سید ابوتراب فاضل، مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع و معادن غدیر در گفتوگو با چیلان در خصوص وضعیت تابآوری صنعت فولاد کشور گفت: تابآوری در صنایع یکی از گزارههای مهم در ماندگاری و توسعه یک صنعت است. تابآوری به معنای ارتقای سطح مقاومت یک صنعت در برابر انواع شوکهای سیاسی، اقتصادی و… است، اینها در واقع مسائلی هستند که به طور اصولی نباید ایجاد شوند، اما ایجاد میشوند و راهکاری رویارویی با آنها تابآوری و ارتقای توانمندی و توان تولید است.
نگرانی از وضعیت تابآوری صنعت فولاد
مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع و معادن غدیر تصریح کرد: امروز باید در مورد تابآوری صنعت فولاد ایران با نگرانی صحبت کرد. امروز نمیتوان گفت تابآوری صنعت فولاد کم شده بلکه باید در مورد میزان تابآوری آن به سیاستگذاران هشدار داد.
وی ادامه داد: صنعت فولاد ایران توان مقابله خود را در برابر چالشهای داخلی و خارجی که بر آن تحمیل میشود، از دست داده است. ایران در سطح فولادسازان جهان یک کشور صاحبصنعت به شمار میآید. ۲۵ میلیارد دلار در این صنعت سرمایهگذاری شده و حجم تولید سالانه آن از ۳۲ میلیون تن و ظرفیت تولید سالانه آن از ۴۵ میلیون تن فراتر رفته است. علاوه بر اینها زنجیره کامل تولید فولاد در ایران برقرار شده است، اما متاسفانه با وجود این دستاوردها، تابآوری صنعت فولاد به دلیل آسیبهای وارد بر آن به مرز هشدار رسیده است.
چالشهای متعدد پیش روی صنعت فولاد
مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع و معادن غدیر در تشریح چالشهایی که صنعت فولاد کشور متحمل شده است، گفت: چالش انرژی از جمله مواردی است که تابآوری صنعت فولاد را دچار اشکال کرده است. صنعت فولاد به تولید آهن اسفنجی به دلیل برخورداری از انرژی گاز روی آورده و تولید آن در کشور توسعه یافته است، حالا اگر امتیاز گاز ارزان از زنجیره فولاد ایران گرفته شود، چه چیزی از تولید آهن اسفنجی در کشور باقی میماند؟
وی افزود: چالش فولادسازان تنها انرژی نیست؛ صنعت فولاد در ایران از چالشهای زیرساختی و نهادی مختلف همانند حمل و نقل، توان تأمین، محدودیتهای محیط زیستی و موانع تجاری و صادراتی رنج میبرد.
فاضل اضافه کرد: با وقوع جنگ روسیه و اوکراین و اقدام روسیه برای دامپینگ فولاد یک بحران برای صنعت فولاد ایران رقم خورد، این اتفاق برآمده از آن است که صنعت فولاد ایران به اصول حرفهای بازرگانی مجهز نیست. افزون بر اینها چالشهای برآمده از تحریمها نیز برقرار است. به دلیل تحریمها در تامین مالی و در تجهیز به فناوریها با مشکل روبهرو هستیم.
تابآوری یعنی قدرت رقابتپذیری
این مدیر فولادی کشور در ادامه گفتوگو با موضوع تابآوری صنعت فولاد ایران تصریح کرد: تابآوری یعنی قدرت رقابتپذیری، بر همین اساس اگر صنعت فولاد انتشار کربن در تولید را به صفر نرساند و بهرهوری تولید را با بهکارگیری دانش جدید ارتقا ندهد، هزینه نهایی تولید آن بالا خواهد رفت و قدرت رقابت آن در بازار جهانی پایین خواهد آمد. تجارت در صنعت فولاد ایران اهمیت زیادی دارد و در واقع فولاد در ایران تولید میشود تا صادر شود.
فاضل همچنین گفت: حل چالشهای یادشده بر عهده سیاستگذار و حکمران است، حکمران باید روزی که زنجیره فولاد را در کشور تعبیه و چشمانداز تولید ۵۵ میلیون تن را برای آن ترسیم میکرد، محل تامین حاملهای انرژی را برای این زنجیره و این چشمانداز در نظر میگرفت.
وی افزود: اگر این موضوعات پیش از توسعه زنجیره بررسی میشد، امروز واحدهای فولادی ما در مناطق کمآب مستقر نبودند، سیاستگذار باید جریانات جهانی محیط زیستی را بررسی و پس از آن مجوز احداث واحدهای فولادی را در سراسر کشور صادر میکرد؛ همین عدم بررسیها تابآوری صنعت فولاد کشور را به مرز هشدار رسانده است.
- حکمرانی مطلوب در صنعت فولاد؛ تنظیمگری یا دخالتگری؟ / اجتناب از سیاستگذاری ناپایدار در فولاد و صنایع معدنی
- مجمع عمومی عادی سالیانه نوظهور کویر بافق برگزار شد
- بخشنامه کاهش عوارض صادرات محصولات زنجیره فولاد اجرایی نشد / وزارت صمت به محاق رفته
- ضرر سرمایهگذاران و بیم سرمایهگذاری در صنعت فولاد
- صنعت فولاد را باید تقویت کرد نه تضعیف
- امتیازات نسبی تولید فولاد در ایران سلب نشود
- تابآوری صنعت فولاد در مواجهه با چالشها
- از صادرکننده فولاد به واردکننده فولاد تبدیل نشویم!/ جلوی زیاندهی صنایع فولادی را بگیریم
- جذابیت سرمایهگذاری در صنعت فولاد کشور تضعیف نشود
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران