- ثبت اطلاعات ۲۲ هزار قلم تجهیز و قطعه در سامانه بومیسازی فولاد/ هدف از سامانه بومیسازی، خودگردان شدن ساختِ داخل در زنجیره فولاد کشور است
- اکسین جای خارجیها را گرفت/ فولاد اکسین کشور را از واردات ورقهای خاص بینیاز کرد
- تمام بدهیهای بانکی مجتمع فولاد صنعت بناب تسویه شد/ فولاد بناب باید همگام با آخرین دستاوردهای روز دنیا حرکت کند
- رقابت ۲۰ درصدی در بورس کالا برای خرید سنگ آهن، «خودزنی» است/ معاملات روز گذشته سنگ آهن، هزینه تولید فولاد را تا ۸۰۰ تومان به ازای هر کیلو بالا میبرد/ چه شرکتی خریدار سنگ آهن با رقابت ۲۰ درصدی بود؟
- نتیجه عرضه سنگ آهن در بورس کالا/ سنگ آهن تا ۲۰ درصد بالاتر از قیمت پایه معامله شد!
- جزئیات اقدامات ذوب آهن اصفهان در حوزه بومیسازی
- امین ابراهیمی بهعنوان مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان معرفی شد+ سوابق
- تولید آزمایشی میلگرد زنگ نزن ۳۰۴Lبا قطر ۱۱۵میلیمتر در شرکت فولاد آلیاژی ایران
- تامین ریل هفت محور راه آهن کشور توسط ذوب آهن اصفهان
- کارکنان فولاد اکسین از مزایای سودآوری این شرکت بهرهمند شدند

صنعت فولاد به دلیل گستردگی زنجیره تولید آن از سنگ تا رنگ، نیاز مبرم به زیر ساختهای تضمین کننده این زنجیره دارد که متاسفانه به دلیل عدم جامعنگری در خصوص پروژههای توسعه از معدن تا محصول نهایی با ارزش افزوده بالا منجر به ایجاد ضعفهایی در فرآیندهای صنعت فولاد شده است. به طوری که تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تکمیلی فولادسازی از جمله واحدهای نورد سرد و خطوط پوششدار در اکثر مواقع با مشکل مواجه است.
علاوه بر این و مهمتر از این مورد، بحث تامین مواد اصلی و مورد نیاز فولادسازان، از جمله سنگ آهن، یکی از چالشهای پیش روی این صنعت است و معادن موجود به دلیل انجام توسعههای کنار معدن از جمله گندله سازی و احیا و نیز فولادسازی موجب ایجاد کمبودهایی در تامین مواد اولیه اصلی برای فولاد سازان بزرگ کشور از جمله شرکت فولاد مبارکه، ذوب آهن و… شده است.
علاوه بر چالشهای ذکر شده در صنعت فولاد، مشکلاتی نیز وجود دارد که که بازیگران غیر اصلی فولاد در بازار ایجاد کرده اند و باعث ایجاد اختلال در تامین نیاز تولیدکنندگان پایین دستی و نیز صادرات محصولات فولادی شده است و این مشکل روز به روز شدیدتر میشود.
علاوه بر بازیگران غیر اصلی فولاد در بازار، خود دولت نیز بر این چالشها میافزاید و به جای روان سازی فرآیند کلان تولید در صنعت فولاد، خود باعث ایجاد ترمزی در امر صادرات محصولات فولادی میگردد. انتظار است در شرایط تحریم فعلی، سیاستهایی پیاده شود که مشوق برای امر تولید و صادرات محصولات فولادی با ارزش افزوده بالاتر باشد که این نوع صادرات در صورت تامین نیاز واقعی داخل کشور مد نظر میباشد.
در شرکتهای پایین دستی فولادسازی از جمله واحدهای نورد سرد و واحدهای دارای خطوط تکمیلی پوششدار مسئله نقدینگی و بالا بودن هزینههای مالی این شرکتها موجب افت شدید حاشیه سود و افزایش هزینههای مالی شرکت و کاهش سود عملیاتی شرکت گشته که در این خصوص دولت و بانکها بایستی در جهت رونق تولید تضمین تداوم تولید کارخانجات حامی واحدهای تولیدی باشند.
به هر شکل منطق حکم میکند تا از منابع خدادادی این مرز و بوم به بهترین شکل استفاده شود و فولاد تولید شده با بالاترین میزان ارزش افزوده به مرحله صادرات وارد شود نه آنکه با صادرات مواد خام سرمایه های ملی خود را در فضای غبار آلود امروز به رایگان از دست دهیم.
- آغاز جهش تولید در صبا فولاد خلیج فارس/ از افزایش ۲۲۳ درصدی صادرات تا افزایش ۳۵۰ درصدی سودآوری
- ثبت رکورد تولید ماهانه در صبا فولاد خلیج فارس
- به زودی اتفاقات ویژهای در صبا فولاد خلیج فارس رقم خواهد خورد
- به زودی اتفاقات ویژهای در تولید شرکت صبا فولاد خلیج فارس رقم خواهد خورد
- رفت و آمدهای مدیریتی در فولاد ایران + موشن گرافیک
- انتهای زنجیره فولاد نیازمند توجه بیشتری است

دکتر بهرام سبحانی
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران

جمشید ملارحمان
مدیرعامل جدید شرکت گلگهر

حسام ادیب
رئیس هیئت مدیره گروه دانش بنیان پاترون

محمدکشانی
مدیرعامل پارس فولاد سبزوار و عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران