به گزارش چیلان ؛ پس از نشست های متوالی سران اتحادیه اروپا جهت مذاکره با سران چین در خصوص کاهش ظرفیت فولاد که به نقطه ثقل اخبار اقتصادی دنیا تبدیل شده، حال خبر می رسد که چین خود تعرفه گمرک واردات فولاد را برای اتحادیه اروپا، ژاپن و کره جنوبی در نظر گرفته است. وزارت بازرگانی چین در وبسایت خود اعلام کرده که اقلامی که در مبدل برق و موتورهای الکتریکی استفاده میشوند شامل ۳۷ الی ۴۶.۳ درصد تعرفه گمرکی ضد دامپینگ خواهند بود. حرکتی که به عقیده کارشناسان نوعی رفتار استراتژیک است تا رفتار اقتصادی.
اما موضوع راجع فقط چین به عنوان یک غول بزرگ صنعتی نیست بلکه حتی کشورهایی چنان که میتوان چنین حرکاتی را حتی در کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس علیه صنعت فولاد ایران نیز مشاهده کرد یا حتی وضع تعرفه آنتیدامپینگ اروپا علیه ورق فولادی برزیلی.
همه این ها نشان از افزایش حساسیت ها بر صنعت فولاد در سرتاسر دنیا دارد. این احساس که در صنعت فولاد جهان جبهه گیری های بلوکی در حال افزایش است، برجسته شده است و برخی تحلیلگران را به این اندیشه وا داشته که آیا یک جنگ جهانی فولادی در حال رخ دادن است؟
مفهوم جنگ جهانی یادآور تاریخی است که دو دسته از کشورهای مختلف به نامهای متّحدین و متّفقین به وجود آمدند. گستردهترین جنگ جهان که در آن بیش از ۱۰۰ میلیون نفر جنگیدند و در طول این جنگ کشورهای مختلف تمام توان اقتصادی و علمی خود را بر آن متمرکز کردند.
با رجوع به گذشته تاریخ اجتماعی-سیاسی ایران می توان به رفتار حاکمان آن زمان ایران پی برد. یک مدل رفتاری معقول و منطقی از سران و حاکمان آن زمان ایران یعنی اعلام بی طرفی. جنگ جهانی اول در دوره قاجاریه و حکومت احمدشاه قاجار که علیرغم اعلام بیطرفی دولت ایران نیروهای متخاصم از جنوب و شمال وارد ایران شدند و ارتش روسیه تزاری توانست با کمترین تلفات و مقاومت تا دروازههای تهران پیشروی کند.
همچنین در جنگ جهانی دوم بازهم ایران بیطرفی خود را اعلام کرد، اما به دلیل گستردگی مرز ایران با اتحاد جماهیر شوروی و درگیری با آلمان این بیطرفی ناپایدار بود و ارتش متفقین به بهانه حضور جاسوسان آلمانی در ایران این کشور را اشغال کرد. در هر دو جنگ دولت ایران با وجود اعلام بی طرفی؛ از حوادث و ترکش های جنگ بزرگ مصون نماند و تا مدتها از آسیب های این دو جنگ در عذاب بود.
در عصر کنونی که فولاد جزو صنایع استراتژیک کشورهاست و تولید و مصرف فولاد یکی از شاخص های اصلی توسعه یافتگی کشورها و جوامع بشمار میآید؛
مقایسه این دو جنگ با وضعیت کنونی صنعت فولاد از منظر نگارنده منجر به این پرسش شده است که در وضعیت تنشزای کنونی رفتار مسئولین دولتی- صنعتی ایران و فولادسازان داخلی چگونه باید باشد؟ و آیا وضع تعرفه های ۵ درصدی جوابگوی ایران در این جنگ تعرفه ای هست؟
تهیه و تنظیم: پیمان مرادی
- شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید
- کتاب سال فولاد ایران (ویژه ۱۴۰۳) شامل چه مطالبی است؟
- ثبت رکورد جدید واحد توزین و بارگیری جادهای اپال پارسیان سنگان در پایان مالی ۱۴۰۲
- شماره آذر ماه نشریه «چیلان» منتشر شد/ «فولاد هوشمند»
- مشاهده کنید/ کارنامه ۶ ماهه «نگاهی به عملکرد شرکتهای فولادی و معدنی در نیمه نخست ۱۴۰۲»
- شماره ۱۱۰ نشریه «چیلان» منتشر شد/ «سودآوری در محاق تابآوری؟»
- مذاکره امریکا و اروپا بر سر تعرفه واردات فولاد به کجا رسید؟ / جنجال بر سر تجارت ۱۰ میلیارد دلاری
- مشاهده کنید:از سیر تا پیاز بازار فولاد در یک کتاب / کتاب سال فولاد ایران (ویژه ۱۴۰۲)
- گزارش ویژه: رویای بر باد رفته سوددهی فولادسازان
شماره 116 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ فاجعه در معادن!شماره 115 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ انتظار فولادسازان از دولت جدید ..شماره 114 نشریه چیلان
شماره جدید نشریه «چیلان» منتشر شد/ تابستان سخت فولادسازانشماره 113 نشریه چیلان
شماره نوروزی چیلان منتشر شد/ سال تداوم چالش های فرابخشی فولاد و ص .. مهندس عبدالوحید افسری
رییس هیأت مدیره فولاد شاهرود
سید رسول خلیفه سلطانی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس مدنیفر
مدیرعامل شرکت اپال پارسیان سنگان
مجتبی حمیدیان
مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
حمیدرضا طاهری زاده
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران
اسدالله فرشاد
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران
مهندس سیدعباس حسینی
مدیرعامل کاوه جنوب کیش