گزارش «چیلان» از تکنولوژی های جدید در صنعت فولادتکنولوژی های جدید در صنعت فولاد و نمونه های آن در فولاد مبارکه
صنعت فولاد از جمله صنایعی است که ارتقاء و توسعه آن به‌طور مستقیم در رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی کشورها تأثیر می‌گذارد به‌طوری‌که رابطه مستقیم بین سرانه مصرف فولاد و تولید ناخالص داخلی (GDP)کشورها وجود دارد. این صنعت به دلیل ایجاد اشتغال، وابستگی زیاد صنایع پایین‌دستی، کاربرد در توسعه زیرساخت‌ها و امکان صادرات و ارز‌آوری برای کشورها، کالای استراتژیک خوانده شده و بنابراین توسعه این صنعت همیشه در اهداف و اقدامات استراتژیک کشورها لحاظ می‌گردد.
فرزاد ارزانی (معاون تکنولوژی فولاد مبارکه)

نکته حائز اهمیت در اینجا چرخه عمر بلند تکنولوژی صنعت، شدت رقابت در این صنعت و تولید مازاد بر تقاضا طی سال‌های گذشته و حال و حتی آینده است که این صنعت را با چالش‌های قیمتی و بازار مواجه ساخته است. لذا شرکت‌های فولادساز چاره‌ای جز تمرکز بر ارتقاء بهره‌وری در فرآیندهای خود ندارند تا بتوانند کیفیت و قیمت محصولات خود را با سایرین قابل رقابت کنند. در همین اثنا از مهمترین مؤلفه‌های رشد بهره‌وری در سازمان‌ها استفاده از تکنولوژی‌های نوین است که بتوان با به کارگیری آن‌ها سرعت فرآیندها را افزایش داد، مصارف عمومی و انرژی از جمله برق، گاز و آب را کاهش داد، محصولات ویژه و خاص تولید نمود، سبد محصولات را توسعه داد و در نهایت رضایت مشتریان را جلب کرد. لذا برای شرکت‌های فولادساز شناسایی تکنولوژی‌ها که از تقاضای بازار شروع می‌شود و سپس ارزیابی، انتخاب و جایگزینی چرخه آن را تکمیل می‌نمایند امری اجتناب‌ناپذیر است.

نمودار زیر کاهش مصارف عمومی و مواددر فرآیند تولید فولاد که حاصل رشد تکنولوژیدر یک دوره زمانی ۱۵ ساله استرانشان می دهد:

9

در جدول ذیل خلاصه ای از تکنولوژی های تولید آهن و فولاد خام نشان داده شده است:

untitled

فرآیندهای احیای ذوبی مورد اشاره در حال توسعه بوده و پلنتهای کوچکی در دنیا با ظرفیت پایین از آن ها استفاده می کنند.

مطابق جدول فوق ۴ تکنولوژی کلان برای تولید فولاد خام در دنیا استفاده می شود و در سال‌های اخیر این روش‌ها توسعه یافته و در راستای مواردی که در فوق به آن اشاره شد، تجدید و بهبود یافته‌اند. برای مثال در حوزه آهن‌سازی فولاد مبارکه نصب و راه‌اندازی مگامدول‌های احیاء مستقیم، استفاده از بازیاب حرارتی جدید جهت ذخیره بیشتر انرژی در واحد احیاء مستقیم، نصب سیستم‌های آنالیز تصویری بر روی دیسک‌های گندله‌سازی، نصب سرندهای دو طبقه‌ای در واحد گندله‌سازی نمونه‌هایی از تکنولوژی‌های جدید در این حوزه است. در حوزه فولادسازی راه‌اندازی تجهیزات تولید محصولات کیفی (RH-TOP)، استفاده از لانس KT در بدنه کوره برای دمش اکسیژن، استفاده از ترانس‌های ۱۴۰ مگا ولتی و سیستم سولفورزدایی از نمونه موارد در حوزه فولادسازی است. در حوزه نورد هم استفاده از سیستم هیدرولیک H16 کلاف پیچ در نورد گرم، نصب درایوهایی روی موتورهای امولشن نورد دو قفسه‌ای جهت کاهش مصرف انرژی، نصب سیستم بازرسی سطح ورق (پارسی تک) و نصب سیستم‌های جدید اندازه‌گیری ضخامت پوشش ورق در واحد رنگی و گالوانیزه را می‌توان اشاره نمود.موارد فوق که از نمونه تکنولوژی‌های خرد به کار گرفته شده در شرکت فولاد مبارکه است، در راستای مضامینی است که که در بخش اول مطالب اشاره شد تا این شرکت در شرایط کنونی در بازار فولاد، پایدار باقی بماند.

2

تاریخ انتشار : ۳ خرداد ماه ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۰۹
شناسه مطلب : 4384
ارسال
برچسب ها
ارسال دیدگاه
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی