به گزارش چیلان ، علیمحمد زمانی، مدیرعامل صبا فولاد زاگرس، در یادداشت خود نوشته است:
در مقدمه برای اینکه جایگاه بحث در مورد رانت در معاملات فولاد، از حمایت برای ارزانفروشی در بورس کالا دور گردد، به تعریف مبنایِ فشار قیمت در معاملات میپردازیم.
اینکه کسانی با فشار بر قدرت درخواست تصاحب حق و منافع دیگری را داشته باشند نه تنها مصداقِ اصطلاح رنگ و رو باخته رانت، بلکه مصداق دست در جیب دیگران کردن در روز روشن است؛ ولی از طرف دیگر، اینکه صاحبان قدرت کسانی را به واسطه محدود کردن در تامین نیاز ( مهندسی عرضه و عرضه قطرهچکانی ) در فشار قرار دهند و خریدار را مجبور به پرداخت وجه بیشتری کند آن هم مصداق منفعتطلبی نامشروع است.
از طرفی اگر اطلاعات معاملات انجام شده در بورس کالا را بررسی کنید و از مقدار معاملات و میانگین نرخ فروش، اعدادی را که میانگین عملکرد سالانه و یا دورهای فولادسازان بزرگ است یادداشت کنید و با اطلاعات مندرج در کدال همان شرکتها در بخش فروش داخلی مقایسه کنید متوجه اصل رانت خواهید شد.
عموما شرکتها با مهندسی عرضه و با تبلیغ صادرات و نیاز ارزی برای ادامه فعالیت جاری خود، از عرضه مکفی در بورس کالا طفره میروند و با محدود کردن عرضه و انباشتِ فشار تقاضا، نسبت به قیمتسازی اقدام میکنند. در بخش دوم، فروش داخلی خود در خارج از بورس کالا را بهصورت غیررسمی به برخی خواص واگذار میکنند و بطور حتم اینجاست که باید دنبال رانت اصلی بود.
تقریبا در هیچ یک از شرکتهای فولادی تامینکننده صنایع پایین دستی نمیتوان فروش خارج از بورس را پیدا نکرد و …
این مقدار از ۵۰ درصد عرضه تا بیش از ۲۰۰ درصد مقدار عرضه شده در بورس کالا در سال ۹۸ بوده است. بنابراین آنچه امروز محرز است فشار مضاعف عرضهکننده بر تقاضا به واسطه عرضه محدود است و قیمت سازی برای معاملات غیررسمی و احتمالا زیر قیمت معاملهشده در بورس برای استفاده از رانت اصلی نیز محرز است.
در بررسی فروش خارج از بورس فولادسازان صرفا برخی خواص حضور دارند که اگر رانتی هم وجود دارد بطور حتم رانت اختلاف قیمت زیر قیمت بورس با فروش داخلی به خواص است.
در آذر ماه سال گذشته دبیر ستاد تنظیم بازار طی نامهای معاملات خارج بورس شمش فولادی را بعنوان معامله خارج شبکه تلقی نموده ولی هیچ نهاد نظارتی بر آن کنترل نداشته و خواص از این رانت به خوبی بهره بردهاند. اینکه آیا فسادی هم در معاملات خارج از بورس وجود دارد جنبه دیگر مسئله است که با تحلیل اطلاعات فروش داخل مندرج در کدال و معاملات بورس کالا بعضاً شاهد قیمت پایینتر معاملات خارج از بورس هستیم. این مورد بطور خاص باید توسط مراجع نظارتی بررسی و در مورد آن، اظهار نظر شود.
- معامله ۳۵۰ تُن ورق سرد امیرکبیرکاشان در بورس کالا
- صدور مجوز انتشار اوراق سلف ارزی در بازار سرمایه/ امکان تامین مالی شرکت های صادرات محور از بورس کالا فراهم شد/ تسویه در سررسید با طلا
- سقف سهمیه بهین یاب برای خرید آهن اسفنجی حذف شد
- “ترنج” بر محصولات لبنی کاله اوراق سلف موازی منتشر کرد
- «تحلیل معاملات فولاد» بورس کالا / رکود برای شمش و رونق برای سنگ آهن + جزئیات و نکات مهم عرضه و تقاضای محصولات زنجیره فولاد
- «تحلیل معاملات فولاد» بورس کالا در آذر ماه ۱۴۰۲ / کدام محصولات در صدر معاملات قرار دارد؟ + جزئیات و نکات مهم عرضه و تقاضای محصولات زنجیره فولاد
- پیشبینی امریکایی از بازار فولاد در سال ۲۰۲۴: هند اصلیترین بازار رو به رشد فولاد است!
- پیشبینی بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۴/ خبرهای خوب برای بازار فولاد در سال جدید میلادی
- عرضه منظم آهن اسفنجی فولاد غدیر نی ریز به ثبات بازار کمک کرده است
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران