سید رضا شهرستانی عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفت و گو با چیلان با بیان اینکه رقابت شدیدی در دنیا بین تولیدکنندگان ایجاد شده و تنها کسانی موفق خواهند بود که بتوانند هزینه های خود را به حداقل برسانند گفت: همانگونه که مطالعات سال های اخیر نشان داد مصرف انرژی، آب و مواد افزودنی در هزینه های تولید فولاد موثر بوده و قیمت تمام شده را کاهش می دهد اما یکی دیگر از فاکتورهایی که بهره وری را بالا خواهد برد، نیروی انسانی است.
وی افزود: جهان به این سمت حرکت کرده که با تعداد پرسنل محدودتر شاهد تولید فولادهای با کیفیت مطلوب باشد.
شهرستانی اظهار داشت: برخی فولادسازان ایرانی به ازای هر نفر تنها ۱۰۰ تن تولید دارند و بهترین فولادساز کشور فقط ۵۰۰ تن سرانه تولید (با احتساب صنایع بالادست و پایین دست) دارد. حتی علاوه بر کم بودن بهره وری فولادسازان دولتی یا خصولتی، بهره وری شرکت های خصوصی نیز نسبت به نرم های جهانی پایین تر است و حتی شرکت هایی هستند که تولید در آنها به شدت غیر اقتصادی است و توجیه پذیر نمی باشد.
وی ادامه داد: این ارقام درحالی در ایران ثبت می شود که در کشوری نظیر ژاپن به ازای هر نفر بیش از ۳ هزار تن فولاد تولید می گردد و این یعنی بهره وری فولادسازان ژاپنی از برترین فولادساز ایران ۶ برابر بالاتر است. یکی از دلایل این ارتقاء بهره وری استفاده ژاپنی ها از نسل های چهارم تکنولوژی در تولید است و ماشین آلات، سیستم های هوشمند و ربات ها خود تولید را در دست گرفته اند و همین امر سبب شده تعداد نیروی متخصص افزایش و غیر متخصص ها هم حتی به صفر برسد.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار داشت: علاوه بر این خطرات حین کار در صنعت فولاد بالاست و بهتر است که تعداد کارکنانی که با مذاب یا مواد سروکار دارند کمتر گردد تا ریسک تولید کاهش پیدا کند.
وی گفت: تمامی این فاکتورها باعث شده برای اینکه فولادسازان ایرانی در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشند و قدرت رقابت خود را باز یابند، به دنبال ارتقا بهره وری به ویژه بهره وری نیروی کار باشند. از سوی دیگر با توجه به حجم صادرات ۲۵ میلیون تنی فولاد خام که در افق ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده، ۱۰ تا ۱۵ میلیون تن دیگر نیز باید در قالب صنایع دیگر نظیر خودرو، ماشین آلات و لوازم خانگی صادر شود و این امر مستلزم افزایش توان رقابت آنهاست. لذا روی هم رفته اگر بخواهیم رقابت کنیم و تولید را در همین حدود حفظ نماییم و بهبود ببخشیم باید در تمامی زمینه ها از جمله در زمینه نیروی انسانی بهره وری را بالا ببریم.
شهرستانی یکی از راهکارهای ارتقا بهره وری را کنترل تعداد نیروی انسانی دانست و اظهار داشت: برای حفظ اشتغال بهترین کار سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی و تخصصی کردن فعالیت هاست. با این اقدام هم ارزش افزوده بیشتری را حاصل خواهیم کرد و هم رفاه بیشتری را برای پرسنل فراهم خواهیم آورد و خطرات حین کار را کاهش می دهیم که برای انجام این کار هم بهتر است تعامل سازنده ای را با شرکت های خارجی داشته باشیم.
- تامین برق صنعت با بهرهبرداری از نیروگاههای جدید تا پایان ۱۴۰۴/ صنایع، نیروگاههای۱۰ هزار مگاواتی احداث میکنند/ تکلیف زیان قطعی برق چه می شود؟
- هزینه انرژی صنایع فولادی به نرخهای جهانی رسیده است/ سهم صنعت فولاد از مصرف برق کشور تنها ۶ درصد است
- پیشروی صنعت فولاد از بومیسازی به توسعه فناوری/ فولاد ایران سبز است
- صنعت فولاد با بومیسازی قوام یافت / افراد تحصیلکرده و مستعد کشور را باور کنیم
- راهبرد صنعت فولاد در مواجه با چالشها چیست؟
- استان هرمزگان بهترین مکان توسعه صنعت فولاد کشور است
- لزوم توجه به اقتصاد دریا با محوریت صنعت فولاد
- مشاهده کنید: «بومیسازی ۴ محصول استراتژیک در صنعت فولاد»
- تبعات محدودیت های انرژی بر صنعت فولاد
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. اردشیر فاضلی
مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)
مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران