که تاکنون مطابق قوانین تجارت آزاد داد و ستد می کردند، توسعه یابد و اگر این مسئله به وقوع بپیوندد، فولاد ایران نیز به مشکل بر خواهد خورد.
با وجود آنکه کشور ایران در هیچ معاهده مهم تجارت آزاد حضور ندارد اما در سال گذشته بیش از ۴۰ درصد از تولیدات فولاد خود را صادر کرد و امسال با ظرفیت های جدیدی که وارد چرخه تولید می شود حجم صادرات باید از ۸ میلیون تن به ۱۲ میلیون تن برسد پس این جنگ تجاری اثرات منفی بر فولاد ایران خواهد داشت.
در میانه این جنگ که آمریکا با چین آغاز کرده و پیش بینی سرانجام آن کمی مشکل است وضع تحریم های آمریکا علیه ایران نیز مطرح می گردد که هدف آن مختل کردن تجارت ایران در تمامی حوزه هاست.
ایران در میان تولید کنندگان مطرح دنیا یکی از بالاترین نسبت های صادرات به تولید را دارد و این نشان می دهد فولاد ایران بسیار متکی به صادرات است و هرگونه خللی در جریان صادرات می تواند اثر مستقیمی بر صنعت فولاد ایران داشته باشد.
تحریم های آمریکا بر ایران در بهترین حالت اگر بر حجم صادرات فولاد ایران اثرگذار نباشد قطعا بر سودآوری فولادسازان اثر زیادی خواهد داشت چرا که موجب افزایش هزینه های مبادله و صادرات ناشی از محدودیت های مالی، کشتیرانی و بیمه خواهد شد. فولاد در شرایط فعلی به ثبات نیاز دارد اما تصمیمات اشتباه ظرف ۴ ماه اخیر بنگاه های تولیدی را با چالش های زیادی همراه کرده است.
- توسعه ظرفیت تولید فولاد بدون تحقیق به ایجاد ظرفیت راکد انجامیده / لزوم تغییر جهت سرمایهگذاریها در صنعت فولاد
- امتیازات نسبی تولید فولاد در ایران سلب نشود
- زنگ خطری برای سیاستگذاران / صنعت فولاد به سرنوشت صنعت خودرو گرفتار نشود
- تحلیل عرضه و تقاضای بازار کلافهای صنعتی در ایران
- دولت صنعت فولاد را به سرنوشت صنعت برق گرفتار نکند/ علامت ایست به توسعه صنعت فولاد/ این تصور که سودآوری فولادیها دائمی است، اشتباه است
- مدیرعامل فولاد مبارکه در جلسه کمیته مدیریت این شرکت: هیچگاه روند تولید و توسعه را به تحریمها گره نزدیم
- تمام تفاهم نامهها به قرارداد اجرایی تبدیل میشود
- محدودیت برق و گاز، چالش غافلگیرکننده زنجیره فولاد ایران/ شوک برق و گاز، ۱۰ میلیارد دلار ارزش افزوده صنعت فولاد را ناپدید میکند/ زمینه حضور بخش خصوصی در بهرهبرداری امتیازی گاز طبیعی فراهم شود
- تاثیر تحریم ها بر صنعت و بازار فولاد ایران
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران