صنعت فولاد به دلیل گستردگی زنجیره تولید آن از سنگ تا رنگ، نیاز مبرم به زیر ساختهای تضمین کننده این زنجیره دارد که متاسفانه به دلیل عدم جامعنگری در خصوص پروژههای توسعه از معدن تا محصول نهایی با ارزش افزوده بالا منجر به ایجاد ضعفهایی در فرآیندهای صنعت فولاد شده است. به طوری که تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تکمیلی فولادسازی از جمله واحدهای نورد سرد و خطوط پوششدار در اکثر مواقع با مشکل مواجه است.
علاوه بر این و مهمتر از این مورد، بحث تامین مواد اصلی و مورد نیاز فولادسازان، از جمله سنگ آهن، یکی از چالشهای پیش روی این صنعت است و معادن موجود به دلیل انجام توسعههای کنار معدن از جمله گندله سازی و احیا و نیز فولادسازی موجب ایجاد کمبودهایی در تامین مواد اولیه اصلی برای فولاد سازان بزرگ کشور از جمله شرکت فولاد مبارکه، ذوب آهن و… شده است.
علاوه بر چالشهای ذکر شده در صنعت فولاد، مشکلاتی نیز وجود دارد که که بازیگران غیر اصلی فولاد در بازار ایجاد کرده اند و باعث ایجاد اختلال در تامین نیاز تولیدکنندگان پایین دستی و نیز صادرات محصولات فولادی شده است و این مشکل روز به روز شدیدتر میشود.
علاوه بر بازیگران غیر اصلی فولاد در بازار، خود دولت نیز بر این چالشها میافزاید و به جای روان سازی فرآیند کلان تولید در صنعت فولاد، خود باعث ایجاد ترمزی در امر صادرات محصولات فولادی میگردد. انتظار است در شرایط تحریم فعلی، سیاستهایی پیاده شود که مشوق برای امر تولید و صادرات محصولات فولادی با ارزش افزوده بالاتر باشد که این نوع صادرات در صورت تامین نیاز واقعی داخل کشور مد نظر میباشد.
در شرکتهای پایین دستی فولادسازی از جمله واحدهای نورد سرد و واحدهای دارای خطوط تکمیلی پوششدار مسئله نقدینگی و بالا بودن هزینههای مالی این شرکتها موجب افت شدید حاشیه سود و افزایش هزینههای مالی شرکت و کاهش سود عملیاتی شرکت گشته که در این خصوص دولت و بانکها بایستی در جهت رونق تولید تضمین تداوم تولید کارخانجات حامی واحدهای تولیدی باشند.
به هر شکل منطق حکم میکند تا از منابع خدادادی این مرز و بوم به بهترین شکل استفاده شود و فولاد تولید شده با بالاترین میزان ارزش افزوده به مرحله صادرات وارد شود نه آنکه با صادرات مواد خام سرمایه های ملی خود را در فضای غبار آلود امروز به رایگان از دست دهیم.
- تامین برق صنعت با بهرهبرداری از نیروگاههای جدید تا پایان ۱۴۰۴/ صنایع، نیروگاههای۱۰ هزار مگاواتی احداث میکنند/ تکلیف زیان قطعی برق چه می شود؟
- هزینه انرژی صنایع فولادی به نرخهای جهانی رسیده است/ سهم صنعت فولاد از مصرف برق کشور تنها ۶ درصد است
- پیشروی صنعت فولاد از بومیسازی به توسعه فناوری/ فولاد ایران سبز است
- صنعت فولاد با بومیسازی قوام یافت / افراد تحصیلکرده و مستعد کشور را باور کنیم
- راهبرد صنعت فولاد در مواجه با چالشها چیست؟
- استان هرمزگان بهترین مکان توسعه صنعت فولاد کشور است
- لزوم توجه به اقتصاد دریا با محوریت صنعت فولاد
- مشاهده کنید: «بومیسازی ۴ محصول استراتژیک در صنعت فولاد»
- تبعات محدودیت های انرژی بر صنعت فولاد
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اکبرگلبو
مدیرعامل شرکت بینالمللی مهندسی سیستمها و اتوماسیون(ایریسا)
اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران